Hur man värmer ägg i mikrovågsugn – den ultimata guiden

Ägg är en av de lättaste och enklaste rätterna att tillaga i en nödsituation. Det finns så många sätt att tillaga ägg i mikrovågsugnen – oavsett om du föredrar ägg med lättlagat ägg, äggröra, ägg med solsidan upp eller avancerade äggrätter som frittata finns det alternativ för allas preferenser.

Ägg är rikligt förekommande, prisvärda och lätta att tillaga. Du kan inte bara laga ägg på många olika sätt, utan ägg är en mångsidig ingrediens som ingår i många rätter av olika skäl. Ägg används i baknings- och matlagningsrecept och de målas till och med upp för påskäggsjakt.

Ägg räcker långt, och en liten måltid blir mycket bättre av den näring som den kraftfulla ingrediensen ger.

Hur värmer man ägg i mikrovågsugn? De flesta äggrätter värms mycket bra i mikrovågsugn. Gör gärna äggrätter i förväg och värm äggen i mikrovågsugnen när det är dags. Använd en mikrovågsugnssäker skål, låt dem stå på medelhög effekt och täck dem med ett lock för att fånga upp fukt så att äggen inte torkar ut.

I den här guiden får du veta allt du behöver veta om hur du kan värma ägg i mikrovågsugn. Vi kommer att täcka en mängd olika äggberedningar, så om det är en specifik typ du letar efter så har vi täckt dig! Från quiche till pocherat och allt däremellan är du på rätt plats!

Fortsätt läsa för att lära dig hur du kan värma olika sorters ägg i mikrovågsugnen.

Den ultimata guiden för att värma ägg i mikrovågsugnen

Ägg kan tillagas på så många olika sätt. Utifrån dina personliga preferenser kan du anpassa smakkombinationen och göra alla typer av ägg personliga.

En professionell kocks mössa har 100 veck, vilket motsvarar de hundra sätten att tillaga ett ägg på. Vi kommer naturligtvis inte att ta upp alla 100 sätt i dag. Vi hoppas dock kunna täcka de mest populära äggrätterna och ge dig de bästa tipsen för återuppvärmning i mikrovågsugn som finns.

Här är några av de vanligaste sätten att tillaga ägg på:

 • Kokt
 • Stekt
 • Frittata
 • Omelett
 • Pocherad
 • Quiche
 • Rörda
 • Soufflé

Detta är bara några få sätt att förvandla ägg till läckra måltider. När vi fortsätter genom den här guiden kommer vi att hjälpa dig med tekniker som du kan använda när du använder mikrovågsugnen för att värma upp ägg.

Kan man värma upp kokta ägg i mikrovågsugnen?

Ett av de enklaste sätten att tillreda ett ägg är nog att göra ett kokt ägg i mikrovågsugn. De kan kokas i förväg och håller sig sedan fräscha när de förvaras i kylskåpet i flera dagar.

Kokta äggulor kan även frysas med måttlig framgång.

Kokta ägg är väldigt lätta att värma upp, men det finns en liten invändning. När man värmer upp kokta ägg i mikrovågsugnen finns det en risk för att ägget exploderar.

Och tro mig, det är ingen röra som du vill städa upp efter! Även om det är möjligt att värma upp kokta ägg i mikrovågsugnen tar det lite längre tid att avvärja den potentiella faran.

När ett kokt ägg värms upp i mikrovågsugnen kan det explodera i apparaten eller när man sticker i äggulan. Detta beror på att vattnet i ägget överhettas.

Tillaga inte det hårdkokta ägget i mikrovågsugnen själv, du riskerar att få en mycket stökig explosion – och det vill du inte att det ska hända.

Det bästa sättet att njuta av överblivna kokta ägg är att äta dem kalla eller att värma dem med varmt vatten.

Så här kan du värma upp kokta ägg i mikrovågsugnen:

 • Låt äggen ligga i rumstemperatur i 15 minuter.
 • Använd en mikrovågsugnssäker skål för att koka vatten i mikrovågsugnen, en pyrexmåttkopp fungerar bra.
 • Lägg äggen i det varma vattnet så att de är helt nedsänkta.
 • Täck ägget med ett lock (en pappershandduk, plastfolie eller en tallrik fungerar bra för detta ändamål).
 • Låt ägget ligga i det varma vattnet i cirka 10 minuter.
 • Skala och njut.

