Blir bakpulver dåligt? Så vet du om bakpulvret fortfarande är okej att använda.

Så du har en stor behållare med bakpulver som har stått i skåpet i vem vet hur länge. Du vet att den har en ganska lång hållbarhet, men du är inte säker på exakt hur länge.

Blir bakpulver någonsin dåligt? Fungerar det fortfarande i min bakning? Sådana frågor är ganska vanliga om du hittar bakpulver som du förvarat i ett par år.

I den här artikeln går vi igenom all slags information om bakpulver: lagring, hållbarhet och hur gammalt bakpulver påverkar din bakning. Om du vill lära dig mer om något av dessa ämnen kan du läsa vidare.

Hur man förvarar bakpulver

Du bör förvara bikarbonat eller bakpulver på samma sätt som majsstärkelse. Det betyder att du ska förvara det på ett torrt och relativt svalt ställe. Skafferiet är det självklara valet, men ett skåp i köket fungerar också. Den viktigaste faktorn här är att området ska vara torrt, och det ska inte finnas ens en avlägsen chans att fukt byggs upp.

När du har öppnat behållaren ska du komma ihåg att försegla den ordentligt efter varje användning.

TIPS

Om läsken kom i en plast- eller pappersförpackning som inte går att återförsluta, häller du pulvret i en lufttät behållare. Det sista tipset är särskilt användbart om du vill förvara detta surdegsmedel på lång sikt.

Hur länge räcker bakpulver

Vissa förpackningar med bakpulver har ett bäst-före-datum eller en annan datumrelaterad term på etiketten, men det är inte alltid fallet. Om din förpackning inte har någon sådan information kan du anta att hållbarheten är ungefär tre år.

Om du använder bakpulver för bakning och den redan har passerat det datumet är det bäst att kontrollera dess styrka innan du använder den. Det tar bara en minut eller två men gör att du kan undvika en bakningskatastrof. Om den redan har passerat datumet kan du naturligtvis fortfarande använda den för matlagning, förutsatt att den fortfarande är potent.

När du öppnar förpackningen med bakpulver bör den hålla sig fräsch i ungefär ett halvår. Luftcirkulation gör att bakpulvret förlorar sin styrka lite snabbare, men det gör den inte osäker att äta. Återigen, om du använder bakpulver (eller natriumbikarbonat) för bakning, kontrollera dess styrka innan du använder den om den står i skåpet under en längre tid. Oöppnat bakpulver håller i ca 3 år.

Observera att tidsperioderna ovan är för matlagning och är endast grova uppskattningar. Testa alltid om gammalt bakpulver är starkt innan du använder det för matlagning.

Hur man ser om bakpulver har förlorat sin styrka eller är dåligt

Som jag har nämnt tidigare, när det förvaras väl, går inte bikarbonat av på ett sätt som gör det osäkert att använda det i bakning eller på annat sätt. Men om någon fukt når den blir produkten oanvändbar. Om du förvarar pulvret på rätt sätt kan inget av det nämnda hända.

Bakpulver förlorar sin förmåga att ”jäsa” bröd och kakor. Denna förlust sker gradvis, så när pulvret är tillräckligt gammalt kommer det inte att göra vad du förväntar dig att det ska göra i ett bakningsprojekt.

Hur vet man om bakpulver är färskt? Det finns ett enkelt test. Ta en kopp och häll tre matskedar vinäger eller citronsaft i den. Tillsätt nu en tesked bakpulver. Om det finns några bubblor på ytan är pulvret fortfarande potent.

Om blandningen inte bubblar är produkten gammal. Du kan dock använda den för andra ändamål, till exempel för rengöring. För rengöring förblir bakpulver användbart i stort sett på obestämd tid.

INFO

Vi använder vinäger eller citronsaft i stället för vatten, eftersom bakpulver reagerar med syra.

Lämna en kommentar