Paraguayon – en söt och platt persika.

Paraguayo är en typ av persika som har en mer tillplattad form. Skalet är rött och gult samt mindre ludet än de flesta andra persikosorter. De har en sötare smak än persika och har en jättegod lite komplexare smak med toner av mandel och hallon. Konsisten är mindre vattnig är en vanlig persika och är lite mer åt äppelhållet.

Några paraguayos

Frukten kanske ser ut som ett resultat av genmodifiering men dessa knubbiga persikor har funnits länge. De har sitt ursprung i Kina och introducerades till västvärlden under 1800-talet. Av någon anledning har denna lite lustigt formade persika blivit vanligare på senare år. Inte mig emot, jag föredrar dem helt klart framför vanliga persikor.

Formen är inte bara rolig, den gör det enklare att äta persikan. Man äter den ungefär som man äter en munk och behöver inte arbeta lika mycket för att undvika kärnan. Om man vill så kan man till och med pressa ut kärnan med tummen eftersom fruktköttet inte sitter lika hårt fast vid kärnan som hos andra persikor.

Odling sker främst i Spanien och Italien men ett medelhavsklimat är inget måste för att trädet ska trivas. Lyckligtvis så går det att odla paraguayon även i Sverige!

Paraguayon är inte bara god, den är nyttig också! 49 kcal per 100 gram. Dessutom är den rik på vitamin A och C. Likt andra persikosorter så tål inte paraguayon stötar så hantera dem varsamt och undvik de som har missfärgningar när du vandrar i frukthandeln.

Lämna en kommentar