Hur man torkar apelsinskivor

Har du fler apelsiner i köket än du kan äta? Varför inte ta några av dem och göra torkade apelsinskivor?

Lär dig att torka apelsinskivor på ett enkelt sätt!

Torkade apelsinskivor är ett gott och näringsrikt mellanmål, en vacker garnering till efterrätter och ett doftande och färgglatt tillägg till dina juldekorationer.

Vad kan jag göra med torkade apelsinskivor?

Ät dem

Torkade apelsinskivor kan bevaras och lagras mycket längre än färska. De är ett bekvämt mellanmål att ha i skafferiet och är särskilt praktiska på camping och bilresor om du inte har någon kylbox.

De är fulla av C-vitamin, antioxidanter och fibrer och är naturligt söta och syrliga. Dessutom är de lätta att äta eftersom du bara kan stoppa dem i munnen. De är inte alls lika kladdiga som vanliga apelsiner.

Du kan tärna dem och lägga dem i sallader, kakor eller på en ostbricka. Mal dem till pulver och använd dem som smaksättare till fisk, grytor, soppor, curry, köttfärssås och bakverk.

Du kan göra apelsintee eller lägga bitar i vilket vanligt te som helst och njuta av den syrliga smaken. De är goda att knapra på när teet är slut.

De passar utmärkt som garnering på tårtor och kakor.

Juldekorationer

Du kan använda torkade apelsinskivor som en del av juldekorationen. När de dekoreras med kryddnejlika och kombineras med snöre och kanelstänger ger de en fin färg åt alla julgranar, kransar och kransar.

De orangefärgade skivorna glöder som färgat glas när de placeras mot en ljuskälla, så de ser magiska ut när de hängs upp mot ett fönster, på en ljuslina eller i ett upplyst träd.

Hänger du upp några apelsinskivor får det också ditt hem att dofta himmelskt!

Och det bästa är att de är lätta att göra!

Vilken temperatur ska du torka apelsinskivor vid?

Beroende på vilken torkningsmetod du använder, vilket klimat du bor i och hur stora och tjocka skivor du har, kan tiden och temperaturen för att torka apelsinskivor variera mellan 2 till flera timmar vid cirka 60 grader Celsius.

Nyckeln till en bra torkning är att använda mycket låg värme under en längre tid. Apelsiner torkas bra på grund av deras höga innehåll av citronsyra och socker. Och eftersom de innehåller mycket vatten kan de tåla höga temperaturer, men gå inte för högt upp för då kan det sluta med att du tillagar och inte torkar skivorna.

Hur man torkar apelsinskivor

Här är fyra sätt att göra det;

Ugn

 • Förvärm ugnen till lägsta inställningen (vanligtvis cirka 60 grader Celsius).
 • Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
 • Tvätta apelsinerna noga och torka dem.
 • Använd en tandad kniv eller en mandolin och skär apelsinerna på tvären i tunna skivor, cirka 0,6 cm tjocka . Skär jämnt så att alla torkar ut samtidigt. Om det finns frön, stick försiktigt ut dem med knivspetsen (detta steg rekommenderas särskilt om du ska äta skivorna)
 • Fördela skivorna på bakplåtspapper med cirka 2,5 cm mellanrum.
 • Klappa sedan skivorna torra med hushållspapper för att ta bort fukt från ytan.
 • Om du använder skivorna som dekoration trycker du in en kryddnejlika med stjärnsidan uppåt i mitten av skivorna. Detta kommer att få ditt hus att lukta otroligt gott!
 • Grädda i 3-4 timmar och vänd på dem varje timme tills skivorna är styva, krispiga och torra, men inte skrumpna. Placera bakplåtarna på den översta och nedersta tredjedelen av ugnen och byt dem med jämna mellanrum för att få en jämn torkning. Titta noga under de sista 30 minuterna för att se till att skivorna inte blir tillagade .

Ett alternativ är att låta ugnsdörren stå öppen 5-10 cm så att luften i ugnen kan cirkulera och fukten kan komma ut. När du är klar, låt skivorna svalna helt innan du serverar eller förvarar dem.

Mattork

Om du har en mattork är detta det perfekta sättet att göra torkade apelsiner.

 • Placera apelsinskrivorna på dehydratorplattan. Använd de tids- och temperaturinställningar som rekommenderas i bruksanvisningen. Om det inte finns någon, ställ in värmen på 60 C. Torktiden kan ta allt från 8 till 24 timmar. Kontrollera med några timmars mellanrum och vänd på skivorna. När de är ordentligt torkade ska de vara spröda och genomskinliga.

Naturligt solljus

Om du har en varm och luftig plats i trädgården eller på terrassen kan du låta skivorna torka där. En betonguppfart är också en bra plats. Se bara till att brickan är upphöjd och säker från eventuella djurs räckvidd.

Istället för ett bakplåtspapper kan du använda ett galler av matnyttig metall eller plast. Placera bara aluminiumfolie under så att metallen kan reflektera solens värme.

På natten måste du placera hyllan i skydd eftersom sval luft kondenserar och kan föra med sig fukt till skivorna. Med konstant bra väder bör dock dina skivor torka inom två dagar.

I Sverige är tyvärr denna metod inte praktisk utanför sommarmånaderna.

Mikrovågsugn

Om du inte har någon dehydrator eller om du har ont om tid kan du använda mikrovågsugnen för att torka apelsinskivor.

Alla mikrovågsugnar är olika, så läs manualen för exakta anvisningar. Om inte, var beredd på att prova dig fram innan du hittar inställningen och uppvärmningstiden.

 • Lägg 5 eller 6 ark vanligt vitt hushållspapper på en tallrik som tål mikrovågsugn.
 • Lägg upp apelsinskivorna och täck med ytterligare 5-6 ark hushållspapper.
 • Mikra på 50 % effekt, eller på defrost, i 8 minuter.
 • Ta bort skivorna och lägg dem tillfälligt på ett galler.
 • Släng alla pappershanddukar och byt ut dem mot nya. Vänd på skivorna och upprepa torkningen i mikrovågsugnen med 8 minuters mellanrum.
 • När de är torra till 75 % tar du ut dem och lägger dem på ett galler för att sluttorka dem ute i köket i cirka en timme.

Hur länge håller torkade apelsinskivor?

Förvara dina torkade apelsinskivor i en glas- eller plastburk med lufttätt lock. Förvara dem på en mörk, sval plats, till exempel i ett skåp eller skafferi. Skivorna håller i upp till 5 år om de torkas och förvaras på rätt sätt, utan fukt och damm. Deras färg och smak kan dock blekna med tiden.

Tips för att göra torkade apelsiner

 • För bästa resultat ska du använda mogna, söta, färgglada apelsiner utan fläckar eller skavanker.
 • Om du vill ha skivorna extra söta eller smaksatta kan du strö över brunt socker, kanel eller ingefärspulver innan du torkar dem.
 • Tjockleken på skalet på apelsinerna spelar också roll. Sorter med tjockt skal torkar bättre i ugn och torkskåp än sorter med tunt skal, som klarar sig bättre i soltorkning.
 • När det är säsong för apelsiner kan du köpa ett större lass. Då kan du torka stora partier och spara för senare användning. På så sätt kan du njuta av de torkade skivorna under hela året.

Lämna en kommentar