Hur man värmer upp ris i mikrovågsugn

Blir ditt kokta ris torrt när du kör det i mikrovågsugnen? Oavsett om du använder kokt ris från frysen eller kylskåpet, är överblivet kokt ris bra och smidigt för att förbereda en måltid när som helst på dagen.

Det är dock viktigt att veta hur man värmer upp riset ordentligt utan att det torkar ut. Om riset inte värms upp på rätt sätt kan det smaka torrt och gammalt när det har värmts upp.

ris i skål

Hur värmer man ris i mikrovågsugnen? 

Mikrovågsugn är ett snabbt och säkert sätt att värma riset på, så länge det har kylts och förvarats inom två timmar efter tillagningen, inte hunnit bli dåligt och har värmts upp till en säker temperatur.

Använd en mikrovågsugnssäker skål med ett ventilerat lock över toppen och låt den stå i 30 sekunder tills innertemperaturen når 74 grader Celsius för att den ska vara säker att konsumera.

Genom att tillaga ris i mikrovågsugnen är det lätt att få till en måltid under en hektisk vecka.

Om du inte har lyckats med att värma ris i mikrovågsugnen kan den här artikeln hjälpa dig. Nedan besvaras vanliga frågor om hur man använder mikrovågsugn för att värma ris, inklusive experttips som ger fluffiga korn som smakar som om de vore nykokta.

Kan man värma ris i mikrovågsugnen?

Ja, du kan värma ris i mikrovågsugnen. Det är faktiskt ett snabbt och enkelt sätt att värma upp alla risrester, inklusive vildris, basmatiris och sushiris.

Det viktigaste är att förvara överblivet ris på rätt sätt. Förvara riset i kylskåpet i högst tre dagar tills det kan värmas i mikrovågsugnen.

När du värmer riset ska du alltid kontrollera att det är rykande varmt hela vägen igenom och att innertemperaturen är 74 ℃. Och viktigast av allt, värm inte riset mer än en gång för att undvika att livsmedelsburna bakterier förökar sig.

De flesta okokta ris innehåller sporer av Bacillus cereus, som är en bakterie som orsakar matförgiftning. Dessutom överlever dessa sporer även om riset är kokt.

Om det kokta riset lämnas i rumstemperatur börjar sporerna växa till bakterier och fortsätter att föröka sig. Dessa producerar toxiner som leder till kräkningar eller diarré.

Ju längre kokt ris lämnas i rumstemperatur på bänken, desto större är risken att bakterier och toxiner gör riset osäkert att äta.

Är det säkert att värma upp kokt ris?

Ja, det är säkert att värma upp kokt ris i mikrovågsugnen. Det är bäst att servera riset så snart det har kokats, men när du serverar återuppvärmt ris ska du kontrollera att temperaturen når 74℃ och förvara resterna säkert innan du återuppvärmer dem.

Det kokta riset måste svalna helt och hållet och läggas i kylskåpet inom två timmar efter att det kokats, och förvaras i en lufttät behållare för att undvika fuktförlust som förändrar smak och konsistens.

När det kokta riset har förvarats på rätt sätt kan det vara bra att värma upp det och konsumera det inom 3 dagarsswe.

När du värmer riset i mikrovågsugnen ska du se till att riset är rykande varmt och aldrig värma det mer än en gång. Om riset redan har värmts upp på nytt ska du helt enkelt slänga det eftersom det inte är värt risken.

Hur lång tid tar det att värma ris i mikrovågsugn?

Beroende på mängden och typen av ris och mikrovågsugnens effekt kan uppvärmningstiden variera. I genomsnitt tar det cirka 2 minuter att värma upp en portion ris så att innertemperaturen når 74 grader Celsius eller högre.

Här är mikrovågstid baserad på olika typer av ris att värma upp:

Basmatiris: 2 minuter
Brunt ris: 3 till 4 minuter
Jasminris: 1½ till 2 minuter
Sushiris: 2 till 3 minuter
Vilt ris: 4 minuter

Basmatiris: 2 minuter

Brunt ris: 3 till 4 minuter

Jasminris: 1½ till 2 minuter

Sushiris: 2 till 3 minuter

Vilt ris: 4 minuter

Den här tiden för återuppvärmning i mikrovågsugn kan ändras något om riset är fruset och om mikrovågsugnens effektinställning sänks.

