Hur man värmer upp kokta ägg i mikrovågsugn

Kokta ägg har ett högt proteininnehåll som passar i olika recept och måltider. De är lätta att förvara och erbjuder ett snabbt energimellanmål efter träning eller när som helst på dagen.

Vissa människor föredrar att laga äggrätter för att äta dem direkt, men det betyder inte att kokta ägg inte kan bli kvar och värmas upp senare med mikrovågsugn.

Hur värmer man kokta ägg i mikrovågsugn? Lägg kokta ägg på en mikrovågsugnssäker skål och häll vatten tills det täcker äggen. Värm skålen och äggen på medelhög temperatur i mikrovågsugnen i 1 minut.

Fortsätt mikrovågsugga i intervaller på 1 minut tills ägget når önskad temperatur.

Det kan vara farligt att mikrovågsugna kokta ägg, eftersom det kan uppstå en explosion på grund av det tryck som finns i äggmembranet. Du kan dock värma upp kokta ägg i mikrovågsugnen med hjälp av rätt teknik och tips för att spara tid och minska de skadliga riskerna.

Genom att tillsätta vatten i skålen med skalade ägg kan man förhindra att äggen blir för varma och exploderar. Det är faktiskt vanligt att äggulan exploderar vid mikrovågsugning av ägg, så följ de rekommenderade tipsen för att minska faran.

I den här artikeln diskuterar vi säkerheten när det gäller att värma upp kokta ägg i mikrovågsugn. Oavsett om du har hårda eller mjuka kokta ägg hittar du svaren på ofta ställda frågor om det bästa sättet att värma skalade ägg till din måltid.

Är det okej att värma upp kokta ägg?

Ägg är kända för att vara proteinrika. Uppvärmda ägg och äggrätter är säkra att konsumera om de förvaras på rätt sätt och värms upp till rätt temperatur.

Ja, det är okej att värma upp kokta ägg, men försiktighetsåtgärder måste vidtas för att förhindra en eventuell explosion. Dessutom kan det vara farligt att värma upp kokta ägg när man utsätter proteiner i äggen för höga temperaturer som kan bli giftiga, vilket ger upphov till hälsoproblem som kan vara osäkra för konsumtion.

För att vara säkra krävs att vissa typer av kokta ägg och äggrätter värms upp på olika sätt, t.ex. genom mikrovågsugn, kokning, stekning eller bakning. Se dock till att innertemperaturen är minst 165 grader Fahrenheit eller 74 grader Celsius innan du äter.

På så sätt kan du undvika risken för livsmedelsburna sjukdomar som salmonella. Använd alltid en livsmedelstermometer för att mäta temperaturen på det återuppvärmda kokta ägget innan det konsumeras.

Är det dåligt att värma upp kokta ägg?

Generellt sett är det ingen dålig idé att värma upp kokta ägg så länge de har kokats vid 145 grader Fahrenheit eller 71 grader Celsius och förvarats omsorgsfullt i kallt tillstånd under 40 grader F.

Om du använder mikrovågsugnen för att värma upp kokta ägg kan det dock leda till en explosion i sig, där du hittar rester av äggula och gummiartad äggvita överallt i köket, och inte bara i mikrovågsugnen. När du sticker en gaffel i det återuppvärmda skalade ägget efter att ha tagit ut det ur mikrovågsugnen, eller om du tar en tugga och det exploderar i munnen.

På grund av det höga innehållet av vattenmolekyler som är instängda i membranet utvecklar äggulan flera små ångfickor, vilket leder till ett instabilt tryckförhållande. Om ägget påverkas av inre eller yttre stimuli kokar de små bubbelfickorna och spricker så småningom.

Om du måste värma upp dina kokta ägg kan du lägga dem i en värmesäker skål och hälla vatten över dem. Låt äggen ligga i det varma vattnet i 10 minuter och kasta vätskan.

Detta gör att de skalade äggen inte exploderar och gradvis blir varma i temperatur.

