Kan man frysa brie? Tips på hur man fryser in brieost.

Brieost kan vara dyrt. Om du har hittat den på nedsatt pris och har ett litet lager så kan jag inte klandra dig. Och om du är som jag var du lite för ivrig och köpte för mycket.

Nu när du har insett det letar du efter sätt att få denna mjuka ost att hålla längre. Och precis som med andra livsmedel dök infrysning upp som ett alternativ. Kan man då frysa in brie? Låt oss prata om att frysa denna vita mögelost som har sitt ursprung i Frankrike.

Kan man frysa brieost? (Ja, men det är inte alltid en bra idé)


Tekniskt sett kan du frysa alla livsmedel, men som vi båda vet fryser vissa livsmedel in bättre än andra. Brie, med sin halvmjuka konsistens, fryser inte särskilt bra, men den blir tillräckligt bra för att den ska göra sig väl tillagad. När det gäller att lägga en tinad skiva på en smörgås kan du dock bli lite besviken.

Det betyder att när du fryser in brie är det bäst att hitta en maträtt som kräver kokning eller ugnsbakning. Och det behöver inte vara något märkvärdigt. Ibland är de enklaste lösningarna de bästa.

Fryst och tinad brie är förstås fortfarande ätbar utan tillagning, men du kanske inte är så förtjust i den. Det bästa är att prova att äta en enda skiva, och om du inte riktigt tycker om den kan du tillaga resten.

Är du inte säker på om du är redo att ta steget och frysa in brie? Kolla in dess hållbarhet. Du kanske kan använda den innan den blir dålig trots allt.

Hur fryser man brie?

Om du går igenom andra guider där ute föreslår i stort sett alla att du skär brie i skivor och packar in varje bit separat. Jag är inget fan av den metoden av två skäl.

För det första ber den dig att använda en hel massa plast i form av frysfolie. Och som du säkert vet skulle vi alla kunna använda mindre plast och producera mindre avfall. För det andra låter det som en hel del arbete att slå in varje skiva. Jag vet inte hur det är med dig, men jag är mycket mer benägen att göra något som tar tre minuter än något som tar tio. Med det sagt, så här gör jag för att frysa in brie:

  • Skiva brien i portionsbitar. Storleken och formen är upp till dig. Tänk på hur du ska använda osten efter upptining och skär den därefter. Om du inte har någon plan på plats, ta skivor.
  • Ta fram en återförslutningsbar fryspåse och ett ugnsplåt eller en grund gryta. Lägg påsen på sidan på plåten.
    Lägg över skivorna i den fryspåsen och lägg dem i ett enda lager. Se till att bitarna inte rör vid varandra. Pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut den ordentligt.
  • Flytta in ugnsplåten i frysen. Låt det ligga där tills skivorna fryser.
    Ta bort plåten från frysen eftersom den inte längre behövs. Om du är orolig för att osten ska klämmas ihop av annan mat kan du lägga fryspåsen i en behållare för ökad säkerhet.
    Som du kan se är hela processen superenkel (jag använder den även för att frysa in blåmögelost) och tar ett par minuter. Vi fryser fortfarande in osten med så lite luft som möjligt för att undvika frostskada och hålla ostens kvalitet hög. Och du kan enkelt ta en skiva eller två från fryspåsen utan att behöva tina upp hela ostmassan.

Hur länge kan man förvara fryst brie?

Fryst brieost håller god kvalitet i upp till 6 månader . Som med all fryst mat försämras kvaliteten gradvis, så ju tidigare du använder den desto bättre.

Brie blir inte dålig eller liknande efter dessa sex månader, så släng den inte direkt om den har varit fryst i mer än ett halvår. Tina den i kylskåpet (för bästa resultat) och se hur den blir. Om den blir dålig, släng den då.

Hur tinar man brie?

När det gäller att tina fryst brie finns det ett par alternativ:

Tina den i kylskåpet. Att tina i kylskåpet tar tid, men det är den säkraste metoden och ger bäst resultat. Släng in de frysta bitarna i kylskåpet på kvällen, så ska de vara klara på morgonen. Om skivorna är tjocka kan det ta ännu längre tid.
Använd ett kallt vattenbad. Om du inte kan vänta ytterligare 12 timmar tills den halvmjuka osten tinas upp i kylskåpet kan du föra över påsen till en kastrull fylld med kallt vatten. Den bör vara klar inom 2 till 3 timmar, beroende på storleken och formen på bitarna.
Använd den fryst. Om din brie ska ingå i en soppa, gryta eller en bakad rätt ska du kunna komma undan med att slänga in den fryst. Det kan ta ett par minuter längre tid för rätten att tillaga, men det är det enda som behövs.

Lämna en kommentar