Hur man gör bakad potatis i mikrovågsugn

Har du försökt tillaga en hel potatis i mikrovågsugn? En fluffig och mjuk bakad potatis är ett perfekt och enkelt tillbehör till en köttig huvudrätt, men det tar väldigt lång tid att öppna ugnen för att baka en potatis.

Och se där, en potatis kan tillagas i mikrovågsugn utan krångel och med kortare tillagningstid.

Det tar i allmänhet längre tid att baka potatis, oavsett om det sker i ugnen eller på annat sätt. Mikrovågsugning av potatis ger dock samma resultat som bakning av potatis.

Men utan försiktighet och rätt teknik har potatisen en tendens att explodera i mikrovågsugnen.

Hur mikrovågsugnar man en potatis? Tvätta och skrubba potatisen ordentligt. Stick flera gånger med en gaffel eller spetsen på en vass kniv och lägg dem på en mikrovågsugnssäker tallrik.

Om du vill ha ett snabbt resultat kan du dela potatisen på längden och lägga snittytorna uppåt.

Låt mikrovågsugnen gå på full effekt i 5 minuter. Vänd försiktigt på den och fortsätt med mikrovågsugnen i ytterligare 5 minuter. Kontrollera om potatisen är mjuk, och mikrovågsugn i steg om 1 minut om det behövs.

Skär upp toppen och krydda med salt och peppar, mosa sedan insidan med en gaffel och tillsätt smör och riven ost. Sätt tillbaka mikrovågsugnen i ytterligare en minut för att smälta osten och smöret.

Garnera med skivad grön lök och gräddfil och njut!

Med mikrovågsugnen sparar du tid för att förbereda måltiderna, och med rätt tillvägagångssätt är det lätt att göra potatis till ett snabbt mellanmål eller som tillbehör. Tänk på att tillagningstiden kan variera beroende på typ och storlek på potatisen och på apparatens effekt.

Om du har haft problem med att baka potatis i mikrovågsugn kan du i den här artikeln läsa om hur du bäst bakar potatis i mikrovågsugn. Nedan besvaras ofta ställda frågor inklusive experttips och tillagningstid för att få en mjuk och läcker kokt potatis som du kan njuta av när som helst.

Kan man lägga en potatis i mikrovågsugnen?

Ja, du kan lägga en potatis i mikrovågsugnen. Skölj och skrubba dock alltid potatisen och klappa den sedan torr för att ta bort all fukt innan du sätter den i mikrovågsugn.

På så sätt kan potatisen serveras när den är färdiglagad och den lätt överdragna vattenfukten kan hålla potatisen fuktig under uppvärmningen i stället för att torka ut. Om man dessutom sticker i potatisskalet med en gaffel kan man påskynda tillagningsprocessen.

Är det säkert att mikrovågsugga potatis?

Ja, det är säkert att mikrovågsugga potatis. Så länge potatisen petas några gånger med en gaffel eller kniv bör den inte explodera på grund av att ånga stängs in under skalet.

Stick alltid i potatisen innan du kör den i mikrovågsugn, så att ångan kan komma ut ur skalet.

Hur vet du när potatisen är klar?

För att veta när potatisen är färdigkokt kan du använda spettmetoden för att sticka igenom potatisen till mitten. Om ett spett lätt glider genom potatisens mitt utan motstånd är potatisen färdigkokt.

Om du har ett alternativt verktyg kan du använda en kniv, en tandpetare, en gaffel eller ett ätpinne för att sticka i mitten för att kontrollera att kakan är klar.

Om du följer tillagningstiderna på 5 minuter kan det vara svårt att avgöra om potatisen är klar eller inte. Det är svårt att avgöra om potatisen är hel och man kan inte se insidan för att kontrollera om den är klar.

Oavsett om du gör bakad potatis, potatismos eller pommes frites med dem efteråt kan överkokning av potatisen i stället för underkokning påverka potatisens kvalitet något, men det är säkert att konsumera den.

Vilka typer av potatis är bäst för mikrovågsugn?

Alla potatissorter gräddas inte på samma sätt i mikrovågsugnen. Varje potatis har olika sockerinnehåll, tjocklek på skalet och smakprofil.

