Hur man tillagar quinoa i mikrovågsugn

Quinoa är ett superkorn som innehåller både fibrer och protein, det är ojämförligt bättre än vitt ris eftersom det innehåller dubbelt så mycket protein och fibrer.

Mikrovågsugn är inte bara den snabba och enkla lösningen för att laga quinoa, den blir också perfekt varje gång.

Hur tillagar man quinoa i mikrovågsugn? 

Skölj quinoan med rinnande kallt vatten för att ta bort rester och lägg den i en mikrovågsugnssäker skål. 1 kopp quinoa behöver 2 koppar vatten, och tillsätt en nypa salt, olivolja eller smör för mer smak.

Rör om för att kombinera och se till att quinoan är helt nedsänkt i vattnet, täck skålen med en mikrovågsugnssäker tallrik eller ett lock och koka i 4-6 minuter. Rör om ordentligt och fortsätt med mikrovågsugnen 1 minut i taget eller tills önskad fluffighet är uppnådd.

Ta ut den ur mikrovågsugnen och låt den stå på bänken i 2 minuter så att den kan absorbera det vatten som finns kvar i botten av skålen. Rör ihop med en gaffel och njut.

Att laga quinoa i mikrovågsugn är ganska enkelt och okomplicerat. Det ger fluffiga och jordiga fullkorn som inte skiljer sig från metoden på spisen, bara snabbare och med mindre krångel.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom rätt tillagningstid och tips för att laga quinoa i mikrovågsugn. Nedan besvaras vanliga frågor om mikrovågsugning av quinoa så att du kan njuta av den i frukostskålen eller servera den på en middagstallrik.

Är quinoa i mikrovågsugn bra för dig?

Ja, mikrovågad quinoa är bra för dig. Quinoa i sig är så näringsrik och fiberrik att den inte förstörs när den kokas eller värms upp i mikrovågsugn.

Dessutom tar det bara några minuter jämfört med matlagning på spisen som vanligtvis tar mer än 10 minuter.

Även om du mikrovågsugnar quinoa rekommenderas det att skölja quinoa med rinnande kallt eller ljummet vatten. Genom att göra det hjälper det till att bli av med saponinet och den starka bittra smaken.

Överväg att blötlägga quinoa innan den tillagas för att avlägsna fytinsyra för att förbättra matsmältningen och förkorta tillagningstiden.

Hur lång tid tar quinoa i mikrovågsugnen?

Vanligtvis tar det cirka 6 minuter att koka 1 kopp quinoa med 2 koppar vatten för att göra den fluffig.

Mikrovågstiden varierar beroende på serveringsstorlek och apparatens effekt.

  • ¼ kopp: 4 minuter
  • ½ kopp: 5 minuter
  • 1 kopp: 6 minuter

När koktiden är slut, oavsett mängden quinoa, rekommenderas det att låta den stå i 2-4 minuter med locket stängt för att kornen ska absorbera det återstående vattnet och fluffas upp helt och hållet.

Kan man använda mikrovågsugn för kokt quinoa?

Ja, du kan mikrovågsugga redan kokt quinoa. Mikrovågsugnen är faktiskt ett snabbt och säkert sätt att värma upp spannmål utan att ändra dess konsistens och smak.

Om du vill värma quinoa i mikrovågsugn, lägg den i en mikrovågsugnssäker behållare med lock på. Tillsätt en skvätt vatten om den kokta quinoan ser torr ut och behöver mer fukt, plus att ångan verkligen hjälper till att värma upp kornet snabbt.

Ställ in apparaten på medium 50 % effekt och mikrovågsugn i 2 till 3 minuter. Kontrollera om quinoan är genomvarm till en innertemperatur på 74 grader Celsius eller 165 grader Fahrenheit.

När quinoan är helt uppvärmd tar du försiktigt bort locket för att undvika att ånga bildas och bränner sig. Rör ihop med en gaffel och servera till dina favoriträtter.

