Jordnötter

Vad är en jordnöt egentligen? Är det en nöt? Är det en baljväxt eller rent av ett bär? Hur växer en jordnöt och var i världen växer det jordnötter? Är du nyfiken på jordnötter så har du hamnat helt rätt. Detta är en text helt ägnad åt jordnötter och allt som har med jordnötter att göra. Du kommer att få veta allt om jordnötens växtsätt och vad man använder jordnötter till.

Så växer jordnötter

Jordnöten hör till familjen ärtväxter och trivs i varma klimat. Den kommer ursprungligen från Paraguay men odlas i dag framför allt i Kina och Indien. Även USA odlar en hel del jordnötter och då främst i Georgia, Alabama, Florida, Mississippi, Texas, Oklahoma, North Carolina och South Carolina. Där är klimatet varmt året runt och jorden är sandig och lucker vilket passar jordnötter. Växten blir som en liten buske med gröna blad och gula blommor. Växten är självpollinerande vilket betyder att ståndarna i en blomma kan befrukta pistillen i samma blomma. Själva jordnötterna växer under marken därav namnet jordnöt. När blomman blivit pollinerad böjer den sig ner mot marken och blommans balja som innehåller fröna (jordnötterna) växer till under marken. Jordnötter planteras på våren och i september plockar man upp hela plantan med alla nedböjda blommor och skördar baljorna som nötterna ligger i. Det ser ut ungefär som potatis. I vissa välsorterade affärer kan man köpa jordnötter som ligger kvar i sin balja men oftast säljs de skalade och rostade.

Jordnötter i skal
Jordnötter växer två och två i varje skal.

Jordnötter i matlagning

Jordnötter används i matlagning i framför allt det asiatiska köket. De återfinns i grytor, sallader och olika wokrätter. Man kan också pressa jordnötterna till olja och steka, woka eller fritera mat i jordnötsolja. Jordnötsolja är lätt att blanda med andra oljor och används därför till att späda ut oljor som t.ex. sesamolja. I och med att jordnötsolja har en väldigt svag smak passar den utmärkt i många olika produkter där man vill åt fetthalten men låta andra livsmedel bidra med smaken. Jordnötsolja används därför flitigt till olika sorters margarin och till majonnäs.

I västvärlden säljs det stora mängder saltade och rostade jordnötter. Många tycker att det är gott att äta i stället för chips. Rostade jordnötter doppade i chillismet som sedan friteras är också väldigt populärt. Chillinötter och wasabinötter är en vanlig syn vid chipshyllan i Sverige. I Sverige finns även jordnötsringar som är jordnötssmör i en smet format till ringar som äts som chips.

I USA är det vanligt att man mal de rostade jordnötterna till jordnötssmör. De flesta amerikaner har någon gång ätit en peanutbutter and jelly sandwich. Det är två skivor franskbröd (sådant som man rostar i en brödrost) med sylt på den ena och jordnötssmör på den andra. Detta äts som en dubbelmacka. Det är inte ovanligt att amerikanska barn får detta med sig till lunch i skolan. De blandar även jordnötssmör med choklad under namnet Reeses penutbutter cups. Snickers är en annan godissort som kombinerar choklad med jordnötter.

Jordnötsallergi

Jordnötter är inte en nöt så många som är allergiska mot nötter kan ändå äta jordnötter. Andra som är allergiska mot baljväxter så som ärtor och bönor, tål oftast inte jordnötter heller. Jordnötsallergi kan vara väldigt farligt eftersom den allergiska reaktionen ofta innebär att halsen svullnar och att man får svårt att andas. En annan sak som gör just den här allergin så klurig är att det finns jordnötter eller jordnötsolja i så många olika produkter som man kanske inte alltid tänker på. Självklart äter man inte rostade jordnötter eller en Snickers med jordnötter i om man är allergisk. Men vem tänker på att bordsmargarinet som man brer på smörgåsen kan innehålla jordnötsolja eller att majonnäsen kan ha en bas av jordnötter? Sedan kommer vi till all kosmetika. Ett läppcerat med jordnötter kan bli förödande för en person med allvarlig jordnötsallergi. En person som är allergisk mot jordnötter måste alltså läsa på innehållsförteckningen på nästan allt personen köper i form av mat eller kosmetika. Många flygbolag har helt slutat servera jordnötter ombord på sina flygningar eftersom en allergisk reaktion mitt under flygning skulle innebära att planet blev tvunget att landa.

