Torkade aprikoser – allt du behöver veta och lite till.

Aprikoser är en frukt med massor av hälsofördelar och som har ökat i popularitet sedan… ja… Ingen är riktigt säker. En sak vet vi dock: Aprikoser har en fascinerande historia, från att de är rika på vitaminer och mineraler till att de misstogs för att vara ett afrodisiakum på William Shakespeares tid.

Är färska aprikoser nyttigare än torkade aprikoser?

Det är svårt att ge något jätterakt svar på den här frågan eftersom folks uppfattning om vad som är nyttigt kan skilja sig väldigt mycket. Det finns ingen större näringsmässig skillnad mellan en färsk och en torkad aprikos, förutom att den ena är torkad då. Detta gör såklart att torkade aprikoser har högre mängd vitamin C, kalium etc. Det innebär också att den har mer kcal per 100 g.

En hälsomässig nackdel som vissa kanske uppfattar är att det är lättare att få i sig en större mängd kalorier om man äter torkad aprikos. Detta stämmer i min uppfattning men jag skulle inte oroa mig alltför mycket med tanke på att torkade aprikoser är ett relativt nyttigt snack.

Torkade aprikoser innehåller ca 241 kcal per 100 gram. Jämför detta med färska aprikoser som har ca 48 kcal per 100 gram.

Torkade aprikoser är hälsosamma

Aprikoser är en riktig hälsokost
Självklart räknas torkade aprikoser som en av dina fem frukter om dagen.

All torkad frukt innehåller mer eller mindre samma näringsmässiga egenskaper som den ursprungliga färska frukten. I själva verket innehåller den torkade formen mer antioxidanter, mineraler och fibrer än den råa originalformen, vikt för vikt. Torkade aprikoser rekommenderas därför, på grund av deras hälsofördelar, bland annat viktiga halter av A vitamin och C citamin, fibrer och mineraler.

Aprikoser är en bra källa till fibrer


Aprikoser är en utmärkt källa till fibrer, det element i vår kost som de flesta av oss försummar men som ändå kan bidra till att förebygga hjärtsjukdomar, diabetes, viktökning och vissa cancerformer.

Tre hela torkade aprikoser innehåller 5 gram fibrer, vilket är cirka 20 procent av ditt dagliga fiberbehov. Det är bra att aprikosfibrerna delas till hälften mellan lösliga och olösliga fibrer.

Förutom att hjälpa matsmältningssystemet är olösliga fibrer kopplade till minskad risk för tarmcancer. Lösliga fibrer kombineras med kolesterol, förhindrar att det absorberas och transporterar ut det ur kroppen.

Aprikoser innehåller karoten – en form av A-vitamin.
Vitamin A är viktigt för att upprätthålla hudens och slemhinnornas struktur och funktion. Det finns i två former. Retinol finns i animaliska livsmedel och karotenoider finns främst i växter.

Det är betakaroten i aprikoser som gör dem till en sådan anmärkningsvärd källa till karotenoidernas fördelar, som bland annat kan bidra till att skydda ögonen från åldersrelaterade skador. Men detta är en frukt som också innehåller katekiner som har hjälpt till att ge grönt te sitt positiva rykte.

Aprikoser hjälper våra kroppar att absorbera C-vitamin


C-vitamin kan inte lagras i kroppen och vi måste därför äta det varje dag. Det hjälper till att skydda celler och är involverat i skapandet av kollagen som upprätthåller bindväv som är viktig för underhållet av hud, brosk och ben, det är därför avgörande för läkningsprocessen.

C-vitamin är också en viktig antioxidant och hjälper även till med att absorbera järn i kroppen. Detta är användbart eftersom det järn som finns i aprikoser är av den sort (kallad icke-hem) som behöver hjälp med absorptionen.

Det finns många anmärkningsvärda mineraler i aprikoser.


De anmärkningsvärda kaliumnivåerna i aprikoser bidrar till att tillföra ett mineral som är avgörande för vår hälsa. Kalium kontrollerar inte bara vätskebalansen i kroppen utan även hjärtats och hjärnans korrekta funktion (det kan också bidra till att kontrollera blodtrycket).

Det rekommenderade kaliumintaget är 3 500 mg. Fyra eller fem torkade aprikoser kan tillgodose ungefär en femtedel av detta behov. De tillför också mineralerna järn, zink, kalcium och mangan.

Aprikoser ansågs en gång i tiden vara ett afrodisiakum.
På 1500-talet ansågs aprikoser ha afrodisiakala egenskaper, vilket Shakespeare antydde i A Midsummer Nights Dream.

Torkning av aprikoser.

Det går bra att torka aprikoser i ugnen. Det enda man behöver göra är att rensar ut kärnorna och skära upp aprikoserna i centimetertjocka bitar. Torka sedan på bakplåtspapper i ugn, 80 C i ca fyra timmar. Vänd på aprikosbitarna efter halva tiden.

Aprikosens historia

Aprikosens ursprung är förlorat i tiden
Aprikoser har varit ett uppskattat livsmedel så länge att just var och när de först domesticerades är oklart.

Det vetenskapliga namnet Prunus Armeniaca knyter dem till Armenien där de säkert har odlats i århundraden och där femtio sorter produceras idag. De var också en viktig gröda i det gamla Persien (dagens Iran), och medan vissa auktoriteter hävdar att deras odlingshistoria börjar i Indien så tidigt som 3000 f.Kr. Andra hävdar att allt började i Kina.

Odling och användningsområden annat än mat.

De många användningsområdena för aprikosolja
Aprikosolja utvinns ur fruktkärnan och används flitigt i kosmetika och som massageolja. Oljan består till stor del av de omättade fetterna oljesyra och linolsyra och påstås fungera som en fuktgivare och för att minska inflammation.

Den används också som bärare för eteriska oljor i aromaterapi. Om du planerar att använda aprikosolja i mat på till exempel sallader, se till att du köper en tydligt märkt ätbar version eftersom kosmetiska versioner kan innehålla tillsatser.


Historiskt sett har aprikoser odlats i Storbritannien i adelns muromgärdade trädgårdar och glashus. Men en expanderande industri i Kent och Isle of Wight räknar nu sin skörd i hundratals ton. En enda gård har 5 000 träd.

Lämna en kommentar