Kan man frysa in bröd?

Brödet är ett viktigt inslag. Det går inte att förneka. Det är därför det är så viktigt att ha en ständig tillgång till bröd hemma. Så hur gör man för att frysa in bröd? Fryser det bra? Och ska man bry sig om det?

Brödet kan frysas i upp till 3 månader. Detta gäller en mängd olika brödtyper, inklusive traditionella smörgåsbröd, sodabröd, surdegsbröd och glutenfritt bröd.

Kan man frysa in bröd?Ingen

Fryser brödet bra?Ja

Hur man fryser bröd

Du kan frysa in bröd, helbröd, skivat bröd, butiksbröd, hantverksbröd eller till och med hembakat bröd. Du kan till och med frysa in skivorna om du föredrar det. Och olika typer av bröd, från surdeg till bagels och focaccia, kan alla frysas in.

Hur du väljer att frysa ditt bröd beror på hur du föredrar att äta det.

Om du har köpt den i stora mängder kan du frysa in hela brödet och ta fram allt när du behöver det. Men om du föredrar att använda en skiva eller två i taget kan det vara bäst att frysa in skivorna individuellt.

Hur du än fryser ditt bröd är det ganska enkelt att göra, så låt oss ta reda på hur det går till.

Hur man fryser hela bröd

Vi gör det alla ibland, köper tre bröd i stället för ett – särskilt när det finns ett erbjudande! Detta kan vara en bra strategi om du går igenom mycket bröd på en vecka eller om du har en stor familj.

Detta är den enklaste metoden för att frysa in bröd:

 1. Frys in om det är förpackat i plast Om brödet är förpackat i plast och inte har öppnats behöver du bara märka det med datumet och lägga det i frysen. Ingen förberedelse eller arbete krävs!
 2. (Om inte) Lägg till plastfolie
  Om ditt bröd är insvept i papper eller bakas nybakat behöver du göra lite mer förberedelser, men inte så mycket. Behåll brödet i pappret som det kommer i och lägg ett lager plastfolie runtom för att se till att det är lufttätt.
 3. Märk och frys in
  Märk den med datum och lägg den sedan i frysen, så är du klar!

Om brödet har bakats hemma gäller samma steg. När brödet har svalnat helt kan du slå in det i pergamentpapper och sedan i plastfolie för att få samma effekt.

Hur man fryser brödskivor

Att frysa brödskivor separat är ett praktiskt sätt att göra det enkelt att bara tina upp den mängd bröd du behöver åt gången. Den här metoden är fördelaktig om du inte kan få igenom en hel brödlimpa innan den blir gammal.

Det krävs lite arbete, men det är inte alltför svårt.

 1. Packa in
  Du måste lägga en skiva (eller två skivor om du föredrar det) i en fryspåse och försegla den så att påsen är lufttät. Märk påsen med datumet.
 2. Packa igen
  När du har lagt alla dina skivor i separata påsar lägger du dem i lager och lägger dem i en större frysväska.
 3. Frys in
  Lägg detta i frysen och låt det frysa. När du behöver en portion bröd kan du ta fram en påse utan problem.

Hur man fryser olika typer av bröd

Med så många olika brödsorter kan det vara svårt att veta vilket bröd du kan frysa in och vilket du inte kan frysa in och vilka brödtyper som fryser in bra. Vi har tagit upp några populära bröd nedan:

Hur man fryser bananbröd

Bananbröd är en härlig och välsmakande godbit och är en fantastisk och enkel mat att lägga till i barnens lunchpaket – eller till och med i ditt eget som du tar med dig till jobbet! Det kommer att glädja dig att veta att du kan frysa in bananbröd på samma sätt som du skulle frysa in vilket bröd som helst.

Hur man fryser surdegsbröd

Surdegsbröd är ett härligt alternativ till de traditionella bröden du köper i snabbköpet, men det har ett problem: det kan bli gammalt väldigt snabbt! Du kan undvika detta genom att frysa in det.

Att frysa surdegsbröd skiljer sig inte från att frysa vilket bröd som helst. Följ bara instruktionerna ovan. Det finns dock en sak att tänka på.

Surdegsbröd håller inte lika länge i frysen som andra typer av bröd, så du kan bara förvara det fryst i upp till fyra veckor.

Hur man fryser sodabröd

Du har förmodligen en bra uppfattning om vart detta är på väg. Ja, du kan frysa sodabröd och tekniken för sodabröd, som för alla brödtyper, är densamma som den vi har beskrivit för dig på den här sidan – enkelt!

Hur man fryser glutenfritt bröd

Konsistensen och innehållet i glutenfritt bröd skiljer sig från vanligt bröd, så du kanske tänker att frystekniken är annorlunda. Men det är den inte.

Du kan använda samma tillvägagångssätt som vi har beskrivit ovan för att frysa in glutenfritt bröd i skivor eller hela bröd.

Hur man fryser bagels

Bagels kan också frysas. Processen är ganska enkel. Skär dem på mitten (eftersom det är lättare att göra innan de är frysta) och lägg sedan varje par halvor i en fryspåse. Försegla påsen, ta bort så mycket luft som möjligt och frys in.

