Hur man lagar couscous i mikrovågsugn

Couscous är en pastatyp som används ofta i sallader och sidoordar, och den passar bra ihop med färska grönsaker och är en bra fiberkälla som gör att du känner dig mättare. Att laga couscous kan vara en huvudvärk för att få den perfekt fluffig.

Men mikrovågsugn gör det enkelt och smidigt att laga pastarätter. Från vattenförhållande till att låta den stå finns det knep för att göra utsökt couscous i mikrovågsugn.

Hur tillagar man couscous i mikrovågsugn? Lägg önskad mängd couscous i en djup värmesäker behållare. Koka vatten i en separat skål eller stor glasmugg i mikrovågsugnen i 3-5 minuter och häll sedan det varma vattnet över couscousen.

Tillsätt salt och olivolja och rör om några gånger för att fukta. Täck skålen med ett lock eller plastfolie för att hålla kvar värmen.

Låt den stå i 5 minuter på bänken. Ta försiktigt bort locket och pudra försiktigt med en gaffel för att servera till maten.

Det är mycket lättare att tillaga couscous i mikrovågsugn. Allt du behöver göra är att koka vatten i mikrovågsugnen utan att det blir överhettat och hälla över couscousen och låta den stå.

Det är viktigt att ge tillräckligt med tid för att låta magin ske så att couscousen får full fukt.

Om du upplever att couscousen är blöt och klumpig ska vi i den här artikeln dela med oss av tips och tillagningstid för att göra smaklig couscous som du kan lägga till i din kost. Nedan besvaras vanliga frågor om mikrovågsugn av couscous så att du får den perfekt varje gång.

Kan man mikrovågsugna couscous?

Ja, du kan mikrovågsugga couscous, även om den redan är kokt. Om du vill värma couscousen på nytt lägger du en matsked vatten i den mikrovågsugnssäkra behållaren med couscousen och värmer den i 1 minut.

Genom att tillsätta en skvätt vatten kan ångan stiga upp och fukta pastan utan att torka ut den. Undvik att tillsätta överflödigt vatten om det finns tillräckligt med fukt eller ispartiklar.

Men om couscousen är fryst ska du tina upp den eller sänka strömstyrkan för att undvika att couscousen blir mosig eller överkokt när du värmer upp den igen.

När couscousen är mikrovågsugnad ska den serveras omedelbart och den kokta couscousen får inte stå i rumstemperatur längre än 2 timmar eftersom den anses vara en lättfördärvlig matvara och är känslig för bakterietillväxt.

Vad händer om du mikrovågsugnar couscous?

Couscous smakar bättre när den serveras varm än kall. Därför rekommenderas det starkt att använda mikrovågsugnen för att tillaga eller värma couscous.

När couscous mikrovågsugnas återfuktar vattenmolekylerna couscousen så att den blir fluffig och återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Det är dock inte rekommenderat att tillsätta för mycket vatten, annars blir den mosig.

Följ vattenförhållandet när du värmer couscous, för varje kopp couscous kan du tillsätta upp till 3 matskedar vatten. Vattnet påverkar pastans konsistens och välj medel-låg värme istället för full effekt, för mycket vatten och för hög värme gör couscousen mosig.

Se till att hela portionen värms upp ordentligt och att den inte smakar grynigt, utan har en hoppig och fluffig konsistens i varje tugga.

Tips för att laga couscous i mikrovågsugn

Att laga couscous i mikrovågsugn är mycket enkelt och okomplicerat. Denna typ av pasta behöver inte kokas i kokande vatten, utan du behöver bara sänka ner den i varmt vatten för att rehydrera och snabbt koka kornet.

Var försiktig så att couscousen inte kokar för mycket, vilket kan hända om du lägger i pastan innan vattnet har kokat, om du värmer för länge eller om du börjar med för mycket varmt vatten.

För att undvika detta kan du följa de här tipsen för att tillaga couscous i mikrovågsugn så att den behåller sin fluffiga och känsliga konsistens.

