Kan man frysa apelsinjuice? En steg-för-steg guide

Har du för mycket juice på lager och ingen aning om hur du ska använda den innan den blir dålig? Vad sägs om att lägga den i frysen? Kan man frysa in apelsinjuice?

Om du inte dricker juice regelbundet är det lätt att få rester. Du köper en kartong, dricker ett glas eller använder en del i ett bakprojekt och har inget att göra med resten.

Om du inte tycker att den är särskilt god kan den förmodligen stå i kylskåpet tills den förstörs. Och den håller bara ett par dagar efter öppnandet.

Lyckligtvis finns det ett bättre sätt att göra detta, särskilt om du är villig att offra lite kvalitet.

Ett glas med apelsinjuice på ett bord.

Kan man frysa apelsinjuice?

Du vet säkert att du kan lägga juice i frysen så att den fryser fast. Det du är intresserad av är om den blir god efter upptining.E

Det bästa svaret på den frågan är: det beror på.

För mig smakar den frysta och tinade juice helt okej. För att få en bättre insikt gör jag ett test på min fru, eftersom hon är mer kritisk än jag när det gäller sådana saker.

Jag bad henne dricka lite färsk apelsinjuice och lite tinad apelsinjuice, utan att säga vilket som är vilket. Uppgiften var enkel: tala om vilken som tidigare var fryst. Hon kunde inte se skillnaden och gissade fel.

Det betyder att smaken är ganska likartad, och du kommer att njuta av fryst och tinad juice också.

 

Förutom att dricka juice som den är finns det flera andra alternativ som fungerar utmärkt för fryst och tinad juice. Jag listar dem i nästa avsnitt. Om något av förslagen fungerar för dig är det ett alternativ att frysa in saften.

VARNING

Apelsinjuice med fruktkött fryser inte lika bra som apelsinjuice utan fruktkött. Om du arbetar med den förstnämnda sorten kan du överväga att filtrera vätskan innan den fryses in.

Hur man använder fryst och tinad apelsinjuice

Det finns ett par olika alternativ, beroende på vad du föredrar:

  • Smoothies. Definitivt det mest populära sättet att använda fryst frukt (du kan frysa in apelsiner också!) och juice. Du kan använda juice-tärningar i stället för isbitar eller tina vätskan och tillsätta den som du gör med färsk juice.
  • Drycker. Tillsätt en kub eller två i ett glas vatten en varm dag. Eller använd den i stället för isbitar i en drink eller cocktail.
  • Bakning och desserter. Vissa pajer och tårtor behöver lite juice för att få mer smak. Fryst och tinad brukar fungera lika bra som färsk. Samma sak med sorbeter och liknande.
  • Drick i befintligt skick. I de flesta fall kommer du inte att kunna känna någon skillnad. Men om du har superkänsliga smaklökar eller om du kallar dig själv för en juice-kännare, välj något av de andra alternativen.

Hur man fryser apelsinjuice

Innan vi går vidare vill jag att du funderar på hur du ska använda den frysta saften. Gå eventuellt igenom listan med möjligheter en gång till och välj en eller två.

Det är viktigt eftersom du kommer att portionera utifrån hur du kommer att använda den i framtiden. På så sätt kan du alltid tina upp så mycket som du behöver, och du behöver inte bry dig om resterna.

Har du kommit på hur du ska använda apelsinjuicen? Bra, låt oss frysa in den.

  1. Märk och frys in. Märk behållarna om du vill och lägg dem i frysen.
  2. Om du använder en iskuberbricka, lägg över kuberna i en fryspåse när de har frusit fast. Det gör du förmodligen redan med vanliga iskuber, och dessutom får du tillbaka din iskuberbricka.

Det var allt. Din överblivna apelsinjuice är fryst och redo att användas när du behöver den. Den kan ligga i frysen i minst ett par månader utan någon större kvalitetsförlust.

Hur man tinar apelsinjuice

När det gäller att tina fryst juice finns det två alternativ:

  • I kylskåpet. Det enklaste sättet är att förflytta juicen till kylskåpet kvällen innan du behöver den. Hela upptiningsprocessen tar mellan två timmar för små kuber och 8+ timmar för stora behållare, så planera därefter. Du kan sänka ner behållaren i ljummet vatten för att påskynda processen lite. Förvänta dig dock inga mirakel.
  • Använd utan att tinas upp. Du känner redan till åtminstone ett par sätt att använda tärnad juice. Om du väljer något av dem kan du hoppa över upptining.

Vanliga frågor om frysning av apelsinjuice

Kan man frysa apelsinjuice i kartong?

Ja, det kan du. Kartongen klarar av att frysa in utmärkt. Det enda du måste komma ihåg är att hälla av några gram innan du lägger den i frysen.

Om kartongen är full och det inte finns tillräckligt med utrymme i den, kommer den expanderande vätskan att slita hål på kartongen. Det innebär att man måste städa upp frysen, och det vill du säkert helst undvika.

Kan man frysa apelsinjuice i glasburkar?

Japp, om du antar att dina burkar är fryssäkra och du kommer ihåg att lämna en tum eller två utrymme före burkens axel eller kant.

Kan man frysa apelsinjuice i en glasflaska?

Visst, så länge flaskan är frystålig och du lämnar tillräckligt med utrymme.

Hur länge håller tinad apelsinjuice?

Generellt sett bör du använda den tinade saften inom två till tre dagar. Den kan hålla sig längre, men man vet aldrig.

Jag föreslår att du fryser in den i små portioner och bara tinar upp så mycket som du behöver. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för om den räcker tills du behöver den eller inte.

Kan jag frysa om fryst och tinad apelsinjuice?

Ja, så länge du har tinat upp den i kylskåpet. 

Med detta sagt kommer juicens kvalitet att bli ännu sämre efter ytterligare en omgång av frysning och upptining. Kort sagt, du kan frysa in apelsinjuice på ett säkert sätt, men det är bättre att planera i förväg och tina upp bara så mycket som du behöver.

Lämna en kommentar