Hur man fryser bröddeg

Om du älskar smaken av nybakat bröd men hatar att behöva göra det från grunden varje gång, kommer du att bli glad över att veta att du kan frysa in bröddeg.

 1. Gör deg
  Ta ditt favoritrecept för bröddeg och blanda ingredienserna som du brukar göra. Se bara till att du bara använder aktiv torrjäst, inte färsk eller snabbverkande jäst.

  Brödet måste fortfarande jäsa, så låt det jäsa med den metod du brukar använda för att jäsa brödet.
 2. Knåda och forma
  Knåda brödet som vanligt och forma det sedan till den form du vill ha. Du måste använda de plåtar som du ska baka brödet i. Klä upp dessa med smord plastfolie och lägg degen i dem.
 3. Inplastning
  När brödet är i formen, lägg hela formen i en tillräckligt stor fryspåse utan att påsen nuddar bröddegen.
 4. Frys in
  Lägg allt i frysen i cirka tio timmar.
 5. Inplacera igen
  När brödet är fryst tar du ut formarna ur frysen och tar ut degen ur formarna. Slå in bröddegen i plastfolie, etikettera och lägg tillbaka den i frysen.
 6. Slutlig frysning
  Du kan förvara den frysta degen i frysen i upp till en månad.

5 tips för att frysa in bröd

Nu när du vet hur du fryser in brödet har vi 5 tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in bröd för att få bästa möjliga resultat:

Frys färskt bröd
Du måste frysa in ditt bröd medan det fortfarande är färskt. Det gamla brödet är fortfarande gammalt även om det har frysts in. Se därför till att frysa in brödet så snart du fått hem dina inköp.

Tänk på portionerna
Tänk på hur mycket bröd du äter under en dag och frys in brödet i portioner av den storleken för att undvika oönskat svinn i framtiden.

Frys butiksköpta i förpackningen
Om du har köpt bröd från snabbköpet i en lufttät plastförpackning kan du lägga hela brödet i frysen.

Ät det rostat
Att göra smörgåsar med fryst bröd är inte trevligt. Konsistensen kommer att ha förändrats drastiskt. Rosta i stället fruset bröd.

Användning för att göra brödsmulor
Fryst bröd ger bra brödsmulor. Du kan ta en skiva fryst bröd från frysen och mixa det direkt för att använda det som fyllning i såser, för att göra brödsås eller som smulor.

Hur länge kan man frysa bröd?

De flesta köpta bröd kan frysas in i upp till tre månader, vilket är den perfekta tiden för att använda överblivet bröd, och de flesta av oss kommer att vara redo att ta ut bröd ur frysen långt innan tre månader har gått.

Surdegsbröd, hantverksbröd och hembakat bröd håller inte lika länge som köpt bröd, så du bör försöka använda upp det efter ungefär fyra veckor.

Du kan frysa bröd i cirka 3 månader

Hur tinas bröd upp?

Det bästa sättet att äta fryst bröd är att rosta det. På så sätt kan du inte alls se någon skillnad mellan färskt och fryst bröd. Lyckligtvis behöver du inte ens oroa dig för att tina upp brödet om du planerar att rosta det.

Lägg bara skivorna i brödrosten och tillaga dem från fryst läge.

Om du behöver tina upp ditt bröd kan du lägga det i kylskåpet över natten. Då kan brödet bli lite blött, så du kanske vill rosta det lätt eller låta det torka lite innan du använder det.

Om du behöver brödet snabbt men inte vill rosta det, kan du tina det i mikrovågsugnen i några sekunder på en avfrostningsinställning.

Kan man frysa in bröd?

Bröd som tinats upp får inte frysas in igen. Brödets struktur klarar inte av detta, och brödet kan bli svårt att äta med en blöt konsistens. Ingen vill ha ett blött bröd!

Fryser brödet bra?

På det hela taget fryser brödet mycket bra och det är praktiskt att ha i frysen. Du kan förvara det i frysen i ungefär tre månader, men det kan börja förlora lite av sin smak efter en månad, så ju snabbare du använder det, desto bättre.

Som med de flesta saker beror det på hur du använder dem hur bra de fryser och tinar. Om du planerar att använda det till rostat bröd kommer du sannolikt inte att märka någon skillnad mellan färskt och fryst bröd.

När det gäller smörgåsar är det dock troligt att konsistensen har förändrats något.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av bröd eller bröd i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa brödsmulor?

Brödsmulor kan lätt frysas in. Fördela brödsmulor i fryspåsar och lägg dem i frysen. Efter 30 minuter skakar du påsarna och lägger tillbaka dem i frysen för att undvika att de klumpar ihop sig för mycket.

Förstörs brödet av att frysas?

Brödet fryser in ganska bra. Det går inte att förneka att det inte blir lika gott som ett nybakat bröd, och konsistensen förändras när du fryser in brödet. Men om du ska rosta det, använda det i en grillad smörgås eller göra brödsmulor med det där kommer du inte att märka det.

Lämna en kommentar