Kan man äta kallkokta ägg?

Ja, kallkokta ägg är säkra att äta. Använd bara ägget i färska salladsbitar, äggsallad eller gör dig en rostad smörgås.

Om du inte vill äta dem kalla kan du värma dem i mikrovågsugnen innan du äter dem. Undvik att överhetta det kokta ägget genom att ta bort skalet och placera det skalade ägget i en mikrovågsugnssäker skål fylld med vatten.

Det beror på vilken typ av ägg som används, till exempel är hårdkokta ägg i allmänhet avsedda att serveras kalla. De bibehåller näring och smak även när de förvaras i kylskåp i upp till en vecka.

Lite salt och peppar, eller en liten klick het sås, gör det hela perfekt.

Å andra sidan går det bra att äta mjukkokta ägg, så länge äggulan inte är helt rinnande. Oskalade mjukkokta ägg är bara goda i två dagar i kylskåpet, så förvara dem ordentligt för att garantera att de är färska.

Kan man använda mikrovågsugn för kokta ägg utan skal?

Ja, du kan använda mikrovågsugn för kokta ägg utan skal. Mikrovågsugn av kokta ägg utan skal är den rekommenderade tekniken, men det är mycket säkrare att undvika mikrovågsugnar.

Om du mikrovågsuggar kokta ägg med äggskal finns det risk för explosion eftersom trycket byggs upp när ägget värms upp inuti skalet. Resultatet blir att ägget kan explodera när det vidrörs eller tas ut ur mikrovågsugnen.

Det bästa är att ta bort skalet innan du lägger det kokta ägget i mikrovågsugnen. På så sätt kan ägget andas och undvika att tryck byggs upp under det hårda yttre lagret.

För både mjuka och hårdkokta ägg ska du alltid skala skalet för att undvika skadliga olyckor och kökskatastrofer.

Hur man värmer skalade hårdkokta ägg i mikrovågsugn

Hårtkokta ägg är fortfarande ett näringsrikt frukostsnack för nästan alla tider på dygnet. Om du har hårdkokta ägg och undrar hur du kan värma dem i mikrovågsugnen, behöver du inte oroa dig längre.

Här är tips för att mikrovågsugga skalade hårdkokta ägg och få ett gott mellanmål.

  • Skär ägget i två halvor så att det får mer utrymme att andas.
  • Lägg äggen på en tallrik som är mikrovågsugnssäker.
  • Sätt plattan i mikrovågsugnen och värm den i 10 sekunders intervaller på medelhög temperatur tills den är varm.
  • Om du värmer äggen i korta steg kan du förhindra att det kokta ägget exploderar i mikrovågsugnen.

Hårkokta ägg som redan är skalade är mycket lättare att värma i mikrovågsugnen. Om du skär dem på mitten minskar uppvärmningstiden så att de når den ätbara temperaturen på kort tid.

Justera också temperaturen när du värmer ägget i medelhög temperatur för att undvika att ägget kokas för snabbt.

Hur värmer man ett hårdkokt ägg utan skal?

Det säkraste sättet att värma hårdkokta ägg är att skala skalet och lägga dem försiktigt i botten av en mikrovågssäker skål. Skålens storlek kan vara stor eller medelstor beroende på hur många hela ägg du värmer upp på nytt.

Använd kaffebryggare, vattenkokare eller koka vatten i mikrovågsugnen.

När vattnet börjar koka häller du över det i skålen med äggen tills det kokande vattnet täcker äggen helt och hållet. Täck skålen med lock och låt de skalade äggen värmas i en minut.

Om du märker att äggen är rinnigare än du vill ha dem, låt de hårdkokta äggen ligga i det varma vattnet i ytterligare 2 minuter. Om du håller dem i varmt vatten under en längre tid kan gulan koka till den önskade konsistensen.

Använd alltid en sked för att ta upp äggen ur det varma vattnet och lägg dem på en pappershandduk för att torka.

