Hur man smälter smör i mikrovågsugn

Kan man smälta smör i mikrovågsugnen utan att det blir en röra? Från popcorn till filmkvällen till kladdkaka – snabba upp din matberedning med hjälp av den ultimata guiden om smör i mikrovågsugn.

Smör tillverkas genom att man kärnar grädde, och det är det bästa fettet att använda vid matlagning, bakning och för att breda ut på bröd. Men är det säkert att smälta smör i mikrovågsugn?

För att smälta smöret i mikrovågsugn, skär smöret i matskedsstora bitar och lägg det i en mikrovågsugnssäker skål. Mikra på hög effekt i cirka 30-45 sekunder tills smöret är smält.

Smöret börjar mjukna vid 30-32 grader C. Smältpunkten för smör är 37 grader.

Är smält smör samma sak som mjukt smör?

Ibland vill man fuska och ta en genväg. Om du tidigare har misslyckats med att mikrovågsugna smör, kan du då ersätta mjukt smör med smält smör?

Mjukt smör och smält smör är helt olika. Mjukt smörfett är lätt att blanda ihop med andra ingredienser, t.ex. socker, för att fördela fettet jämnt i en smet eller deg. Smält smör är däremot flytande och separerat.

I de flesta bakre recept krävs mjukt smör. Socker och smör blandas på ett sådant sätt att sockret skär in små luftbubblor i smöret och dessa bubblor kan ge lite extra luftighet till bakverk.

Men om du smälter smöret först får du inga luftbubblor. Resultatet blir att gluten utvecklas i mjölblandningen, vilket gör konsistensen tät.

Vad är det bästa sättet att smälta smör?

Det finns många olika sätt att smälta smör, beroende på hur bekvämt är när du lagar mat.

Det bästa sättet att smälta smöret utan att det bryns eller bränns är att använda mikrovågsugnen. Det kan vara svårt att använda spisen och smöret kan bli brunt mycket snabbt eftersom det är svårt att kontrollera temperaturen i pannan.

Med mikrovågsugnen kan du enkelt justera effektnivån och när som helst avbryta tillagningen. Ta ut smöret och rör om så att det smälter med restvärmen från den varma skålen.

Hur smälter man smör i mikrovågsugnen utan att det exploderar?

Anledningen till att smör tenderar att explodera i mikrovågsugnen är temperaturen och den kemiska reaktionen mellan olja och vatten. Kom ihåg att smör består av 80 % smörfett och 20 % vatten blandat med mjölkprodukter.

När smöret värms upp separeras vattnet från fettet. När fettet närmar sig vattnets kokpunkt börjar fettet skvätta.

För att smälta smör i mikrovågsugnen utan att det exploderar, ställ in mikrovågsugnen på lägre effekt och värm i långsammare takt. Använd också en mikrovågsugnskåpa för att begränsa röran.

Använd 50 % effekt i 30-45 sekunder i en mikrovågsugnssäker skål eller en klar glasmugg. Håll koll på smöret och rör om ofta.

Om ytterligare tid behövs, ge 10 sekunders intervaller på 50 % 1effekt tills smöret är helt smält. Fortsätt att röra om efter varje tidsperiod.

Saker att veta innan du smälter smör i mikrovågsugnen

Oavsett om du behöver smält smör till ångade grönsaker till middagen eller till färska popcorn till filmkvällen, kan du undvika all röra genom att smälta smöret i mikrovågsugnen på ett säkert sätt.

Spara tid genom att använda dessa viktiga tips innan du smälter smör i mikrovågsugnen:

  • Skär alltid en smörstång i mindre tärningar på 1.3 cm för att påskynda smältningen.
  • Täck skålen löst med en pappershandduk, pergamentpapper eller ett mikrovågsugnsskydd för att undvika stänk.
  • Ställ en andra liten skål fylld med vatten i mikrovågsugnen för att undvika överhettning.
  • Använd den resterande skålvärmen för att smälta smöret när det finns några klumpar kvar i skålen.
  • Ta ut det smälta smöret med hjälp av en grytlapp eller en kökshandduk för att undvika att du bränner dig i handen. Varmt smörfett kan göra behållarens sidor extremt varma.

Det är lätt att smälta smör i mikrovågsugnen. Börja smältprocessen genom att begränsa tiden på låg effekt för att smälta i en långsam process. Öka inte hastigheten med hög temperatur när du smälter smöret så är det osannolikt att du hamnar i en explosion.

Lämna en kommentar