Hur man skär upp och äter drakfrukt

Vi måste börja med att säga att drakfrukt är en av de mest dramatiska frukterna som finns. Om du har tonåringar, särskilt om du har tonårsflickor, är du kanske bekant med begreppet ”extra”. Extra betyder i princip vad det låter som – över och utöver, lite mer än vad normen är. Det är en fras som används för att beskriva någon som är lite mycket, dramatisk, känslomässig, ibland behövande eller lite jobbig. Hur som helst vill jag inte tillskriva produkter mänskliga egenskaper, men om en frukt skulle få beteckningen extra, skulle drakfrukt kunna vara den frukten. Eller i alla fall prålig.

Men vad i hela världen gör man med den här uppmärksammade frukten?

uppskuren drakfrukt

Vad är drakfrukt?

Drakfrukt är en tropisk frukt, som faktiskt tillhör kaktusfamiljen. Den kan också kallas pitaya eller jordgubbsfrukt.

Hur ser drakfrukten ut?

Drakfruktens utseende är en del av dess attraktionskraft. Den finns i tre varianter: gul med vitt fruktkött, rosa med rött fruktkött och rosa med vitt fruktkött. Det kommer att finnas många tjocka kronbladliknande utsprång över hela frukten. Innerfärgen är livlig, nästan neon, särskilt den rödköttiga varianten. Alla inuti har små ätbara svarta frön, ungefär som kiwifrön, som är utspridda överallt.

Hur smakar drakfrukt?

Det är alltid så svårt att beskriva smaken av en frukt, och man brukar jämföra den med smaken av andra mer välkända frukter. Kiwi är den vanligaste jämförelsen, ibland i kombination med smaken av päron. Smaken av drakfrukt är söt, men vanligtvis inte intensivt söt.

Den har en krispig konsistens som förstärks av de små fröna som finns inuti.

Hur äter man drakfrukt?

Skär inte drakfrukten förrän precis innan du ska använda den eller äta den, eftersom den då börjar torka ut och missfärgas. För att tillreda drakfrukten kan du helt enkelt skära den på mitten och sedan ta ut det lite fasta fruktköttet med en sked och äta den direkt ur skalet, eller försiktigt använda en vass sked för att skära upp fruktköttet från skalet, och sedan skära det på vilket sätt du vill. Använd drakfrukt i bländande fruktsallader. Drakfrukt kan också pureras och användas i såser, puddingar, frysta desserter och drycker.

Ät inte skalet, men om du vill kan du spara det och använda det för att servera din drakfruktsskapelse (fortsätt med den dramatiska presentationen!).

Var kan jag köpa dem?

Drakfrukt finns i välsorterade stormarknader och definitivt i specialbutiker som säljer grönsaker. Du kan också hitta den på latinamerikanska och asiatiska butiker och på nätet.

Hur vet jag vilken drakfrukt jag ska köpa?

Leta efter drakfrukt i fruktavdelningen, vanligtvis i närheten av de andra tropiska frukterna. Skalet ska vara slätt och läderartat, med fasta kronbladliknande utsprång över hela frukten, ibland med gröna spetsar. Leta efter ett ljust jämnt färgat skal, som ger efter lite när du trycker på det, men inte för mycket – du vill inte att det ska vara för mjukt.

Drakfrukt, även känd som pitaya eller jordgubbsfrukt, är en tropisk frukt som är rik på antioxidanter. Så här förbereder och äter du drakfrukt.

Hur får jag drakfrukten att mogna?

Drakfrukt kan mogna på bänken i några dagar om den är hård när du köper den.

Och hur förvarar jag den?

Drakfrukt kan förvaras på bänken så länge den inte blir för mjuk. Om den börjar ge efter för mycket när du trycker på den kan du förvara den i kylskåp i en försluten plastpåse i några dagar. Ät den innan den blir mosig.

När är det säsong för drakfrukt?

Drakfrukt odlas i Central- och Sydamerika, Sydostasien, Mexiko och Israel, Australien, Karibien samt i varmare amerikanska delstater som Texas, Kalifornien och Florida (ganska internationellt, eller hur?) Den är i säsong under somrarna i dessa klimat, men finns tillgänglig hela året.

Är drakfrukt näringsrikt?

Drakfrukt innehåller mycket C-vitamin och är en bra källa till fibrer och antioxidanter. Den innehåller också kalcium.

Lämna en kommentar