Hur länge håller guacamole?

Du har köpt en liten burk guacamole och använt det mesta av den i en maträtt. Nu vet du inte riktigt vad du ska göra med den överblivna avokadoblandningen.

Svaret på frågan ”blir guacamole dålig?” är givetvis ja, men vet du hur länge du kan förvara såsen i kylskåpet?

I den här artikeln kommer vi att gå igenom lagring, hållbarhet och hur guacamole blir dålig. Om du vill lära dig lite mer om denna avokadobaserade sås kan du läsa vidare.

Hur man förvarar guacamole

Guacamole är ganska lik andra populära såser och dippar som pesto och hummus när det gäller lagring, du måste förvara den i kylen när den väl är öppnad.

När du har öppnat behållaren ska du komma ihåg att försegla den ordentligt varje gång du ställer tillbaka den i kylskåpet.

TIPS

Om det inte är lätt att återförsluta din behållare kan du föra över såsen till en lufttät behållare.

Guacamole, liksom avokado, blir brun av luftexponering. Så om dippen står i kylskåpet en dag eller två är det helt normalt att den är lite brunaktig när du tar ut den.

TIPS

För att avokadon inte ska bli brun så snabbt kan du pensla såsens yta med en sur vätska. Citron- eller limejuice är det bästa valet rent smakmässigt, men vinäger kan också fungera. Se till att inte tillsätta för mycket av det sura, eftersom det kommer att förändra smaken på dippen. Och du kan få en perfekt grön guacamole som smakar surt och inte är till någon nytta.

Låt oss ta upp livsmedelshygien. Om du vill servera guacamole som dipp, häll några matskedar i en liten skål. När dina gäster har gått och du har fått städa, släng resten av detta. Guacamole håller sig inte länge i rumstemperatur, och dippning överför en hel del bakterier till den, så den guacamole som blir över bör kasseras.

Sist men inte minst ska hemlagad avokado alltid förvaras i kylskåpet.

Kan man frysa in guacamole?

Att frysa och tina guacamole förändrar dess konsistens är helt klart.

Hur mycket konsistensen påverkas beror på hur den var innan frysningen. En grov, hemlagad guacamole fryser inte så bra, men en slät såsliknande guacamole fryser in ganska bra. Det är därför som vissa företag rekommenderar att guacamole fryses och andra inte.

Du kan antingen gå in på producents webbplats för att se om de rekommenderar att du fryser in din produkt, eller så kan du göra några tester själv.

TIPS

Även om tillverkaren inte rekommenderar frysning kan det hända att deras produkter fryser ganska bra, så det är alltid värt att prova åtminstone en gång.

När det gäller hur du fryser guacamole kan du antingen frysa hela den oöppnade behållaren eller frysa den i isbrickor. Det förstnämnda är enklast och tar ingen tid alls, medan det sistnämnda gör att du enkelt kan tina upp så mycket guacamole som du behöver.

Hur länge håller guacamole?

Guacamole från butiken har vanligtvis ett sista användningsdatum. Det datumet anger hur länge produkten ska hålla sig färsk.

Naturligtvis är det en ganska säker uppskattning, så en oöppnad guacamole borde hålla några dagar till, kanske upp till en vecka. När du väl har öppnat behållaren håller sig resterna i kylskåpet i ungefär 3-5 dagar.

När det gäller hemlagad guacamole kan du förvara den i kylskåpet i 2-3 dagar.

Observera att perioderna ovan är grova uppskattningar.

Hur vet man om guacamole är dålig?

Låt oss börja med guacamole som bryns. Som tidigare nämnts är det helt normalt att den här dippen blir brunare. Du kan märka vissa tecken på brunfärgning även bara efter en dag efter att du öppnat behållaren.

En lätt brun avokado är inte på något sätt dålig. Den bruna delen kommer förmodligen att vara lite bitter och definitivt inte lika god som färsk guacamole, men den är säker att äta. Om du vill kan du skopa av det bruna lagret, kasta det och använda resten. Som jag nämnde i delen om förvaring kan du hjälpa till att förhindra brunfärgning genom att bestryka ytan med lite citron- eller limejuice.

Nu till guacamole som är dålig. Först och främst ska du leta efter de vanliga tecknen på att den är förstörd. Det är bland annat mögel eller annan tillväxt på såsens yta och en obehaglig (eller konstig) lukt.

Om det inte finns några märkbara tecken på försämring och om du alltid har förvarat såsen i kylskåpet bör den vara säker att äta. Nu kan du smaka på en liten mängd och avgöra om den är tillräckligt god för att användas. Om den smakar bittert eller om smaken inte riktigt träffar rätt ska du kasta den.

VARNING

Kom ihåg att guacamole lätt blir dålig. Dess hållbarhet i kylskåpet är kort, och det bör du respektera. Om såsen ligger i kylskåpet längre än vad den borde, är det bättre att göra sig av med den. Ja, även om den verkar vara helt okej. De första tecknen på förstörelse är svåra att märka, så det är bäst att ta det säkra före det osäkra.

Sammanfattning

Tack för att du har läst den här artikeln, jag hoppas att den har varit till hjälp. Nu ska vi göra en snabb sammanfattning:

  • Hur länge håller guacamole? Guacamole som köps i butiken håller vanligtvis några dagar efter det sista förbrukningsdatum som står på etiketten. När du har öppnat förpackningen ska du använda den inom 3 till 5 dagar och förvara den tätt förseglad i kylskåp.
  • Hur länge håller hemlagad guacamole? Hemlagad guacamole håller i 2-4 dagar, kanske upp till 5 dagar. Efter den perioden är den inte längre säker att äta, och du bör kasta den även om allt ser bra ut och luktar gott.

Lämna en kommentar