Så länge kan kyckling stå ute i rumstemperatur

 

 I den här atikeln så delar vi med oss av information om hur länge tillagad kyckling kan stå ute och hur länge rå kyckling kan ligga ute. Vi svarar också på om man kan frysa upptinad kyckling igen och hur länge man kan lämna fryst kyckling i frysen.

Om du kan, låt inte rå eller tillagad kyckling ligga ute i rumstemperatur. Bakterier trivs bra i rumstemperatur och kyckling är extra känsligt.

Så länge kan rå kyckling ligga ute i rumstemperatur

När det gäller rå kyckling måste du vara försiktig så att du inte introducerar bakterier, annars blir du sjuk. Bakterier kan växa snabbt när temperaturen på rå kyckling ligger mellan 5° C och 60° C. Om kyckling har lämnats utanför kylskåpet för länge kan bakterierna föröka sig till den grad att kycklingen inte längre är säker att äta.

Du kan utan risk lämna rå kyckling i rumstemperatur i upp till två timmar eller upp till 60 minuter om temperaturen är över 32 grader.

 

Så länge kan tillagad kyckling stå ute.

Liksom rå kyckling kan även tillagad kyckling innehålla bakterier om den lämnas i rätt (eller fel) förhållanden.

Du kan utan risk låta tillagad kyckling ligga framme i rumstemperatur i upp till två timmar eller upp till 60 minuter om temperaturen är över 32 grader.

Därefter riskerar du att bakterier växer till sig.

Kan man frysa om tinad kyckling?

Du kan säkert frysa in rå och tillagad kyckling inom deras respektive hållbarhetstider. Frys endast rå kyckling som tinats upp i kylskåpet.

Hur länge kan man lämna kyckling i frysen?

Individuellt förpackad och förseglad kyckling håller sig i frysen i upp till 9 månader, hela kycklingar håller sig i frysen i upp till ett år.

Ju längre kyckling ligger i frysen, desto större är risken att kvaliteten försämras.

Frysning och upptining av kyckling

Använd förseglade behållare, zip lock-påsar (om du fryser in under en kortare tid) eller använd en maträddare för att frysa in rå och tillagad kyckling. Genom att väga och slå in enskilda kycklingdelar i folie, frysfolie eller slaktarpapper kan du förvara kycklingen i portioner som är lätta att laga mat med.

Märk behållaren eller förpackningen med vilken typ av kyckling det är och vilket datum kycklingen frystes in. Frys färsk kyckling så snart som möjligt för att behålla den bästa kvaliteten.

Du kan tina fryst kyckling i kylskåpet, i ett kallt vattenbad med byte av vatten var 30:e minut eller i mikrovågsugn. Jag tycker vanligtvis inte om att använda mikrovågsugn.

Se till att kycklingen är helt upptinad innan den tillagas, så att den tillagas jämnt. Upptinad kyckling bör tillagas högst ett par timmar efter att den tinats upp.

Ugnsrotad kyckling med vitlök

Lämna en kommentar