Fisk luktar ammoniak

Om du har lämnat var rå fisk eller skaldjur i kylskåpet kanske du har märkt att de ibland kan ha en obehaglig ammoniakdoft.

Om du vill veta hur man ser till att fisken är ok att äta eller om du undrar varför fisk, både färsk och dålig, kan ha en ganska distinktiv lukt så har du hittat rätt.

I den här artikeln kommer vi att klargöra saker som: vad som orsakar att fisk luktar ammoniak, om det är säkert eller inte att äta ammoniakluktande fisk och hur man blir av med den dåliga lukten.

Varför luktar fisk som ammoniak?


Fisk har en naturligt salt och fiskig doft av havet. Men när det gäller den dåliga lukten är det en annan sak.

Det ett luktfritt ämne som kallas trimetylaminoxid i fiskvävnad.

När fisken dödas utsätts fiskvävnaden för luft, och bakterierna i fiskens kropp bryter ner denna kemikalie till två nya kemikalier som är derivat av ammoniak och därför luktar ganska illa.

Den fisikiga, lite ”leriga” lukten påminner väldigt mycket om ammoniak.

Är det säkert att äta fisk som luktar ammoniak?


Även om fisk som har fångats ett tag kanske inte har den mest tilltalande doften betyder det inte att den har blivit dålig eller inte kan ätas.

Utifrån lukten och fiskens utseende kan du avgöra om fisken fortfarande är okej att äta eller inte:

Fisk som är god att äta har en lätt fisklukt, köttet är glänsande och fast med röda gälar och fjädrar tillbaka när man trycker på den. Dessutom ska ögonen vara klara och utbuktande.


Om fisken luktar ammoniak är sunkigt och grått och inte fjädrar tillbaka som färsk fisk gör så har fisken blivit dålig. När du ser att fiskens kanter är torra och mörknar är det också dags att kasta den.


Varför luktar fisk ammoniak efter tillagning?


Du kanske inte lägger märke till skillnaderna mellan den lätt fiskliknande lukten av otillagad fisk och skaldjur och den sura, härskna lukten av rå fisk som blivit gammal.

Du kommer dock att märka skillnaderna när den väl är tillagad. Om den dåliga lukten fortfarande finns kvar eller är ännu starkare än tidigare ska du absolut inte äta fisken!

Hur blir man av med ammoniaklukt i fisk?


Det bästa sättet att få en fiskrätt utan fisklukt är att tillaga den direkt efter att den har fångats.

Genom att göra detta blir din maträtt inte bara saftig, utan har också doften av färska fisk.

Ett annat effektivt sätt att undvika den stinkande fisken är att förvara den blixtfryst, även om smaken inte är lika god som den nyfångade fisken.

Lägg fisken på is eller i kylskåpet strax efter att du köpt den och använd den inom två dagar efter köpet.

Om du vill förvara den längre kan du slå in dem med plastfolie för att hålla den fuktig och lägga den i frysen.

Du kan också överväga att täcka fisken med pressad citronsaft innan du tillagar den för att minska lukterna eller att blötlägga fisken i mjölk i 20 minuter och skölja den ordentligt under vattnet innan du tillagar den.

Proteinet i mjölken hjälper till att extrahera de föreningar som orsakar fisklukt. Denna metod rekommenderas inte för dem som är allergiska mot mjölk.

När fisken väl är tillagad och smaksatt med såser och kryddor kommer fisklukten inte längre att irritera dig.

Slutsats


Förutom ovanstående tips är det du bör göra att hitta en pålitlig fiskhandlare och försöka köpa nyfångad fisk, eller att vara uppmärksam på kvaliteten när du köper fisk.

Summan av kardemumman är att du bör anstränga dig för att bry dig om vad du äter så att du och din familj tryggt kan njuta av den fina smaken och goda näringen från fisk och skaldjur och undvika matförgiftning.

Lämna en kommentar