Hur man väljer ut och serverar färsk ananas

Ananas är en unik frukt som har ganska speciella egenskaper. Ananasen är en av världens favoritfrukter.

Om reser till Hawaii kan du plocka din egen färska ananas direkt från plantan. Annars kommer du förmodligen närmast en hawaiiansk ananas i en burk, på en restaurang eller kanske i en livsmedelsbutik.

Det finns fem huvudvarianter av ananas: Kona Sugarloaf, Natal Queen, Perambuco, Red Spanish och Smooth Cayenne. Alla dessa har samma karakteristiska syrliga smak, men varje sort har också sin egen individuella smakprofil. Sorten Smooth Cayenne är den sort som du oftast hittar på fruktavdelningen i din livsmedelsbutik.

Det gula, saftiga inre köttet kan stekas, sauteras, bakas eller saftas. Det kan också serveras i skivor eller bitar i färskt tillstånd, antingen som det är eller till exempel i en smaklig fruktsallad.

Hur vet man då när en ananas är mogen och redo att ätas? Till skillnad från bananer, persikor och aprikoser plockas denna tropiska frukt när den är mogen. När den anländer till din lokala livsmedelsbutik är den därför fullt mogen.

För att välja en färsk ananas bör du dock leta efter en frukt som har fasta gröna blad på toppen (den här delen av frukten kallas också för kronan). Undvik exemplar med bruna, vissna blad. De är inte färska.

Skalet, på denna tropiska frukt ska vara ljus i färgen. En ananas som lämnas på fältet för länge kommer faktiskt att bli gul. Den kommer också att bli helt gul om du låter den stå på köksbänken.

Titta efter märken, mjuka fläckar, mögel och andra missfärgningar på skalet. Om du ser några, lägg tillbaka ananasen och fortsätt leta efter en färsk ananas.

Frukten ska också kännas fast vid beröring. Tryck fingrarna mot den på olika ställen. Skalet ska tryckas in något, men det får inte vara mjukt eller mosigt.

Och slutligen luktar du på skalet och bladkronan. Den ska avge en lätt söt arom.

Nu när du har valt ett färskt och saftigt exemplar, hur serverar du det?

uppskuren ananas

Hur man skär upp och serverar ananas.

För att förbereda denna färska tropiska frukt måste du först ta bort kronan. Ta ett stadigt grepp om bladen och vrid av hela toppen.

Innan du fortsätter, lägg en brun papperspåse på köksbänken eller arbetsytan. Påsen hjälper till att suga upp saften och ser till att det inte blir för slabbigt.

Använd sedan en lång, vass kniv för att skära bort den översta delen av skalet. Skär också bort botten. Skär försiktigt bort skalet med fasta drag.

Se till att du tar bort allt skal innan du använder den vassa kniven för att skära frukten i bitar. Förvara bitarna eller skivorna i en lufttät behållare i kylskåpet eller använd dem direkt.

Du kan servera den här goda frukten för sig själv, eller så kan du välja att lägga till den i en fräsch fruktsallad. Vindruvor, papaya och bananer smakar utmärkt när de blandas med ananasbitar.

Ananas är en fantastisk frukt. Du kan faktiskt kan din egen genom att plantera kronan i jord. Det kan ta upp till två år, men din planta kan faktiskt producera frukt!

Lämna en kommentar