Hur man värmer upp kyckling

Lär dig hur du värmer kyckling på rätt sätt med någon av dessa fyra metoder. Du behöver bara några minuter för att få saftig, smakrik kyckling redo att serveras till middag!

Om du har lagat en stor mängd kyckling och har rester kvar eller om kycklingen bara är kall vill du veta hur du värmer den så att den blir lika god som när den först lagades. En korrekt uppvärmd kyckling blir saftig och mör, inte torr eller gummiaktig.

Vad är det bästa sättet att värma kyckling?

Att värma upp tillagad kyckling går snabbt, och det är lätt att göra. Kyckling är mångsidig och en basrätt i de flesta hem och den är perfekt att göra i förväg. Därför är det naturligt att du behöver veta hur du kan återuppvärma den på rätt sätt så att den är varm och redo när du behöver äta den. Det finns några metoder som fungerar bättre än andra när man värmer kyckling. Nedanstående metoder är de bästa sätten att värma upp kyckling så att den inte torkar ut, den blir nästan lika saftig och smakrik som när den först tillagades.

Beroende på vilken utrustning du har tillgång till kan du värma kyckling på spisen, i ugnen, i en air fryer eller på grillen. Personligen föredrar jag ugnen eller air fryern eftersom det är mindre sannolikt att kycklingen torkar ut.

Vilken typ av kyckling kan jag värma upp?

Du kan värma alla typer av kyckling, från kycklingvingar, hel kyckling, lår och kycklingbröst. Kycklingen kan också ligga i sås, vara panerad eller panerad. Vissa typer av kycklingkött är dock mer benägna att torka ut än andra om de inte värms upp ordentligt.

Kycklingbröst är t.ex. magrare än andra kycklingbitar och riskerar därför att torka ut om det inte tillagas på rätt sätt. Lår och trumpinnar har mer fett, vilket bidrar till att hålla dem saftiga.

Tips

Ta ut kycklingen ur kylskåpet och låt den få rumstemperatur, så att kycklingen blir jämnt tillagad.

Om du värmer upp flera kycklingbitar, se till att de inte överlappar varandra så att de alla tillagas samtidigt.

Om du värmer kycklingen i ugnen, täck den med folie för att hålla den saftig.

Kontrollera att kycklingen är genomkokt innan den serveras, du kan använda en kötttermometer för att kontrollera att kycklingens innertemperatur är minst 75 grader C.

Uppvärmning av kyckling i ugnen

Denna metod tar längre tid, men den garanterar att kycklingen blir saftigoch jämnt tillagad.

Till att börja med tar du fram en ugnssäker form eller en bakplåt med non-stick beläggning och värmer ugnen till 180 C.

För icke-panerad kyckling: Lägg kycklingen på ett bakplåtspapper och placera den på ett avstånd så att den inte rör vid varandra. Spraya lite vatten på kycklingen, spraya sedan lite matolja, vänd kycklingen och upprepa processen.

Ställ in plåten på den mellersta hyllan i ugnen och låt den steka i 10-15 minuter tills den uppnår en innertemperatur på 74 C.

För panerad kyckling: Följ samma anvisningar ovan, men undvik att spruta med vatten. Pensla istället kycklingen lätt med lite olja på båda sidor. Detta hjälper till att göra paneringen krispig samtidigt som kycklingen hålls saftig.

Kyckling på bord

Uppvärmning av kyckling på spisen

Det här är en snabb metod för att värma kyckling utan ben eller kycklingbitar, men det kräver lite övervakning så att kycklingen inte torkar ut eller blir för varm.

Lägg kycklingbitarna i ett enda lager i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt 0.5 cl vatten eller kycklingbuljong i pannan och täck med ett lock.

Sänk värmen och låt kycklingen puttra i 5-8 minuter och kontrollera sedan. Se till att kycklingen kokar ordentligt, ta bort den från värmen och servera.

Alternativt kan du tillsätta olja i en stekpanna som är cirka 2,5 cm hög och värma på medelhög värme tills den är varm.Lägg försiktigt kycklingen i den heta oljan och stek 2-3 minuter per sida eller tills den är gyllenbrun. Ta bort den till en tallrik klädd med hushållspapper för att dränera överflödig olja. Den här metoden fungerar för panerad eller panerad kyckling eller benfria kycklinglår eller trumpinnar.

Uppvärmning av kyckling i mikrovågsugn

Detta är den snabbaste metoden, men rekommenderas inte, eftersom kycklingen kan torka ut eller tillagas ojämnt. Det är viktigt att kontrollera kycklingen ofta och inte ha i den för länge. Denna metod rekommenderas inte heller för panerad kyckling eftersom paneringen lätt blir fuktig och tråkig.

Lägg en fuktig hushållspappershandduk på en mikrovågsugnssäker tallrik och lägg kycklingen i ett enda lager på tallriken. Täck tallriken löst med en annan fuktig hushållspappershandduk eller vaxpapper.

Sätt in den i mikrovågsugnen och värm på hög effekt i 30-60 sekunder, pausa för att kontrollera och värm sedan i ytterligare 10-15 sekunders intervaller tills kycklingen är genomvarm.

Hur man värmer kyckling i air fryer

Detta är en av de snabbaste och mest effektiva metoderna för att värma kyckling. Det håller den också saftig på insidan medan den är krispig på utsidan.

Förvärm fritösen till 180 C. Spraya luftfrysarkorgen lätt med matolja och lägg sedan kycklingbitarna i ett enda lager. Grädda i 4-5 minuter och vänd dem halvvägs, kontrollera sedan och grädda i ytterligare 2-3 minuter om det behövs. Servera och njut!

Uppvärmning av kyckling på grillen

Det här är en bra bonusmetod för att värma kycklingbröst utan ben och skinn. Det ger det också en fin yta och rökig smak.

Förvärm grillen på medelhög värme och olja in gallret. Strö över kycklingen med lite vatten och spraya den med lite olja.

Lägg kycklingen på grillen och låt den steka i 5-8 minuter beroende på tjocklek tills den är varm och vänd den halvvägs.

Jag har också skrivit en artikel om hur man värmer upp grillad kyckling.

Vanliga frågor

Kan man värma kyckling med ben?

Ja, du kan värma kyckling med ben, men det tar längre tid. Om du kan, ta bort benen innan du värmer den så att den tillagas snabbare och har mindre chans att torka ut.

Hur håller man kycklingen saftig när man värmer den på nytt?

Det finns några saker du kan göra för att hålla kycklingen fuktig när du värmer den. För det första kan du tillsätta lite vatten, kycklingbuljong eller matolja innan du värmer den. För det andra kan du täcka kycklingen med folie i ugnen eller med ett lock när du värmer den på spisen, detta hjälper till att hålla kvar fukten.

Kan man värma kyckling två gånger?

Du kan värma kyckling flera gånger, men den tenderar att förlora sin smak efter mycket uppvärmning, dessutom blir konsistensen sämre. Personligen föredrar jag bara att göra detta för kyckling som tillagats i sås, annars kan du bara värma upp en gång.

Se till att kycklingen är varm och genomkokt innan den serveras.

Pssst, vill du veta hur man vet om kyckling blivit dålig eller hur länge den håller i frysen så kan du läsa mina andra artiklar.

Lämna en kommentar