Så fryser man in jordnötssmör.

Jordnötssmör finns i alla skåp och skafferier runt om i världen. Det är mättande, hälsosammare än andra pålägg och extremt gott! Det kan också användas i en rad recept. Men hur kan man få jordnötssmöret att hålla längre än sin givna hållbarhet?

Kan man frysa in jordnötssmör?

Ja, du kan frysa in jordnötssmör i upp till 6 månader. Antingen kan du lägga det direkt i frysen utan att ta det ur sin nuvarande förpackning. Alternativt kan du dela upp det i behållare, täcka och frysa in.

Kan man frysa in jordnötssmör igen?

Ja

Fryser jordnötssmöret bra?

Ja

Hur man fryser jordnötssmör

Den goda nyheten är att jordnötssmör kan frysas i upp till sex månader utan att smaken eller konsistensen försämras. Detta gör det till en utmärkt kandidat för att köpa det i stora mängder, eftersom det kan bli dyrt om du köper det i mindre portioner.

Om du har köpt (eller till och med gjort) en stor mängd jordnötssmör förklarar följande steg hur du kan förvara det i frysen.

  1. Välj en lämplig behållare
    Du kan frysa in jordnötssmör i en glasburk, men plast är alltid bättre. Lägg därför jordnötssmöret i lufttät plastbehållare av lämplig storlek. Lämna alltid en 2 cm eller så i utrymme för expansion, så var försiktig så att du inte överfyller dina behållare.
  2. Försegla
    Du måste se till att behållaren är ordentligt förseglad, särskilt om du ska frysa in ditt jordnötssmör i flera månader. Använd ett lock om möjligt, men även aluminiumfolie eller plastfolie är lämpliga alternativ.
  3. Märk och frys in
    Anteckna dagens datum och jordnötssmörets sista förbrukningsdag och lägg det i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in det i cirka sex månader.

3 tips för att frysa in jordnötssmör

Nu vet du hur du fryser in det och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in jordnötssmör för att få bästa möjliga resultat:

Köp baljor i stället för glasburkar
Om du vet i förväg att du ska frysa in jordnötssmör, välj jordnötssmör i baljor eller plastbehållare i stället för glasburkar. Det innebär att du inte behöver byta ut ditt jordnötssmör från en behållare till en annan, eftersom plastbyttor är perfekta att placera direkt i frysen.

Använd en iskubsbricka för mindre portioner
Om du gillar idén att frysa in jordnötssmör i små portioner kan du överväga att frysa in det först i en iskubsbricka innan du flyttar det till en fryssäker påse för långtidsförvaring.

Detta är idealiskt om du inkluderar jordnötssmör i smoothies eller vill ha enkel tillgång till små portioner för andra ändamål.

Frys andra sorters nötsmör
Även om vi här har fokuserat på jordnötssmör kan du frysa vilket nötter som helst genom att följa samma steg som anges ovan.

Hur länge kan man frysa jordnötssmör?

Du kan frysa in jordnötssmör i ungefär sex månader. Som du kan se av stegen ovan är det superenkelt att frysa in jordnötssmör och det är ett utmärkt sätt att bevara det på lång sikt.

Som nämnts kan dock frysbränna leda till att kvaliteten på ditt jordnötssmör försämras. Se därför till att det är tätt inpackat så att det behåller sin smak och konsistens tills du är redo att njuta av det.

Du kan frysa jordnötssmör i upp till 6 månader

Hur tinas jordnötssmör upp?

När du är redo att njuta av ditt frysta jordnötssmör är det stenhårt! Så för att tina upp det tar du ut det ur frysen och lägger det i kylskåpet över natten.

Om du vill mjuka upp den ytterligare när du är redo att njuta av den, lägg den i mikrovågsugnen i 5-10 sekunder så att den blir lättare att breda ut på ditt rostat bröd.

Vi rekommenderar inte att du tinar upp jordnötssmöret i mikrovågsugnen eftersom du riskerar att koka det.

Kan man frysa in jordnötssmör igen?

Om du tinade upp ditt jordnötssmör i kylskåpet är det inget fel att frysa in det mer än en gång. Du kan också frysa in jordnötssmöret igen som en del av ett annat recept – till exempel dina hemlagade jordnötssmörsbrownies!

Det är säkert att frysa in jordnötssmör igen, men vi råder dig att tänka på hur stora portioner du vill ha innan du fryser in det, så att du enkelt kan ta ut den portion du behöver när som helst.

Fryser jordnötssmöret bra?

Jordnötssmör fryser in extremt bra. Det är därför som det är ett så populärt pålägg att köpa i lösvikt, eftersom det nästan alltid är billigare att köpa stora burkar med jordnötssmör än att köpa det i enskilda portionsburkar.

Så om du vill spara lite pengar, tveka inte att lägga dina lager av jordnötssmör i frysen.

Om du fortfarande har frågor om att frysa in jordnötssmör eller nötter i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in jordnötssmör för smoothies?

Ja, det kan du! Om du vill frysa in jordnötssmör för smoothies, portionera det i en iskubsbricka och frys sedan in. När du vill ha en extra dos jordnötssmör i dina smoothies tar du en av de frysta kuberna och lägger den i mixern tillsammans med dina andra smoothieingredienser.

Förstörs jordnötssmöret av att frysas?

Nej, att frysa in jordnötssmöret förstör det inte. I vissa fall kan det hända att oljorna delar sig från fettet i jordnötssmöret. En kraftig omrörning löser dock snabbt detta när det har tinats upp.

Vilken temperatur fryser jordnötssmör?

Jordnötssmör fryser vid cirka 3 °C om det är naturligt jordnötssmör som endast består av jordnötter. Om det däremot har fyllts på med andra ingredienser eller oljor kan det behöva vara kallare. Den goda nyheten är att det kommer att frysa i din frys hemma.

Lämna en kommentar