Att värma upp kokta ägg med hett vatten tar visserligen lite extra tid, men det är det säkraste och mest effektiva sättet att värma upp ett kokt ägg. Om du inte gillar att äta ett kallt ägg kan du låta det stå i rumstemperatur ett tag om du inte vill krångla med att värma upp det igen.

Att använda mikrovågsugnen för att värma upp ett kokt ägg rekommenderas dock inte. Trots våra varningar är det bäst att skala äggskalet innan du tar ett kokt ägg i mikrovågsugn, om du bestämmer dig för att göra det.

Linda in det skalade ägget i en fuktig pappershandduk och låt det gå i mikrovågsugn i 10-15 sekunders intervaller tills ägget når en innertemperatur på 165 grader Fahrenheit, totalt ca 45-60 sekunder.

Om du följer detta bör det räcka och det är mindre troligt att du råkar ut för en äggexplosion när du mikrovågsugnar ett kokt ägg.

Kan man värma stekta ägg i mikrovågsugn?

Det är lite svårare att värma upp stekta ägg eftersom det är lätt att överkoka äggulan under uppvärmningen, särskilt när det gäller rinnande ägg.

Vi kan inte garantera att äggulan förblir obruten när du gör stekta ägg i mikrovågsugn, men vi kan dela med oss av stegen för att värma upp stekta ägg i mikrovågsugn.

Visste du att du till och med kan värma upp ägg med solsidan upp i mikrovågsugnen?

Stekt ägg tillagas i allmänhet med olja, fett eller smör. Denna del av tillagningsprocessen är viktig eftersom den förhindrar att ägget fastnar på tillagningsytan, förseglar äggets bottenskikt och håller gulan intakt.

Dessutom håller det ägget fuktigt så att det inte blir en torr och gummiaktig röra.

Uppvärmning av stekta ägg kan värmas upp i mikrovågsugn, och vi ger också de bästa instruktionerna för att värma upp ägg med solfjäderspegel i mikrovågsugn.

Uppvärmning av stekta ägg i mikrovågsugn

 • Lägg det stekta ägget på en mikrovågsugnssäker tallrik.
 • Täck ägget med en fuktig pappershandduk för att behålla fukten och förhindra att ägget blir gummiaktigt.
 • Använd uppvärmningsinställningen eller medelhög effektnivå. Låt ägget stå i 30 sekunders intervaller och mikrovågsugn i upp till 2 minuter, beroende på hur varmt du vill ha ägget. Kontrollera ägget var 30:e sekund för att undvika överkokning.
 • Värm inte för mycket, särskilt inte om ägget har en rinnande äggula.

Det är ganska enkelt att värma stekt ägg i mikrovågsugn, men man bör vara försiktig under processen för att undvika att ägget kokar för mycket. Stekt ägg är lite tveksamt eftersom det finns flera varianter av stekt ägg.

Det finns solsidan upp, vändstekt etc. Dessutom så kan äggen vara antingen fasta eller rinniga.

Till att börja med måste äggen förvaras på rätt sätt enligt riktlinjerna för livsmedelssäkerhet, så att de är säkra att värma när du är redo för en bit mat.

Den mest känsliga tillagningen är sunny side up-ägg, som förmodligen är den mest utmanande tillagningen eftersom du inte vill bryta äggulan förrän ägget är färdigt att äta. När du värmer upp solfjällsägg är mikrovågsugnsmetoden bäst!

Uppvärmning av Sunny Side Up-ägg i mikrovågsugn

 • Förvärm en mikrovågsugnssäker tallrik i cirka 15 sekunder.
 • Gnid en liten bit smör på tallrikens yta.
 • Lägg ägget på tallriken.
 • Värm ägget i mikrovågsugnen i 30 sekunder. Kontrollera efter 15 sekunder för att se om det är tillräckligt uppvärmt. Om du kokar gulan för mycket kan den explodera eller bli hårdkokt om du inte är försiktig.
 • Låt ägget stå i den varma mikrovågsugnen i 30 sekunder efter mikrovågsugnen så att äggulan inte exploderar när du skär i den första gången.

Kan man värma äggröra i mikrovågsugn?

Äggröra är kanske den enklaste typen av ägg att göra och värma i mikrovågsugn. Du kan göra nästan vad du vill för att anpassa äggröra, de är så mångsidiga att du inte kan göra fel.

När du gör äggröra i mikrovågsugn kan du försöka lägga till toppings eller mix-in som champinjoner, paprika, tomater eller lök när du gör äggröra. En del människor tillsätter mjölk, men det är bäst att göra fluffiga äggröra genom att använda vatten i stället.

