Behöver man skala sparris?

Har du stött på ett recept som kräver att du skalar sparris? Eller har du tittat på ett matlagningsprogram och märkt att alla kockar skalar sparrisen? Behöver sparris skalas eller inte?

Nej, sparris behöver inte skalas. Det är helt säkert att äta sparris utan att skala den i förväg och i de flesta fall märker man inte någon större skillnad.

Hur man skalar sparris

Det är inget fel med att skala sparris och det kan vara mer estetiskt och rent att skala den. Så om du är fast besluten att skala den så är det här hur du ska göra det:

Allt du behöver göra är att ta fram en grönsaksskalare eller en kniv och börja skala bort det mörkgröna skalet på den nedre halvan av sparrisstjälkarna.

När du skalar bort den ska den visa ett grönt och i vissa delar även vitt kött. Var mycket försiktig med hur mycket av sparrisen du skalar. I de flesta fall behöver du bara ta bort ett mycket tunt lager.

När du har skalat dem, skär bort en liten bit av botten på sparrisen – knappt en cm tum – eftersom den kan vara lite träig.

Steg för steg

Om du har bestämt dig för att skala sparris finns det några tips som du bör följa innan du gör det:

  • Gör det inte i förväg– Du ska skala dem precis innan du lagar dem och inte i förväg om du inte vill ha en svajig sparris.
  • Gör det långsamt– Det sista du vill göra är att förstöra varje sparris och skala bort mer än vad du borde. Arbeta långsamt och försök att ta bort så lite skal som möjligt.
  • Släng inte bort skal –skalen är fulla av nyttigheter, både i form av näringsämnen och smak. Släng dem inte! Använd dem i stället för att göra basen till buljonger.
  • Trimma ändarna –Oavsett om du har bestämt dig för att skala spjuten eller inte måste du ändå trimma dem snabbt. Skär bara bort den nedersta delen på ungefär en halv tum. Ja, du kan också knäcka dem där de bryts naturligt.

Varför ska du skala sparris?

Även om vi har predikat att det inte är nödvändigt att skala sparris. Det finns ett par skäl till att göra det:

Ser bättre ut

Genom att skala sparrisen får du fram ett livligt grönt fruktkött som för vissa ser lite snyggare ut på tallriken.

Om du driver en Michelin-restaurang från ditt kök kan du gärna börja skala dem. Om du däremot bara lagar några sparrisar till middagen en onsdagskväll kan du hoppa över skalningen.

Hjälper till med jämn matlagning

Om du har särskilt ojämna sparrisstorlekar eller sparris med riktigt tjock bas och tunn topp kan skalning hjälpa till att göra storleken jämnare, vilket leder till en jämnare tillagning.

Tänk också på att det tar betydligt kortare tid att tillaga sparrisspetsarna än själva stjälkarna.

Varför ska du inte skala sparris?

Naturligtvis finns det skäl att inte bry sig om att skala dem från början. Men du har säkert redan gissat dem:

Slöseri med tid

Eftersom sparris är helt säker att äta utan att skalas måste du fundera på varför du skulle slösa bort din tid på att göra det. Det är inte den snabbaste av uppgifter och kan vara ganska krångligt.

Innan du vet ordet av har det gått 15 minuter och du har en hög med sparrisskal och några lite snyggare sparrisar. Var det värt det? Förmodligen inte!

Slöseri med godhet

Liksom de flesta grönsaker är skalet fullt av näringsämnen. Genom att skala sparris slänger du dessa nyttigheter i papperskorgen. I slutändan äter du sparris för de fördelar den ger din kropp, så varför slänga det goda?

Du kan lika gärna kasta ut pengar genom fönstret!

Som man ska skala sparrisstjälkar?

Nej, inte riktigt! Sparrisstjälkarna kan tillagas direkt utan större förberedelser förutom att man klipper av ändarna. Du kan skala den, men det är långt ifrån nödvändigt.

Vanliga frågor om att skala sparris

Har du fortfarande frågor om sparris och om du ska skala den eller inte? Då kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man äta sparrisskal?

Även om sparrisskalen är ätbara är de inte särskilt njutbara och kan vara ganska fiberrika. Använd istället sparrisskal (tillsammans med andra skal) för att göra smakfulla grönsaksbuljonger.

Ska man skala vit sparris?

Ja, till skillnad från grön sparris har vit sparris ett tjockare och mer fiberrikt yttre skal som måste skalas innan den tillagas.

Lämna en kommentar