Hur man värmer köttbullar – 3 bra metoder

Har du några köttbullar kvar från julbordet du hade igår? Ta då fram förklädet och köksverktygen, för jag ska lära dig hur du värmer köttbullar så att dessa små aptitretare smakar fantastiskt igen!

Du kanske tänker att det är omöjligt att göra dessa klassiker lika fantastiska som första gången du njöt av dem. Men (nästan) allt är möjligt med återuppvärmning.

Kan jag värma upp tillagade köttbullar?

Ja, självklart! Du kan värma upp dina överblivna köttbullar. I mitt fall brukar jag göra en stor sats som jag kan njuta av i en vecka. Jag förvarar en del i frysen och lägger resten i kylskåpet för att värma upp när jag vill.

Tänk dock på att det finns några saker att tänka på när det gäller att värma upp köttbullar. Om du värmer upp dem med sås föreslår jag att du värmer dem på spisen.

För köttbullar utan sås är den bästa återuppvärmningstekniken att använda ugnen. När du har bråttom och vill få saker och ting gjorda på ett ögonblick så gör mikrovågsugn susen.

Hur man förvarar köttbullar

Innan vi går in på uppvärmningsmetoderna ska vi först gå igenom hur du förvarar dina överblivna eller tillagade köttbullar i kylen eller frysen på rätt sätt.

Tillagade köttbullar håller upp till fyra dagar i kylskåpet om de förvaras på rätt sätt. Dessutom måste du kyla dem inom två timmar efter tillagningen för att garantera säkerhet och kvalitet.

För att göra detta lägger du dem i en grund lufttät behållare eller slår in dem tätt med kraftig aluminiumfolie eller plastfolie. Lägg sedan in köttbullarna i kylskåpet när de är färdiga.

Om du vill förlänga hållbarheten ytterligare måste du förvara dem i frysen. Processen är ganska enkel. Lägg helt enkelt köttbullarna i en täckt lufttät behållare eller kraftiga fryspåsar, eller så kan du också slå in maten med kraftig aluminiumfolie eller frysfolie.

Lägg dem sedan i frysen. När det är rätt gjort kan du njuta av köttbullarna i upp till fyra månader.

Snabbtips: Tillagade köttbullar bör kasseras om de lämnas kvar i mer än två timmar i rumstemperatur eftersom de inte längre är säkra att äta.

Kan jag frysa köttbullar?

Det beror på. Så länge dina tillagade köttbullar inte ligger kvar i rumstemperatur i mer än två timmar är det säkert att frysa dem.

Täck köttbullarna med kraftig aluminiumfolie eller frysfolie. Du kan också använda en lufttät behållare eller kraftiga fryspåsar. Se till att förvara dem på rätt sätt så att de behåller den bästa kvaliteten i upp till fyra månader.

Kan man lämna tillagade köttbullar i rumstemperatur?

Nej, det är inte säkert att lämna dina tillagade köttbullar i rumstemperatur. I regel anses det osäkert att äta köttbullar som lämnats i rumstemperatur i mer än två timmar.

Bakterier växer snabbt vid temperaturer mellan 5 °C och 60 °C, så om man lämnar köttbullarna ute för länge kan maten förstöras. Så det är bättre att slänga dem!

Hur man värmer köttbullar med olika metoder

Det finns tre sätt att värma upp de tillagade köttbullarna. Du kan antingen värma dem på spisen, i ugnen eller i mikrovågsugnen. Låt oss diskutera alla dessa metoder i detalj:

Uppvärmning av köttbullar med sås (på spisen)

Det bästa sättet att värma köttbullar som simmar i en sås är att värma dem på spisen. Så här gör du.

 1. Blanda köttbullar och sås i en kastrull.
 2. Tillaga dem på låg värme.
 3. Rör om tills köttbullarna är genomvarma.

Tillagningstiden beror på hur många köttbullar du värmer. Att värma några av dem tar vanligtvis cirka 10 minuter. Förläng bara tillagningstiden om du planerar att värma fler köttbullar.

Uppvärmning av köttbullar utan sås (ugnsmetod)

Denna uppvärmningsteknik fungerar bäst för köttbullar utan sås. Precis som med metoden på spisen beror tillagningstiden på hur många köttbullar du värmer upp. Om det bara är några få bör det ta ca 15 minuter.

 1. Värm ugnen till 150°C.
 2. Lägg köttbullarna på ett bakplåtspapper och täck dem med folie. På så sätt förhindrar du att köttbullarna torkar ut.
 3. Värm dem i cirka 15 minuter eller tills de är genomvarma.

Uppvärmning av köttbullar i mikrovågsugn

Om du har bråttom och vill värma upp dina överblivna, tillagade köttbullar direkt, är det bästa alternativet mikrovågsugn!

Men var försiktig när du värmer dina köttbullar med hjälp av mikrovågsugn. Använd bara en medelvärmeinställning för att undvika att maten överhettas.

 1. Lägg köttbullarna i en mikrovågsugnssäker behållare.
 2. Täck behållaren med en fuktig kökshandduk för att förhindra att fukt försvinner.
 3. Justera mikrovågsugnens effektinställning och ställ in den på medelvärme.
 4. Värm köttbullarna i en minut.
 5. Ta ut köttbullarna ur mikrovågsugnen när de är klara.

Kan man värma köttbullar två gånger?

Även om andra livsmedel kan värmas flera gånger är det i regel bäst att inte värma samma maträtt, inklusive dina tillagade köttbullar. Om du förvarar dem på rätt sätt är det dock möjligt att återuppvärma maten för andra gången.

Om du får köttbullar över är det mycket säkrare att antingen frysa in dem eller värma dem på nytt bara en gång.

Slutsats

Jag hoppas att du har lärt dig några tips och tricks om hur man värmer köttbullar från den här guiden.

Men kom ihåg att din säkerhet bör vara din högsta prioritet här. Så innan du planerar att återuppvärma köttbullarna ska du se till att de inte stårr ute i rumstemperatur i mer än 2 timmar.

Lämna en kommentar