Det är helt upp till dig att skräddarsy äggröra. Men om du värmer äggröra i mikrovågsugnen bör det inte vara några större skillnader, oavsett vilka ingredienser som ursprungligen lades till i äggrätten när den först tillreddes.

Det är mycket lätt att värma upp äggröra i mikrovågsugnen. Så länge som de överblivna äggrörade äggen förvaras på rätt sätt bör det inte finnas några problem med återuppvärmning.

Uppvärmning av äggröra i mikrovågsugn

 • Lägg äggröra i en mikrovågsugnssäker skål eller behållare. Vi rekommenderar en grund skål som är djupare än en traditionell tallrik.
 • Täck skålen med en fuktig pappershandduk, plastfolie eller ett mikrovågsugnssäkert fat.
 • Låt den gå i mikrovågsugn i 20 sekunder.
 • Rör försiktigt om i äggen med en gaffel och kontrollera innertemperaturen.
 • Fortsätt vid behov att mikrovågsugga i intervaller om 20 sekunder och rör om i äggen efter varje gång.
 • Fortsätt värma tills äggen når en innertemperatur på 165 grader Fahrenheit, ta bort locket och njut!

Det är superenkelt att värma äggröra och det är nästan omöjligt att göra bort sig när du följer processen för att värma äggröra i mikrovågsugn.

Rörägg går också bra att frysa in. Du kan följa exakt samma steg för återuppvärmning om du förvarar äggröra i frysen och vill återuppvärma dem från frysen.

Dessutom är det mindre sannolikt att äggröra torkar ut och blir gummiaktigt. Fettet från äggulan blandas in i den vattniga vitan, vilket gör att äggröra behåller sin fuktighet och att det inte bildas en krispig eller krispig skorpa på ytan när den värms upp på nytt.

Kan man värma upp pocherade ägg i mikrovågsugnen?

Att pochera ett ägg kan vara lite skrämmande, och det är förståeligt eftersom tillagning i vatten är något annorlunda än den typiska metoden med hög värme på en varm kokplatta.

Med dessa utmaningar är det förståeligt att pocherade ägg i mikrovågsugn kan vara lite svårare. Lite övning räcker dock långt och de bästa pocherade äggen går att uppnå med liten ansträngning.

Pocherade ägg är en annan enkel tillagningsmetod att värma upp. Som nämnts ovan är det vanligt att pocherade ägg görs i mikrovågsugn eller på spisen.

Pocherade ägg är en annan typ av ägg som är lätt att värma upp. Du kan till och med göra pocherade ägg i mikrovågsugnen om du vill. Naturligtvis måste du känna till hemligheterna för att lyckas med dina pocherade ägg.

Pocherade ägg kan tillagas i kokande vatten med hård eller mjuk äggula, beroende på vad du föredrar, och slutresultatet är en kokt äggvita med en rinnande eller fast äggula på insidan.

Pocherade ägg är dock lättare och fluffigare än stekta ägg och det behövs ingen olja eller smör i matlagningsprocessen. Om du inte redan är bekant med det, förvaras pocherade ägg bäst i vatten för att bevara den mjuka och subtila konsistensen hos det delikata ägget.

När det gäller att värma upp pocherade ägg är mikrovågsugnen den bästa metoden.Processen är enkel och effektiv och ger det bästa resultatet vid återuppvärmning.

Flera ägg kan kokas i vattnet samtidigt och resultatet blir bra. Se till att äggen är helt nedsänkta och att det finns tillräckligt med vatten för att hålla en varm temperatur.

Uppvärmning av pocherade ägg i mikrovågsugn

 • Använd en skål som tål mikrovågsugn.
 • Fyll på med vatten.
 • Koka upp vattnet i mikrovågsugnen.
 • Lägg ägget i det varma vattnet i 1-2 minuter.
 • Täck över med en pappershandduk, plastfolie eller en tallrik för att behålla värmen.

Den här processen är ganska lik den ursprungliga metoden för pochering av ägg, men tiden förkortas för att försiktigt värma upp ägget och inte koka det. Flera pocherade ägg kan värmas upp på nytt samtidigt utan problem.

Pocherade ägg går mycket bra att värma upp eftersom de är lätta och fluffiga och inte är överdrivet belastade med matolja eller smör. Det är nästan omöjligt att avgöra om det pocherade ägget har lagats i förväg och bara värmts upp igen.

Kan man värma omeletter i mikrovågsugnen?