Att använda mikrovågsugnen för att värma ett hårdkokt ägg utan skal är också ett utmärkt sätt eftersom mikrovågsugnen är praktisk och värmer ägget samtidigt. Skär det hårdkokta ägget på mitten för den säkraste och mest effektiva återuppvärmningen.

För att värma upp ägget, lägg det i en skål som tål mikrovågsugn och ställ in den i mikrovågsugnen. Ställ in effektnivån på medelvärme och låt ägget värmas i intervaller om 10 sekunder tills det är varmt till önskad temperatur.

Tänk på att inte övervärma de överblivna kokta äggen.

Hur man värmer upp skalade mjukkokta ägg i mikrovågsugn

Det är svårare att värma skalade mjuka ägg än hårdkokta ägg. Se till att äggulan fortfarande är varm när du serverar dem samtidigt som gulan är kvar.

Oftast får du aldrig en fin rinnande mitt när du värmer upp ägg i mikrovågsugnen, eftersom apparaten kokar mitten av äggulan när den värms upp.

Lägg de skalade mjuka äggen i en mikrovågssäker skål fylld med vatten och ställ in den i mikrovågsugnen. Värm på låg temperatur i 20 sekunder i taget.

Kontrollera innertemperaturen så att ägget ligger mellan 110 och 140 grader Fahrenheit. Om temperaturen är högre än så är äggulan färdigkokt inuti.

Det är inte lätt att värma upp de mjuka kokta äggen till samma skick som vid första tillfället. Titta på tillagningstiden och temperaturen för att spika det rinnande oket med jämnt fördelad värme i hela laget.

Använd inte hög effekt för att påskynda processen, utan börja med låg effekt för att gradvis få kontroll över temperaturen.

Uppvärmning av kokta ägg i mikrovågsugn: Slutsats

Oavsett om du gillar hårdkokta ägg eller mjukkokta ägg kan båda lätt förvaras till nästa dag, så att du inte behöver äta alla ägg på en gång. Kokta ägg håller sig bra i kylskåpet oavsett om de är skalade eller oskalade.

Det är helt säkert att värma upp kokt ägg och äta det kallt eller varmt. Om du vill värma upp kokta ägg för att förbereda ditt recept krävs extra försiktighet när du använder mikrovågsugnen.

För hårdkokta ägg, ta bort skalet och dela hela ägget på mitten för att förkorta tillagningstiden. Placera bara ägget på en mikrovågsugnssäker tallrik och sänk temperaturen till medelvärme och börja värma i 10 sekunders intervaller.

Den korta tillagningstiden hjälper dig att undvika att ägget kokas för mycket eller exploderar i mikrovågsugnen.

För mjukkokta ägg lägger du de skalade äggen i en mikrovågsugnssäker skål fylld med vatten. Värm skålen i mikrovågsugnen i 1 minut på medelvärme.

Se till att kontrollera att äggets innertemperatur inte överstiger 110 och 140 grader Fahrenheit, annars blir äggulan fast i stället för flytande.

När du värmer upp ägg, undvik att överhetta dem i mikrovågsugnen och luras inte med hög temperatur för att påskynda processen. Istället kommer detta beteende att leda till explosion som förstör ägget.

Använd också en sked eller en tång för att försiktigt ta ut de uppvärmda äggen ur mikrovågsugnen. Ta inte ut dem med bara händerna eftersom du kan bränna dig på fingrarna.

Det är inte tillrådligt att värma hela ägg med skal i mikrovågsugnen. Det kan låta som ett bra knep men är potentiellt farligt. Mikrovågsugnar har höga temperaturer, vilket skapar ånga inuti äggskalet, vilket så småningom bygger upp ett tryck som gör att ägget spricker.

Kokta ägg är ett utmärkt mellanmål från frukost till middag eftersom de är näringsrika och innehåller det protein som vår kropp behöver. Förvara kokta ägg på rätt sätt så att du kan använda dem i dina favoritrecept när som helst på dagen.

Lämna en kommentar