Hur man fryser in purjolök.

Det är inte ovanligt att man får en rejäl skörd purjolök ett år eller att man helt enkelt hittar dem till ett väldigt bra pris. Den här guiden går igenom hur man rengör purjolök och fryser den på bästa sätt.

Purjolöken är en mångsidig grönsak som ofta är älskad för sin smöriga, milda löksmak och är populär både som stjärnspelare och/eller ersättning för lök i en mängd olika rätter som t.ex. soppor, grytor, sautéer och äggröra.

Men för dem som är nya med denna mångsidiga grönsak får vi ofta frågor om tips om rengöring och förvaring. Här är några av våra favorittips för rengöring och förvaring av purjolök.

Hur man rengör purjolök


När det gäller purjolök är det avgörande första steget att rengöra dem, eftersom de kan innehålla en hel del jord. När växten växer kan jord fastna mellan dess lager. Här är två användbara tips för att rengöra din purjolök. Vilken metod du använder beror på hur du ska använda purjolöken i matlagningen.

Beroende på vilken maträtt du gör använder du en liten eller stor mängd av den gröna stjälken. För buljonger kan man använda större delen av purjolöken. För röror eller bräseringar använder du endast den vita delen av purjolöken.

Metod för hel purjolök


Skär dem på längden på mitten, med roten kvar. Låt vatten rinna över hela purjolöken och gå igenom lagren för att skölja dem ordentligt. Om det behövs, gör detta ett par gånger för att se till att all fin sand avlägsnas.

Metod för hackad purjolök


För recept som kräver hackad purjolök, ta bort både roten och de mörkgröna bladändarna. Skär den återstående vita stjälken på mitten på längden och hacka sedan på tvären för att skapa halvmåneformade bitar.

Lägg den hackade purjolöken i en skål och fyll den med kallt vatten. Visk purjolöken kraftigt runt för att få eventuell smuts eller sand att sjunka ner till botten av skålen. Låt stå i några minuter och ta sedan upp de rena purjolöken med en hålslev. Om du rengör många purjolökar kan du lägga de skurna purjolökarna i en sil och sedan delvis sänka silen i en stor skål med vatten. Sväng och rengör purjolöken på samma sätt som ovan, men låt den snabbt rinna av genom att dra ut silen.

Hur man fryser in purjolök


Purjolök kan lätt frysas in för senare användning i soppor, grytor eller grytor. Efter rengöringen lägger du den skurna purjolöken på en ren, torr handduk och låter den lufttorka.

Snabbfrys dem genom att lägga dem i ett enda lager på en plåtskiva tills de är helt frysta. Om du lägger ett bakplåtspapper på brickan innan du sprider ut purjolöken kan det bli lite lättare att flytta den när den är fryst.

När de har frysts, överför dem till en återanvändbar, frystålig behållare. Använd inom 5-6 månader för att få optimal smak. När du är redo att laga mat kan du lägga till i recepten utan att tina dem först.

Lämna en kommentar