Kan äpplen mogna inomhus?

Äpplen mognar inte och blir inte bättre i kvalitet hemma efter att de plockats.
Du kanske har hört att äpplen mognar efter att de har plockats. Detta leder många till den (felaktiga) uppfattningen att om de har omogna äpplen hemma kan de låta dem mogna på bänken eller på ett svalt ställe. Detta är faktiskt ett ganska dåligt råd!

Vad är ”mogen”?
Vi använder begreppet ”mogen” för att definiera när en frukt eller grönsak har sin bästa kvalitet för att ätas. För ett äpple betyder det:

 • Sötma (sockerhalt)
 • Bra utseende (ljust, obefläckat skal).
 • Fasthet, krispighet, ingen mjölighet.
 • Smak, inklusive löslig torrsubstans, titrerbar syra och flyktiga aromämnen.
 • Frihet från defekter såsom knäckningar, röta, sprickor i stjälk- eller blomändan, invärtes brunfärgning, skrumpning eller vattenkärna, ljus färgintensitet och jämnhet i skalet.
granny smith äpple

Summa summarum
Äpplen är inte som bananer eller avokado, som kan plockas i stort sett omogna och sedan lämnas på köksbänken för att mogna och få en bra kvalitet. Även om det är tekniskt korrekt att säga att vissa äppelsorter kan fortsätta att mogna efter att ha plockats, är detta i praktiken inte sant i konsumentens hem.

Här är anledningen till detta:

 • För det första måste äpplena nå en viss, specifik mognadsnivå för att kunna fortsätta att mogna under lämpliga lagringsförhållanden. Frukter som plockas för tidigt är kommer aldrig att närma sig den optimala sötmanivån under lagringen.
 • De optimala lagringsförhållanden som ger en framgångsrik mognad efter skörd är både nyanserade och specifika för varje äppelsort. De förhållanden som fungerar för ett äpple fungerar inte för ett annat. En konsument måste anpassa sig till den specifika äppelsort han vill ska mogna för att det ska bli bra.
 • Lagringsförhållandena kräver en exakt kontroll av temperatur, luftfuktighet och syrehalt i lagringsutrymmet, något som få konsumenter är rustade att göra.
 • Även under idealiska lagringsförhållanden kan vissa egenskaper hos äpplenas kvalitet försämras, även om sötman eller smaken förbättras. Krispigheten är nästan alltid på topp när äpplet skördas och kommer troligen att minska därefter.

Vad betyder detta för dig där hemma?

Förvara dina äpplen svalt, 2-5 grader
Ännu bättre är att använda en grönsaks-/fruktlåda i kylskåpet och ställa in luftfuktigheten i lådan på hög.
Tänk på att inte alla äppelsorter lagras bra. Mjukare sommarsorter som Gala och Golden Delicious lagras inte lika bra eller länge som senare, fastare sorter som Fuji.
Äppelodlare arbetar hårt för att skörda sina äpplen nära den högsta mognaden om äpplena ska säljas direkt till konsumenterna och (i allmänhet) något före den högsta mognaden om de ska lagras eller om det sannolikt kommer att dröja innan de når konsumenten. Överlåt skörden, mognaden och lagringen till de professionella äppelodlarna! Till skillnad från stenfrukter finns äpplen tillgängliga året runt i de flesta livsmedelsbutiker. Köp tillräckligt med äpplen för att räcka i några veckor, förvara dem kallt och köp mer när det är ont om äpplen! På så sätt har du alltid äpplen av högsta kvalitet!

Hur vet man om äpplen är mogna

 • Dagar från blomning: Den mest exakta metoden är att räkna antalet dagar sedan trädet blommade på våren. Varje äppelsort har ett visst antal dagar på sig för att nå sin optimala mognadsgrad. Naturligtvis kan det variera beroende på väderförhållandena, men det är ganska exakt. Men om du inte vet eller kommer ihåg datumet då träden blommade, finns det andra sätt att avgöra när äpplena ska skördas:
 • Färg. Färg, både på utsidan och på fruktköttet, är en användbar indikation på mognad. Beroende på sorten kan äpplen vara gula, röda, gröna eller kombinationer av dessa färger vid skörd. När det gröna nästan helt och hållet har lämnat plats för gult är en gul sort mogen. Med rödfärgade eller randiga äpplen ändras det område där det inte finns någon röd färg vanligtvis från grönt till gulaktigt vid mognad. Vissa av de nyare röda sorterna är utmanande, eftersom de är röda överallt långt innan de är söta och mogna. I dessa går färgförändringen i fruktköttet från grönaktigt till vitt när de är mogna. Red Delicious-äpplen är märkliga i det avseendet att det kan ta flera månader i förvaring innan den grönaktiga färgen försvinner, men de går bra att äta innan dess!
 • Lätt att separera. Om inte fruktodlaren har använt en specialspray, som gör att äpplena stannar kvar på trädet, separeras mogna äpplen lätt från trädet.
 • Frön: Skär ett proväpple horisontellt och titta på fröna. Vanligtvis blir fröna bruna när frukten är mogen. Det gäller i högre grad för senare mognande sorter, som Fuji. När det gäller äppelsorter med tidig säsong, som Gala, kan de vara färdiga att ätas innan kärnorna blir bruna.
 • Frukten faller. När några goda, friska äpplen faller till marken är äpplena på trädet nästan mogna. (Ruttna, skadade eller sjuka äpplen kan falla när som helst).
 • Mjukhet och smak. Smaktestet misslyckas aldrig! När ett äpple blir lite mjukare och smakar sött och saftigt är det moget. Vissa sorter, t.ex. Delicious, blir sötare under lagring, men det är inte samma sak som att mogna.

Lämna en kommentar