Kan man frysa in varmrökt lax?

Kan man frysa in varmrökt lax? Kort sagt är svaret ja.

Faktum är att du även kan frysa in kallrökt lax. Det finns dock vissa steg och försiktighetsåtgärder du måste vidta för att du ska kunna njuta av laxen senare utan att riskera att den förstörs.

Dessutom skiljer det sig lite beroende på vad för typ av laxrätt du vill frysa in. Exempelvis är laxrätter med mycket grädde i riktigt svåra att frysa in på ett bra sätt.

Eller egentligen är det svårt att värma upp rätten igen eftersom grädden lätt skär sig Det skulle göra ditt rökta laxrecept mycket oaptitligt och en vacker fiskbit skulle gå till spillo.

För den här typen av recept bör du endast kyla eller konsumera omedelbart. Fortsätt läsa för att lära dig mer om detta intressanta ämne.

Kan man frysa in rökt lax?

Det är aldrig en dålig idé att skaffa sig lite visdom om detta ämne, eftersom du inte vill få matförgiftning senare. Så låt oss börja besvara denna enkla fråga – kan man frysa in rökt lax?

Generellt sett kan man säga ja. Du kan enkelt frysa in rökt lax utan att förstöra den. Generellt sett så håller lax i upp till ett halvår i frysen.

Hur man förvarar varmrökt lax i frysen.


Om du inte har öppnat paketet med rökt lax kan du helt enkelt lägga det i frysen. Om du däremot har öppnat det behöver du antingen en frysvänlig förslutningsbar påse eller en behållare.

Om du använder en frysvänlig förslutningsbar påse ska du först och främst se till att du har förseglat den ordentligt. Det får inte finnas någon luft som kommer in eller ut ur påsen.

Om du sedan förvarar laxen i förvaringsbehållaren är det bara att sätta på locket.

Det bästa sättet att förvara den rökta laxen är dock med hjälp av en vakuumförslutare. De är superbra!

Du kanske är intresserad av min artikel om hur man tinar upp lax, eller den här artikeln om hur man tillagar lax i ugn utan att tina den först.

Kan man frysa in kallrökt lax?


Du kan frysa in kallrökt lax i ungefär 6 månader i frysen. Detta är dock enbart när du överväger att frysa in rökt lax för sig själv

Efter sex månader, oavsett om du har öppnat förpackningen med skivor av lax eller inte, kommer laxens smak att försämras och göra den osmaklig.

  • Ta ut skivorna av rökt lax från förpackningen (om den är öppnad).
  • Ta försiktigt två till tre skivor av den rökta laxen och lägg dem i en påse som är lämplig för frysen.
  • Vakuumförsluta helst påsen med en vakuumförslutare. Se åtminstone till att ingen luft kommer in eller ut.
  • Upprepa dessa steg tills du har förvarat all rökt lax.
  • Placera påsarna i frysen och frys in i upp till sex månader.


En kort historia om rökt lax


Vi kan tacka nordborna och vikingarna för att vi har haft recept på saltad och rökt fisk som vi kan njuta av i dag. Vikingarna upptäckte att rökning av fisk faktiskt konserverar fisken.

Därför kunde vikingarna fylla på med rökt fisk som räckte hela vintrar. Metoderna att röka och salta fisk infördes sedan i England och andra delar av Europa. Sedan dess har rökt fisk och kött blivit en stor del av vissa kök.

Lämna en kommentar