 • Sprid ut couscous i ett jämnt lager för att försiktigt avsluta ångningen på slutet.
 • Följ förhållandet mellan couscous och vatten 1:1.
 • Använd en mikrovågssäker kopp eller skål för att koka vatten.
 • Om du tillsätter buljong eller fond i stället för vatten ökar smaken.
 • Rör inte för mycket, eftersom granulatet då splittras.
 • Rör försiktigt ihop couscousen med en gaffel när den är färdigkokt.
 • Couscous behöver inte sköljas eller blötläggas före tillagning.

Vad är förhållandet mellan vatten och couscous?

Även om couscous inte tillagas direkt med vatten i mikrovågsugnen. Att använda tillräckligt mycket varmt vatten för att helt och hållet tränga in i kornet är fortfarande ett mycket viktigt faktum som man inte kan bortse från.

Förhållandet mellan vatten och couscous är 1 kopp kokande vatten till 1 kopp torr couscous.

Se alltid på couscousförpackningen eftersom vissa märken kan kräva ett något annorlunda förhållande. Undvik att använda för mycket vätska med couscous eftersom det kan bli en kladdig och mustig röra.

Beroende på vilken typ av couscous du har, kan du behöva justera vattenkvoten i enlighet med detta.

 • Pärlkus eller israelisk couscous: 1 kopp pärlkus till 1½ kopp vatten.
 • Marockansk couscous: 1 kopp marockansk couscous till 1 kopp vatten.
 • Libanesisk couscous: 1 kopp libanesisk couscous till 1½ till 2 koppar vatten.

Hur lång tid tar det att koka vatten i mikrovågsugnen?

För att förstå hur man tillagar couscous i mikrovågsugn är det viktigt att koka vattnet ordentligt i mikrovågsugnen.

I allmänhet tar det 1-3 minuter att koka en kopp vatten i en vanlig mikrovågsugn med en effekt på 700 watt.

Tiden för att koka vatten kan vara snabbare eller längre beroende på mikrovågsugnsapparatens effekt.

Här är en allmän uppfattning om hur lång tid det tar att koka 1 kopp vatten i mikrovågsugnar med olika effekt:

 • 600 watt: 4 minuter
 • 700 watt: 3 minuter
 • 800 watt: 2 1/2 minuter
 • 1000 watt: 2 minuter
 • 1200 watt: 1 minut

Bästa sättet att laga couscous i mikrovågsugn

Det bästa sättet att tillaga couscous i mikrovågsugn är att noggrant följa förhållandet couscous/vatten och se till att vätskan når sin kokpunkt innan couscousen blötläggs för att tillagas.

Välj din favorittyp av couscous och vet hur mycket vatten du ska koka med. Häll det rekommenderade vattnet i en mikrovågssäker skål och mikrovågsugn tills det kokar.

Vatten kokar vid en temperatur på 212 grader Fahrenheit eller 100 grader Celsius.

Tillsätt salt, olivolja och valfritt smör för ytterligare smak och rör om för att blanda väl. Överväg dessutom att använda grönsaks-, kyckling- eller nötköttsbuljong i stället för vatten.

Täck skålen med ett lock, en fuktig pappershandduk eller plastfolie för mikrovågsugn för att hålla värmen instängd och långsamt återfukta pastan.

Låt ångan koka couscousen i 5 minuter och öppna sedan försiktigt locket för att fluffa med en gaffel. Undvik att använda en sked för att fluffa, eftersom det skapar en klumpig konsistens.

Couscous i mikrovågsugn: Slutsats

Couscous är den enklaste pastan att laga när du har bråttom. Det tar mindre tid att tillaga den jämfört med spaghetti eller pennepasta.

Mikrovågsugnen gör processen så enkel, och du behöver inte tömma eller justera strömmen när du lagar mat. Dessutom kan du värma upp kokt couscous och servera den varm på bara en minut.

Mät rätt vattenmängd och använd en skål som kan användas i mikrovågsugn för att koka vatten i mikrovågsugnen. Förhållandet är vanligtvis 1 kopp torr couscous till 1 kopp vatten, men detta kan variera något beroende på pastatyp.

Häll kokande vatten i en behållare med den torra couscousen i. Tillsätt eventuella kryddor om du vill och rör om ordentligt för att kombinera.

Stäng locket eller täck med plastfolie för att förhindra att ånga kommer ut och koka couscousen i 5 minuter eller tills den är helt hydratiserad. Rör ihop med en gaffel och servera till dina favoriträtter.

Lämna en kommentar