Jordnötter som hälsokost, så nyttiga är jordnötter.

Jordnöten innehåller nästan 50 % fett och endast 7% av det är mättat fett. Resten är nyttiga fleromättade eller enkelomättade fettsyror.15% av fettet är dessutom omega 6, en fettsyra som återfinns i fet fisk och som är viktig för hjärnans utveckling och vår koncentrationsförmåga.

Jordnötter innehåller även mängder av nyttiga mineraler och vitaminer. Jordnötter är rika på B vitamin som styr vår ämnesomsättning och som gör att vi känner oss pigga. De innehåller också höga halter av Evitamin som stärker vårt immunförsvar. Jordnötter innehåller även zink, magnesium och järn vilka alla tre är mineraler som är viktiga för vårt immunförsvar och för ledernas funktion. Jordnötter innehåller dessutom 20% protein som behövs för att kunna bygga muskler. Många vegetarianer har svårt att få i sig tillräckligt med protein i kosten och för dem kan jordnötter bli en viktig proteinkälla. Jordnöten är alltså en mycket nyttig växt att äta vilket flera olika företag i hälsokostbranschen uppmärksammat. På senare år har olika proteinbars blivit populära mellanmål och många av dem innehåller just jordnötter. Tänk bara på att jordnötter är ganska kaloririka, 567 kcal per 100 gram. Man ska absolut inte undvika jordnötter p.g.a. detta men man bör vara medveten om att för stor konsumtion kan vara kontraproduktivt om man försöker gå ner i vikt. Med det sagt så mättar jordnötter ganska bra och det är svårt att hiva i sig enorma mängder

  • Proteinrik
  • Full av zink, järn och magnesium
  • Stärker immunförsvaret

Jordnötsolja och jordnöten utanför köket

Många hudvårdsprodukter så som tvål och hudsalva innehåller jordnötsolja. Försvarets hudsalva och Idomin salva är två produkter på den svenska marknaden. Jordnötsolja absorberas inte så fort av huden och den används därför också ofta som massageolja. Tack vare att den inte doftar så starkt går den dessutom lätt att blanda med olika eteriska oljor till valfri doft. Jordnötsolja har bra mjukgörande egenskaper vilket gör den till en viktig ingrediens i många läppcerat och även i olika hudkrämer. Det kan vara klurigt att veta om en skönhetsprodukt innehåller jordnötsolja eftersom det inte anges i innehållsförteckningen. På produkter ämnade att äta måste det stå att produkten innehåller jordnötter, men inte på skönhetsprodukter. Där står i stället det latinska namnet för jordnöt som är Arachis hypogaea.

Den mångsidiga nöten

Jordnöten är en baljväxt som växer i varma tropiska eller subtropiska klimat. Den tål inte frost och kan därför inte odlas i norden. Jordnöten används till en rad olika saker, både som föda och inom kosmetikaindustrin. Jordnötter äts hela rostade, som jordnötsolja i olika produkter eller som jordnötssmör. I hudvårdsprodukter används den som mjukgörare och den uppskattas mycket för sin milda doft som lätt kan blandas med olika eteriska oljor för att få fram en produkt som doftar gott. Jordnöten är en nyttig växt med mängder av vitaminer, mineraler och omättade fettsyror som alla gör kroppen gott. Ät därför dina jordnötter med gott samvete!

Lämna en kommentar