Hur man torkar chilipeppar.

En av de stora fördelarna med chilis är deras mångsidighet. De kan användas och bevaras på många olika sätt.

Innan du lägger till dem i rubbet till din nästa chili con carne, lär dig hur du kan konservera dem!

Det finns många metoder för att konservera chili, från inläggning till frysning.

Men för långtidsförvaring är uttorkning den bästa metoden. I denna artikel får du tips och tricks om hur du kan torka chilipeppar för säker förvaring.

Chilipeppar kan torkas genom att hänga dem utomhus, torka dem långsamt i en ugn med låg temperatur eller i en mattork.

Att använda en mattork är dock den bästa metoden av flera skäl. Chilifrukter som hängs utomhus dehydreras ofta inte jämnt, särskilt i mycket fuktiga klimat, och de kan förstöras av mögel.

Även om de torkar ut i ugnen vid låg temperatur torkar de ofta ut i stället för att tillagas, vilket lätt kan ge fruktköttet en mörk färg. En bra elektrisk mattork garanterar att chilifrukterna torkas jämnt och att fruktköttet behåller sin naturliga färg.

Innan du torkar chilipepparna finns det flera saker att tänka på. Först och främst ska du hantera dem mycket försiktigt – särskilt de hetare sorterna! Tvätta händerna ofta under hanteringen och placera aldrig händerna nära näsan eller ögonen efter att ha skurit dem.

Pepparspray tillverkas av essensen från heta chilifrukter, och deras naturliga safter kan ha samma effekt på näsa, ögon och hals.

För det andra ska du komma ihåg att gröna chilifrukter inte torkar bra. De blir istället svarta och ruttnar lätt under torkningsprocessen. Det enda bra sättet att torka de gröna frukterna är att rosta dem på en grill och att fruktköttet avlägsnas.

Innan du förbereder dina chilis för torkning bör du sortera igenom dem och ta bort alla med svarta fläckar, eftersom dessa vanligtvis blir mögliga eller ruttnar även efter torkning. Tvätta alltid paprikorna noggrant när du förbereder dem.

Alla chilifrukter måste halveras eller skäras i strimlor för att de ska kunna torkas ordentligt. Det är en fråga om personligt val att låta stjälken, märgen och fröna vara kvar. Att behålla fröna ger en hetare slutprodukt.

Ställ in temperaturen på dehydratorn på run 48°C och värm upp i cirka tio minuter. Placera alltid chilifrukterna med insidan uppåt på brickan.

Torktiden varierar beroende på många faktorer. Dessa inkluderar mängden och typen av chili som torkas, yttre temperaturer och luftfuktighet, höjden i det område där du bor och kraften i torkmaskinen.

Oroa dig inte för att du torkar dem för länge. Torkning är en långsam process. Det tar normalt minst åtta timmar för de flesta sorter att torka. Du vet att de är torkade när de knäpper i stället för att böja sig med en gummiaktig känsla.

Du bör kunna hitta mer information om torkningstider och rätt temperaturinställningar i bruksanvisningen som följde med din mattork.

När chilin är torkade förvaras de bäst i lufttäta behållare som inte utsätts för direkt solljus. Genom att tillsätta syreabsorbenter och torkmedel kan man bevara dem ännu längre.

Det är viktigt att förvara torkad paprika borta från fukt och solljus, eftersom båda dessa faktorer kan förkorta hållbarheten. Ett bra kryddställ som är byggt för att hålla dessa ute, eller som förvaras i en mörk, sval låda eller ett skåp kan hjälpa till.

Förvara inte torkad paprika i plastpåsar om du inte tänker frysa in den. De flesta av dessa tillåter syre att passera igenom, vilket kommer att bryta ner den torkade frukten mycket snabbt på grund av oxidation. Försök att förvara dem i glasburkar.

Den torkade paprikan kan användas hel, skäras i mindre bitar eller malas till ett pulver med hjälp av en kryddkvarn (INTE en kaffekvarn) eller en matberedare.

Återigen, en varning – om du maler chilin, var mycket försiktig när du hanterar pulvret och se till att kvarnen har ett säkert lock på plats innan du börjar mala. Det kan vara lätt att bränna ögon eller näsa om man hanterar det fel – eller att lägga till för mycket kryddor till en måltid.

För de varmare sorterna är det bäst att bära handskar när du hanterar pulvret.

För att återfukta torkad chili, blötlägg den i varmt vatten i minst tio minuter.

Dela med dig av dina favoritrecept med kryddiga chilifrukter i kommentarerna!

Lämna en kommentar