Tips för att värma ris i mikrovågsugn

Oavsett om riset är hämtat från hämtmat eller hemlagat kan det värmas upp i mikrovågsugnen i högst några minuter. Att återanvända gammalt ris till stekt ris är allas favorit, men om du vill njuta av mjukt, fuktigt och fluffigt ris en andra gång kan du använda de här hjälpsamma mikrovågsugnstipsen för att värma upp ris snabbt:

Använd en mikrovågsugnssäker tallrik för att värma riset. Glas och keramik är våra favoritalternativ, men vissa föredrar plast för mikrovågsugn.
En mikrovågssäker behållare
Bryt upp eventuella stora risklumpar innan du sätter riset i mikrovågsugn.
Fryst ris behöver inte tinas upp. Istället kan det värmas direkt i mikrovågsugnen.
Värm riset i mikrovågsugnen i en enda portion åt gången.
Värm inte redan kokat ris mer än en gång.
Se till att risets innertemperatur når 74 grader Celsius eller högre för säker konsumtion.Använd en mikrovågsugnssäker tallrik för att värma riset. Glas och keramik är våra favoritalternativ, men vissa föredrar plast för mikrovågsugn.En mikrovågssäker behållareBryt upp eventuella stora risklumpar innan du sätter riset i mikrovågsugn.Fryst ris behöver inte tinas upp. Istället kan det värmas direkt i mikrovågsugnen.Värm riset i mikrovågsugnen i en enda portion åt gången.Värm inte redan kokat ris mer än en gång.Se till att risets innertemperatur når 74 grader Celsius eller högre för säker konsumtion.

Hur värmer man ris i mikrovågsugnen utan att det torkar ut?

Mikrovågsugnen är en perfekt köksutrustning för att värma alla typer av ris med en enda knapptryckning. Dessutom är det det snabbaste sättet att få jobbet gjort jämfört med en riskokare eller en tillagningsmetod på spisen.

Det finns dock tre sätt att värma ris i mikrovågsugnen utan att det torkar ut. Så om du vill åstadkomma fuktigt, fluffigt och gott ris som smakar precis som det nygjorda, välj ett av alternativen för att göra målet sant.

Hur man värmer ris i mikrovågsugn med en pappershandduk

För över den önskade portionsmängden kokt ris på en mikrovågsugnssäker tallrik.

Täck riset med en fuktig pappershandduk för att behålla fukten och förhindra att riset torkar ut. Kör mikrovågsugnen på hög effekt i 2 minuter och kontrollera sedan riset med 30 sekunders mellanrum tills det är helt uppvärmt och nått 74 grader Celsius eller mer för att vara säkert att konsumera.

Genom att hålla kvar fukten kan riset värmas upp jämnt.

Hur man värmer ris i mikrovågsugn med plastfolie

Välj en mikrovågsugnssäker skål och lägg riset i den. Se till att det finns utrymme på toppen för ånga och undvik att fylla skålen helt full så att plastfolien inte kommer i kontakt med kornet.

Tillsätt 3 till 4 matskedar vatten till riset och blanda det väl. För att öka smaken kan du ersätta vattnet med en kycklingbuljong eller grönsaksbuljong som du själv väljer.

Täck skålen tätt med en plastfolie som tål mikrovågsugn. Ställ in skålen i mikrovågsugnen och ställ in effekten på medelvärme och låt den stå i mikrovågsugnen i 2 minuter eller tills innertemperaturen är 74 °C..

Titta på mikrovågsugnen tills plasten börjar bilda en ballong uppåt och det bildas ånga på insidan.

Ta försiktigt bort skålen från mikrovågsugnen och plastfolien. Använd en gaffel för att fluffa upp riset och lägg det i en risskål för servering.

Hur man värmer ris i mikrovågsugn med ett glas vatten

Lägg en portion ris i en mikrovågsugnssäker skål. Fyll en separat mikrovågsugnssäker kopp med vatten ungefär ½ full.

