Kan man frysa kinamat?

Det största problemet för de flesta av oss när vi beställer en kinamat är att bestämma oss för vad vi ska ha, vilket ofta resulterar i att vi beställer alldeles för mycket mat! Så vad kan du göra i stället för att låta resterna gå till spillo?

Kan man frysa kinamat?

Ja, du kan frysa in kinamat i upp till två månader. Låt maten svalna i den plastbehållare som den levererades i innan du packar om den och lägger den i frysen. Den borde vara god att äta inom ett par månader.

Kan man frysa om kinamat?

Nej

Fryser kinamat in bra?

Ja

Hur man fryser in kinamat

Med tanke på det enorma utbudet av rätter som finns på de flesta kinarestauranger skulle det vara omöjligt att ta upp alla alternativ här!

Så för att göra det hela enkelt har vi gett dig en guide som förklarar hur du fryser rester av kinamat som innehåller kött och sås i kombination.

Detta gäller populära rätter som kyckling med cashew och nötkött i svartbönsås, men även alla andra rätter av liknande slag. Du kan också frysa in och sedan värma upp tillbehör som nudlar och ris, men vi rekommenderar att du gör det separat.

Här är stegen du måste följa för att frysa in dina rester av kinamat:

  1. Låt svalna
    Innan du lägger en rätt i frysen måste den ha svalnat till rumstemperatur.
  2. Omförpackning
    Lägg tillbaka din maträtt i originalförpackningen (om du inte slängde den!) och täck den med ett lock.
  3. Märka och frys in
    Skriv dagens datum och sista förbrukningsdag på behållarens lock innan du lägger den i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in kinamat i cirka två månader.

3 tips för att frysa kinamat

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in kinamat för att få bästa möjliga resultat:

Förvaras aldrig i rumstemperatur
Så snart din överblivna kinamat har svalnat måste du ställa in den i kylskåpet eller frysen så fort du kan.

Kom ihåg att den redan har stått ute längre än vad den borde ha gjort (innan den levererades till dig), så låt den inte stå i rumstemperatur längre än nödvändigt innan du fryser in den.

Frys tillbehören separat
Om du har beställt ytterligare tillbehör som ris, nudlar, vårrullar etc. till huvudmåltiden kan du frysa in dessa tillbehör separat. Det är bäst att inte frysa in dem alla i samma behållare, eftersom de reagerar olika på att frysas in.

Att frysa in dem var för sig gör det också lättare att värma upp dem igen.

Se till att köttet har rätt temperatur
När du ska värma din kinamat måste du kontrollera köttets temperatur innan du äter det. Uppvärmt kött måste vara minst 75 C innan det är säkert att värma det, så det är en bra idé att använda en kötttermometer för att vara på den säkra sidan.

Hur länge kan du frysa kinamat?

Du kan frysa in kinamat i ungefär två månader. Du kan också kyla dina rester i 48 timmar om du tror att du kan äta dem under de närmaste dagarna.

Glöm inte att det är superviktigt att du fryser din kinamat så fort du kan när den har svalnat för att förhindra att skadliga bakterier växer i rätten.

Du kan frysa kinamat i upp till 2 månader

Hur tinar man upp kinamat?

Det är enkelt att tina kinamat. Ta bara ut brickan ur frysen kvällen innan du ska äta den och låt den tina i kylskåpet.

Alternativt kan du tina upp den i mikrovågsugnen om du inte kan vänta. Ställ in mikrovågsugnen på avfrostningsinställningen eller på lägsta möjliga värme och låt den tina i cirka tre minuter tills rätten har tinats upp helt och hållet.

Du kan sedan värma den på vilket sätt du vill.

Kan man frysa om kinamat?

Du bör bara frysa in kinamat en gång. Huvudskälet till detta är att du inte vet hur ingredienserna förvarades innan du fick dem, så du vill inte riskera att frysa in dem igen.

Om du har en stor mängd kinamat kvar, fundera på att dela upp den i portionsstorlekar så att du enkelt kan ta ut det du behöver när som helst. Detta bör minska sannolikheten för att du behöver frysa in dem igen.

Fryser kinamat bra?

Du kommer att upptäcka att de flesta kinesiska hämtmatsrätter går bra att frysa in. Det viktigaste att komma ihåg när du fryser in din hämtmat är att lägga den i frysen så fort du kan, eftersom det kan leda till att skadliga bakterier växer om du låter dem stå ute i rumstemperatur.

Om din takeaway är väl förpackad och skyddad från frysbrännskador bör den hålla sig i frysen i ett par månader.

Om du fortfarande har frågor om frysning av kinamat eller takeaway i allmänhet kan dessa frågor hjälpa dig:

Är det farligt att värma ris?

Nej! Det finns en missuppfattning om att det är farligt att värma upp ris, men så är inte fallet. Så länge du förvarar det på rätt sätt och undviker att låta det stå ute i rumstemperatur är det säkert att återuppvärma ris från kinesen.

Vilka kinesiska rätter fryser bra?

Nästan alla rätter med sås går bra att frysa in. Nudlar som blandas med grönsaker och kött men som inte har någon sås kan tyvärr inte frysas lika bra.

Lämna en kommentar