Hur man förvarar ananas och håller den fräsch

Ananasen är verkligen gudarnas gåva från den tropiska himlen. Den enda nackdelen med denna frukt är att de kan vara ganska svåra att förvara eftersom de lätt kan bli övermogna.

Nyckeln till att få ut det mesta av din ananas är rätt förvaring. I den här artikeln ger jag dig tips och tricks om hur du förvarar din ananas och håller den fräsch.

Hur länge håller ananasen?

Först och främst, vad är hållbarheten för ananas? Den allmänna regeln är att den vanligtvis håller i 2-3 dagar. Men nyckeln till svaret på denna fråga ligger också i hur du förvarar dina ananaser.

Det finns två viktiga faktorer att ta hänsyn till när det gäller ananasens hållbarhet. Det är både försämringen och mognaden hos ananasen som spelar in.

Låt oss först definiera vad mognad är. Mognad är ett mått på hur redo en ananas är. Samtidigt har försämring att göra med fruktens friskhet och hur lång tid det tar innan den blir rutten.

Vilken färg har en mogen ananas?

För tydlighetens skull, vad för färg har en mogen ananas? En vanlig missuppfattning är att grönt automatiskt betyder att frukten inte är mogen ännu. Detta är dock inte alltid fallet.

Det första du bör titta på är området runt basen. Titta på ananasens så kallade ögon och kontrollera om den har en guldfärg. Observera dock att om den kommer i en bronsfärg eller rödaktig färg finns det en möjlighet att den kan vara övermogen.

Vad du behöver för att hålla ananas fräsch

Fruktkorg

En fruktkorg är viktig för att hålla din frukt och dina grönsaker på ett ställe. Det är bäst att bara placera korgen på bänkskivor eller som mittpunkt på matbordet.

Plastbehållare

Ett annat förvaringssätt som är bäst om du behöver en lufttät behållare. Detta är för när ananasen har skurits upp.

Steg-för-steg-guide för förvaring av ananas

Den här steg-för-steg-guiden består av två delar. Om du vill förlänga din ananas hållbarhet under en kortare period kan du gå vidare till det första avsnittet. Men om du ännu inte planerar att äta den omedelbart så kan du välja att förvara den under en längre tidsperiod. Gå vidare till den senare delen för detta.

Kortvarig lagring av ananas

Steg ett: Placera ananasen på matbordet eller bänkskivan.

Det första du kan göra är att helt enkelt lämna din ananas ute i det fria. Detta steg är mest tillämpligt för dem som planerar att konsumera sin ananas inom en dag eller inom de närmaste två dagarna. Om du vill ha mer tid kan du gå vidare till nästa steg.

Steg två: Lägg hela ananasen i kylskåp.

Om du vill vänta en vecka innan du äter ananasen är det bästa du kan göra att kyla dina ananas. Innan du kyler ananasen är det bäst att först lägga den i ett zip-lock.

Jag vill dock att du ska veta att kylning av dina ananasfrukter inte är till någon nytta om de redan har börjat bli övermogna.

Steg tre: Lägg ananasen uppskivad i kylskåpet.

Om du fortfarande vill ha några dagar till, kan du lägga till fler dagar genom att först skära ananasen i skivor innan den placeras i kylskåpet. För att göra detta måste du först ta bort kronan och basen på ananasen.

Du måste också skala av skalet. Därefter måste du göra dig av med kärnan. Detta kommer förmodligen att ge dig en uppskattning på sex till sju dagar. Det är bäst att konsumera inom denna tidsperiod.

Långvarig lagring av ananas

Steg ett:Frys in ananasen.

På samma sätt som i det sista steget i det förra avsnittet måste du ta bort kronan, basen, skalet och kärnan. Du kan också förvara den i en ziplock-påse efteråt. Om det inte finns där så duger vilken lufttät behållare som helst.

Steg två: Förvara ananasen med hjälp av en dehydrator.

Detta steg fungerar för skivade ananaser vars kärnor redan har tagits bort och vars skal har skalats bort. Torkning av ananasen gör att ananasens fukt avlägsnas, vilket i sin tur förlänger ananasens hållbarhet.

Vad är det bästa sättet att förvara en ananas?

Det bästa sättet att förvara en färsk ananas är att förvara den i rumstemperatur på bänken. En färsk ananas bör inte kylas. En färsk ananas håller sig upp till 5 dagar i rumstemperatur.

Slutliga tankar

På samma sätt som det finns flera sätt att använda ananas i olika rätter finns det också flera sätt att förvara ananas – allt beroende på hur länge du vill förlänga livslängden på dina ananasar.

Men kom alltid ihåg att det är bäst att konsumera ananasen inom en vecka efter köpet för bästa resultat.

Lämna en kommentar