Hur länge håller nätmelon och hur ser man om den är dålig?

Du har en nätmelon i lager i några dagar redan. Då undrar du: hur länge håller nätmelon och hur vet man om den är dålig?

Eller så är det första gången du köper en melon och du vet inte riktigt om du kan låta den stå på köksbänken eller om du ska kyla den.

Den här artikeln är för dig. I den diskuterar vi följande:

  • Förvaringstid och metoder (och om du behöver kyla nätmelon eller inte).
  • hur du kan se om din nätmelon är mogen
  • att avgöra om din nätmelon är skämd

Om du vill veta mer om något av de nämnda ämnena kan du läsa vidare.

Hur länge håller nätmelon?

En hel nätmelon håller sig i 5-7 dagar i rumstemperatur och två till tre veckor i kylskåp. Om frukten inte är helt mogen, lägg till ytterligare 5-10 dagar på köksbänken. När du skär upp nätmelonen håller den sig ungefär 3-4 dagar i kylskåpet.

Även om nätmelon är en av de självplockande frukterna (den börjar lossna från stocken när den är mogen) skördas den inte alltid mogen.

Nätmeloner som är avsedda för export skärs ofta av tidigt från plantan så att de förblir ganska fasta och överlever transporten i gott skick.

Om du köper cantaloup på vintern eller om det är en importerad cantaloup kan det därför hända att den inte är helt mogen och att den behöver några dagar på köksbänken för att få sin bästa kvalitet.

TIPS

Om du vill veta om din nätmelon har skördats mogen kan du kontrollera stjälkändan. Om den är insänkt har den skördats mogen. Om den träiga stammen fortfarande sitter kvar (och är synlig) har frukten skurits av från stocken.

RumstemperaturKylskåp
Nätmelon (omogen)tills de är mogna (3-10 dagar)
Nätmelon (mogen)5 – 7 dagar2 – 3 veckor
Nätmelon (i bitar)3 – 4 dagar

Observera att dessa tider endast är ungefärliga.

Okej, nu skulle det vara bra att veta om din nätmelon redan har mognat, eller hur?

Hur vet man om en melon är mogen?

Din nätmelon är mogen och klar att äta om:

  • blommans ände (inte stjälkens ände) är något mjuk.
  • skinnet mellan näten har gått från grön till gul.
  • frukten har en stark söt arom

Om minst en av ovanstående punkter stämmer är din nätmelon förmodligen redo att ätas. Om ingen av dem är det, låt frukten stå på bänken tills den är mogen. Det brukar ta mellan 5 och 10 dagar, beroende på hur länge exemplaret redan legat i butiken.

En mogen nätmelon är sötare och mjukare än en omogen cantaloup. Om du någonsin har ätit en som inte var söt eller som verkade ganska fast, var den förmodligen inte mogen.

Hur man förvarar melon

En omogen nätmelon mognar bäst på köksbänken. När den är mogen kan du låta den stå i rumstemperatur eller kyla den, beroende på när du tänker äta den. En styckad nätmelon behöver en lufttät behållare eller påse och bör stå i kylskåpet.

Om din nätmelon inte är mogen ännu (läs avsnittet ovan om du är osäker), ställ den på bänken eller i en fruktskål tills den mognar. Att äta den omogen är inte farligt, men smaken är inte så bra.

När frukten är mogen har du ett val att göra.

Det är okej att låta den stå på bänken om du vet att du ska äta den inom ett par dagar. Eftersom meloner tenderar att vara ganska stora tar de dessutom inte upp värdefull plats i kylskåpet.

Men om du inte har några planer och antar att du kommer att äta den så småningom, kan du lägga nätmelon i kylskåpet.

Samma tillvägagångssätt fungerar med andra meloner, till exempel honungsmelon och vattenmelon.

TIPS

Om du kyler en hel nätmelon, lägg den i en förseglad plastpåse. Det förhindrar att fruktens får arom från andra livsmedel.

När du har skurit frukten, förslut den tätt i en lufttät påse (om du har halverat den eller skurit i fjärdedelar) eller i en plastbehållare (om du har skurit den i tärningar).

Om du inte skär i melonen i tärningar, ta inte bort kärnorna. De hjälper till att behålla fukten längre.

Sist men inte minst, om du är orolig för att frukten ska bli dålig kan du frysa in nätmelon.

Hur vet man om melon är dålig?

Kasta meloner som:

  • Känn hur lätt, ihålig eller supermjuk melonen är. Om melonen verkar tom inuti eller om skalet är mjukt har den förlorat det mesta av sitt vatten och är dålig.
  • Har stora blåmärken eller missfärgade områden: Du kan skära bort några små skadade områden, men om en fjärdedel av skalet är brunt är det dags att ta bort det.
  • Om doften inte är söt och behaglig, utan snarare sur eller stickande, ska du slänga den.
  • Om din halva nätmelon ligger i kylskåpet i en vecka måste den bort. Samma sak om du kan se några tecken på mögel i behållaren eller påsen.

Vissa av punkterna ovan är inte helt och hållet klara utan bygger snarare på ditt omdöme. För dessa bör du följa din magkänsla.

Om din nätmelon bara är lite mjukare än vanligt och i övrigt helt okej, kan du äta den. Men om lukten verkar något obehaglig och du helst inte vill äta den frukten är det okej att slå den.

Om du märker att skalet börjar mjukna är melonen på väg att bli övermogen, och det bästa tillfället att göra något åt det är nu. Du kan antingen äta den samma dag, eller tärna den och kyla ner den och konsumera den inom en dag eller högst två.

Lämna en kommentar