En omelett är en variant av en äggröra, där äggen vispas kraftigt men inte rörs under tillagningen. Istället vänds äggen och viks sedan på mitten för att tillaga dem färdigt.

Som beskrivits finns det en viss konst att tillaga omelett med toppings och mix-ins. Att göra omelett i mikrovågsugn kan vara en utmaning, men det går att genomföra.

När du har ansträngt dig för att göra en omelett eller köpa en omelett värd att spara vill du definitivt inte att din ansträngning ska gå till spillo.

För bästa resultat kan du värma omeletter i mikrovågsugn.Äggen förblir fuktiga eftersom ingredienserna hjälper till att bevara fukten som ångar omeletten inifrån och ut.

Uppvärmning av omeletter i mikrovågsugn

 • Linda in omeletten i en fuktig pappershandduk (den kan tas direkt från kylen eller frysen, men det rekommenderas att låta den ligga i rumstemperatur i 15 minuter).
 • Lägg omeletten på en mikrovågsugnssäker tallrik.
 • Låt omeletten gå i mikrovågsugn i 30 sekunder, vänd den sedan och låt den gå i mikrovågsugn i ytterligare 30 sekunder.
 • Det tar 1-2 minuter att värma en omelett i mikrovågsugnen.
 • Värm omeletten på nytt med 30 sekunders mellanrum tills innertemperaturen är 165 grader Fahrenheit.

Pappershandduken hjälper till att hålla kvar fukten så att ägget förblir fuktigt och inte torkar ut eller blir gummiaktigt.

Kan man värma quiche i mikrovågsugn?

En quiche är en finare äggrätt där äggblandningen ligger i en degskorpa. Quiche kan göras med flera olika kombinationer av ingredienser, men den viktigaste ingrediensen är ägg.

Quiche innehåller ofta ingredienser som ost, mjölk, kött och grönsaker. Ärligt talat är det helt upp till dig hur du gör en niche.

Quiche är en bakad rätt som kräver att man bryner degskorpan innan äggblandningen hälls i den. Skorpan används sedan som ett kärl för att hålla ägget, osten, mjölken, köttet, grönsakerna och kryddorna medan den gräddas till perfektion.

När det är dags att värma upp quichen rekommenderar vi att du använder mikrovågsugnen. Förvandla överbliven quiche till en snabb och god måltid.

Quiche kan förvaras i kylen eller frysen och du kan värma upp skivor för en enkel lösning. Oavsett hur den förvaras kan rester köras i mikrovågsugn på samma sätt.

Om quichen är fryst tar det lite längre tid att värma den i mikrovågsugnen. Med lite extra tid är den återuppvärmda äggrätten klar att servera när den når en innertemperatur på 165 grader Fahrenheit.

Uppvärmning av quiche i mikrovågsugn

 • Förvärm en mikrovågsugnsknäckebrännare i mikrovågsugnen tills den är varm. Detta hjälper till att göra det krispiga skalet på degskorpan.
 • Placera en skiva quiche på krispig platta och täck den med en fuktig pappershandduk för att fånga upp fukten och förhindra att äggblandningen torkar ut.
 • Värm quichen på medelhög effektnivå eller 50 % energi.
 • Värm i 3 minuter på den högsta värmekontrollen.
 • Om quichen behöver mer tid, värm i intervaller om 30 sekunder tills innertemperaturen når 165 grader Fahrenheit.
 • Låt quichen vila i mikrovågsugnen i 1-2 minuter.
 • Servera varmt och njut!

Var inte rädd för att värma en quiche i mikrovågsugnen. Om du inte har en mikrovågsugnspanna kan du förvärma en mikrovågsugnssäker tallrik i 15-30 sekunder och sedan fortsätta med samma instruktioner.

Genom att förvärma ytan och placera quichen på den varma ytan förhindrar du att skorpan blir blöt. Om quichen förvarades på rätt sätt bör det inte vara några problem när du ska värma den i mikrovågsugnen.

Uppvärmning av ägg i mikrovågsugn: Slutliga tankar

Ägg kan tillagas på så många olika sätt och alla har sin egen favoriträtt som de tycker om. Ägg är ganska enkla att tillaga, och mikrovågsugnen är det enklaste sättet att värma upp ägg på bara några minuter.

Ägg kan vara färska, kylda och frysta, resultaten är nominella när det är dags för matlagning. Undantaget från denna regel är kokta ägg, vars gulor fryser bra medan vitorna verkligen inte gör det.

Lämna en kommentar