Hur länge håller choklad och hur förvarar man bäst choklad?

Hur länge håller choklad egentligen? Den goda nyheten är att choklad har en lång hållbarhetstid, så även flera månader efter att du köpt din choklad kan du fortfarande äta den. Av någon anledning så tar det aldrig så lång innan jag äter min choklad dock!

Här får du veta hur du kan hålla dem färska och goda:

För bästa resultat bör du förvara du choklad i förpackningar vid en måttlig rumstemperatur.

Den idealiska temperaturen för förvaring av choklad är i allmänhet mellan 15° och 22°C – om det är mycket varmare än så kan chokladens konsistens och utseende börja försämras.

Hur länge håller en chokladask i rumstemperatur? Om de flesta typer av chokladförpackningar förvaras vid måttliga temperaturer behåller de sin kvalitet i minst 6-9 månader, även efter att de öppnats.

För längre lagring – eller i varma, fuktiga förhållanden – kyl eller frys din choklad.

Om temperaturen i ditt hem regelbundet är över 22° C och fuktigt – eller om du inte kan äta upp en hel låda choklad inom några månader – är ditt nästa bästa alternativ att kyla eller frysa dina chokladaskar.

Hur länge håller chokladaskar i kylen eller frysen? Som en allmän regel kan kylning av choklad förlänga dess hållbarhet med minst 25 %, medan frysning kan förlänga den med 50 % eller mer. Placera originalförpackningen i en kraftig plastfryspåse, förslut den ordentligt och kyl sedan i upp till ett år eller frys in i upp till 18 månader för bästa kvalitet. Tina frysta praliner i kylskåpet.

 
Handgjord choklad, premiumchoklad och chokladtryffel har kortare hållbarhet.

Handgjord, premium gourmetchoklad och chokladtryffel som köps i specialbutiker håller inte lika länge som vanlig choklad i förpackningar. De håller vanligtvis sin högsta kvalitet i 2-3 veckor i rumstemperatur . För längre förvaring håller de sig bra i kylskåp i 2-3 månader eller i frysen i 6 månader.

Linda in den tätt för att hålla lukterna från kylskåpet borta.

Choklad absorberar närliggande lukter som en svamp. Det är därför viktigt att hålla dina chokladaskar väl täckta, oavsett var du förvarar dem. För maximal smak och fräschhet, lägg öppnade förpackningar i en kraftig plastpåse och stäng den ordentligt.

Lämna en kommentar