Ställ in skålen och koppen i mikrovågsugnen bredvid varandra.

Mikrovågsugn på hög effekt i 2 minuter och bekräfta att riset har värmts upp helt till en innertemperatur på 74 ℃. Om så inte är fallet, ställ tillbaka mikrovågsugnen och fortsätt att värma i ytterligare 1-2 minuter.

Var försiktig när du värmer koppen med vatten i mikrovågsugnen eftersom det kan leda till överhettat vatten eftersom det når kokpunkten.

Kan man äta ris i mikrovågsugn kallt nästa dag?

Ja, du kan äta mikrovågat ris kallt nästa dag. Se till att riset har kylts och förvarats på rätt sätt så att det är säkert att äta, men det rekommenderas ändå att det värms upp igen eftersom kokt ris är ett lättfördärvligt livsmedel enligt USDA.

Kallt ris eller återuppvärmt ris orsakar inte matförgiftning om maten hanteras på ett säkert sätt. Därför har det nära samband med matförgiftning hur riset har förvarats i förväg.

Uppvärmt ris får inte stå i rumstemperatur längre än 2 timmar efter tillagningen. Felaktigt nedkylt ris som har stått ute över natten kan utsätta dig för risk för matförgiftning.

Om riset värms upp i mikrovågsugnen mer än en gång finns det en större risk för skadliga bakterier som inte är säkra att konsumera.

Uppvärmning av ris i mikrovågsugn: Slutsats

Det är enkelt och okomplicerat att värma ris i mikrovågsugn. Det finns olika verktyg och mikrovågsugnstips för att värma ris på rätt sätt.

Om du vill ha mindre fukt, men inte helt torrt och gammalt ris, rekommenderar vi starkt att du använder den fuktiga pappershandduken för att värma upp riset i mikrovågsugnen.

För superfuktigt ris fungerar plastfolie-metoden bäst av alla tre metoderna. Plastfolie hjälper till att behålla all fukt inuti för att göra kornen fylliga och fluffiga.

Men om du letar efter ett extremt enkelt sätt att värma ris i mikrovågsugnen, kan du helt enkelt sätta ett glas vatten i mikrovågsugnen. Kom ihåg att den här metoden kan innebära en potentiell risk med överhettat vatten, och använd alltid en ugnshandske för att ta bort den uppvärmda risskålen och vattnet.

De här 3 sätten att värma ris i mikrovågsugn är enkla att följa och idiotsäkra. Från pappershandduk till plastfolie och glas med vatten – välj det som fungerar bäst för dig.

Tänk på att den typ av ris som kräver mest fukt kan behöva plastfolie eller fuktigt papper för att återfå den ursprungliga strukturen och smaken. För korn som innehåller mindre fukt kan du välja ett glas vatten för att få bättre resultat.

Dessutom fungerar alla dessa metoder om du har fryst ris. När du mikrovågsugnar fryst ris behöver du inte tina upp det i mikrovågsugnen eller tina det i rumstemperatur. Istället klarar det av att återuppvärmas direkt från frysen.

Förvara alltid överblivet ris på rätt sätt i en lufttät behållare så att det kan konsumeras på ett säkert sätt. Låt det svalna till rumstemperatur, men låt det inte svalna i mer än två timmar, eftersom detta leder till en potentiellt farlig situation där livsmedelsburna bakterier kan föröka sig.

När det kokta riset har svalnat helt och hållet, lägg det omedelbart i kylskåp eller frys. Kokat ris som förvarats på rätt sätt kan säkert värmas upp på nytt och konsumeras inom högst tre dagar för att återfå sin ursprungliga smak och konsistens.

Där har du det! Att värma ris i mikrovågsugnen är viktigt och kan inte undvikas när du förbereder snabba måltider för en hälsosam och näringsriktig lunch och middag.

Använd dessa riktlinjer för mikrovågsugn för att njuta av fluffigt, fuktigt ris och förhindra matförgiftning nästa gång du värmer ris.

Lämna en kommentar