Tips för att laga quinoa i mikrovågsugn

Att laga quinoa på spisen kan vara en huvudvärk eftersom tiden aldrig är jämn och risken för att bränna botten är stor.

Mikrovågsugn hjälper till att kontrollera tillagningstiden och temperaturen för att undvika överkokning som resulterar i en svampig, smaklös röra.

Använd de här tipsen för att laga quinoa i mikrovågsugn och få ett fluffigt och gott resultat:

  • Förhållandet mellan quinoa och vatten är 1:2 eller 1:1½ för att få en lätt och fluffig konsistens.
  • Skölj quinoan med rinnande vatten för att avlägsna eventuella rester och eliminera den bittra smaken.
  • Se till att quinoan är helt nedsänkt.
  • Använd en mikrovågssäker behållare med lock för att tillaga quinoa i mikrovågsugn.
  • Tricolor-quinoa tar längre tid att tillaga, lägg därför till 1 minut i taget tills alla quinoafrön är helt öppna.
  • 1 kopp okokt quinoa ger ungefär 3 koppar kokt quinoa.

Bästa sättet att laga quinoa i mikrovågsugn

Det bästa sättet att tillaga quinoa i mikrovågsugn är att se till att förhållandet mellan vatten och quinoa är korrekt och att övervaka mikrovågsugnstiden för att få bästa möjliga resultat.

Rätt steg och detaljer kan ge en fluffig konsistens samtidigt som man undviker en mustig munkänsla som i slutändan förändrar den totala smaken.

Förbered quinoa genom att skölja den noggrant med kallt rinnande vatten eller låt den ligga i blöt en timme innan den tillagas för att hjälpa till att smälta den väl och påskynda tillagningsprocessen.

Lägg över en kopp quinoa i en mikrovågsugnssäker skål och tillsätt två koppar vatten, eller använd buljong för mer smak. Stäng locket eller täck skålen för att hålla ångan intakt.

Låt mikrovågsugnen stå på hög effekt i 4-6 minuter och öppna försiktigt locket för att röra om ordentligt och fördela värmen jämnt mellan kornen.

Stäng locket och fortsätt att koka i 1 minut tills quinoan är färdigkokt.

Låt skålen stå i 2 minuter innan du öppnar locket, så att quinoan kan absorbera den resterande vätskan. Använd en gaffel för att fluffa och servera till din favoriträtt.

Quinoa i mikrovågsugn: Slutsats

Quinoa är ett hälsosamt och näringsrikt spannmål som kan användas i många olika rätter för att ge fiber och växtbaserat protein. Fullkornskärnorna är mångsidiga och lätta att tillaga, vilket gör det snabbt och enkelt att tillaga dem i mikrovågsugnen.

När du tillagar eller värmer upp kokt quinoa i mikrovågsugnen förstörs inte fibrerna och proteinerna. I stället kommer mikrovågorna att utlösa vattenmolekylen för att koka kornen inifrån och ut.

För att eliminera bitter smak eller rester kan du skölja eller blötlägga dem i en timme före tillagning.

Tillsätt salt, olja och smör för att få en djupare smak. Lägg den kryddade quinoan i en mikrovågsugnssäker skål och rör om ordentligt för att blanda.

Förhållandet mellan quinoa och vatten är 1:2, så häll upp dubbelt så mycket vatten som mängden quinoa så att säden är helt nedsänkta.

Låt mikrovågsugnen stå på hög effekt i 4-6 minuter med locket stängt. Ta långsamt bort locket och rör om ordentligt.

Fortsätt att baka i 1 minut i taget tills quinoan är färdigkokt. Den totala tillagningstiden kan variera mellan 4 och 6 minuter beroende på hur mycket quinoa du tillagar och mikrovågsugnens effekt.

Before serving, leave the lid closes and sit for couple of minutes to allow the moisture is be fully absorbed into quinoa. Carefully open the lid and fluff with fork before serving. 

Lämna en kommentar