Därför är det farligt att äta för många bananer

Bananen är en otroligt populär frukt. Inte undra på. De är mångsidiga, smidiga att äta och närapå en basvara i många kulturers kök. Även om bananer är nyttiga och fullpackade med vitaminer så kan för mycket av en bra sak vara dåligt. Den här artikeln utforskar hur många bananer du bör äta per dag och vad konsekvenserna av ett för stort bananintag kan vara.

liten bananklase

Bananer är väldigt nyttiga

Bananer är inte bara otroligt goda. De är också nyttiga.

De är en bra källa för många viktiga näringsämnen, däribland kalium, vitamin C och B6 samt mangan.

En genomsnittlig banan väger i runda slängar 120 gram och 100 gram banan innehåller följande:

  • 101 kcal
  • 1 g protein
  • 22 g kolhydrat
  • 0.5 g fett
  • 1.7 g fiber
  • 395 mg kalium
  • 33 mg magnesium
  • 0.2 mg zink

WHO rekommenderar att man äter minst fem portioner frukt och grönt per dag. Att lägga till bananer till sin kost är ett lätt sätt att uppfylla denna rekommendation och göra gott för sin egen hälsa.

Lite protein och fett

Den största delen v kalorierna i bananer kommer från kolhydrater. Protein är en viktig makronutrient som ser till att ditt imunförsvar fungerar som det ska, att dina muskler kan byggas upp, att kroppen kan läka och att dina ben är starka och hälsosamma.

Fett ger energi och spelar en stor roll för att din hjärna och hormonsystem fungerar som de ska.

Bananer med sirap
Bananer fungerar som mellanmål men kan inte ersätta en måltid.

Eftersom bananer saknar dessa viktiga näringsämnen så är de inte i sig själva en komplett måltid. Du bör komplettera med något som ger protein och fett, exempelvis kvarg och nötter.

För mycket av en bra sak.

Bananer är ett hälsosamt tillskott till de flesta dieter men för mycket av en en matvara kan göra mer skada än gott.

Bananer är inte jättekaloririka men om du äter väldigt många bananer per dag så kan din vana bidra till ohälsosam viktuppgång.

Om en stor del av ens kost består av bananer kan detta leda till att man inte får i sig de näringsämnen man behöver. Speciellt om du inte äter mat som har de näringsämnen som bananer saknar, exempelvis järn, kalcium, d vitamin, fett och protein.

Hur många bananer bör du äta per dag?

Balans och variation är en nyckel till hälsosam kost.

Din kropp är ett komplext system som behöver många typer av näringsämnen för att fungera ordentligt. Det bästa sättet att se till att din kropp får vad den behöver är att äta en varierad diet.

Det finns inget specifikt antal bananer man kan ange som automatiskt är nyttiga eller onyttiga. Allt beror på ditt kaloribehov och hur din övriga kost ser ut.

Med det sagt så skulle jag säga att en eller två bananer per dag är ett rimligt intag.

Kan ge magproblem

Bananer innehåller mycket fibrer och överdriven konsumtion kan göra att man får ont i magen och blir gasig. Omogna bananer innehåller mycket stärkelse vilket är anledningen till varför för många bananer kan göra dig förstoppad.

Mogna och omogna bananer
Omogna bananer kan ge problem med magen.

Sammanfattning

De negativa effekter som uppkommer till en följd av en kost med för mycket bananer är de som uppkommer av en alltför ensidig kost. Det vill säga man får inte i sig de näringsämnen som man behöver. I övrigt kan bananer ge problem med magen eftersom de innehåller mycket fiber och stärkelse. Det är omöjligt att säga hur många bananer per dag som är hälsosamt eftersom varje persons näringsbehov är annorlunda men om du misstänker att du äter för många så testa att dra ner på konsumtionen i tre veckor och utvärdera om du märker några förändringar i din hälsa och ditt välmående. Vill du veta mer om banan så kan du läsa min artikel här.

Lämna en kommentar