Det finns många olika typer av potatis, från gul till röd, vit och smörig, vaxartad eller stärkelserik smak, och det finns många olika typer av potatis att ta hänsyn till när det gäller vilken som fungerar bäst i mikrovågsugnen.

Stärkelsepotatis är den bästa typen av potatis för mikrovågsugn, särskilt russetpotatis och Idahopotatis. Stärkelsepotatis fungerar också bra när den mosas och omvandlas till latkes och pommes frites.

Vaxiga potatisar har i allmänhet ett tunt skal och håller formen bra när de kokas. Dessa potatisar är utmärkta att använda till potatissallad, soppa och scalloped potatis, men tenderar att bli kladdiga och limiga när de mosas.

Allroundpotatis eller Yukon Gold, blå och lila potatis är halvt vaxartade och halvstärkelsehaltiga potatisar som går bra att baka, steka och koka. Denna typ av potatis är perfekt för rostad potatis och gnocchi.

Du bör veta att allmogepotatis fungerar i de flesta rätter, men den är inte lika stärkelserik eller vaxartad som de andra.

Hur länge ska man mikrovågsugga potatis?

I allmänhet tar det cirka 10 minuter att tillaga potatis i mikrovågsugn på hög effekt med en 1000-watts mikrovågsugn. Observera att tillagningstiden kan variera beroende på mikrovågsugnens effekt, potatisens storlek och antalet potatisar du bakar.

Baserat på 8 ounces vikt eller en medelstor potatis, här är den genomsnittliga mikrovågstiden för att baka potatis beroende på typ av potatis:

 • Russetpotatis: 8 minuter
 • Yukon guld: 4 till 6 minuter
 • Idahopotatis: 7 minuter
 • Fingerlingpotatis: 3 till 5 minuter
 • Röd potatis: 4-6 minuter
 • Sötpotatis: 8 minuter

Tips för att mikrovågsugna en potatis

Att mikrovågsugga en potatis sparar inte bara tid, utan är också ett enkelt sätt att förbereda potatisen för potatismos eller potatissallad enligt eget val. Förutom att välja rätt typ av potatis finns det fler steg och försiktighetsåtgärder som måste vidtas när man mikrovågar potatis för att få bästa resultat.

 • Smörj potatisen med vegetabilisk olja eller olivolja innan du kör den i mikrovågsugn. Alternativt kan du skölja den med vatten och klappa den lätt torr så att det finns lite vatten kvar på skalet för att förhindra att den torkar ut.
 • Använd en Ziploc-påse för mikrovågsugn för att koka några mindre potatisar. Skala skalet och tvätta dem noggrant utan att torka dem. Lämna också kvar ett hörn av öppningen så att ångan kan komma ut.
 • Stick i potatisen med en gaffel, kniv eller ätpinne. På så sätt förkortas tillagningstiden, värmen blir jämnare och skalet förhindrar att ånga fastnar och potatisen exploderar.
 • För bakad potatis som ska ha en toppning senare kan du hoppa över att genomborra potatisen. Gör istället ett långt och djupt snitt på längden från ena änden till den andra längs den övre kanten.
 • När potatisen är varm kan du vid behov skala skalet med en pappershandduk. Se till att potatisen inte har svalnat ännu för att det ska vara lätt att skala skalet. Om potatisen redan har svalnat kan du använda en kniv för att försiktigt skala skalet.

Det rekommenderas att mikrovågsugga en medelstor potatis åt gången för bästa resultat. När du tillagar flera potatisar samtidigt bör du välja potatisar som är lika stora för att få en jämn tillagning.

Kontrollera ofta och ta bort mindre potatisar några minuter tidigare när de är färdiga.

Bästa sättet att mikrovågsugga potatis

När potatisen är kokt kan den serveras som bakad, mosad eller pommes frites. På grund av tjockleken och tätheten hos olika potatissorter kan mikrovågstiden justeras för att tillaga dem helt och hållet.

Mikrovågsmetoden är ett snabbt, säkert och effektivt sätt att tillaga potatis med en knapptryckning. Dessutom fungerar den här metoden för stärkelserika, vaxartade och allsidiga potatisar.

För att mikrovågsugga potatisen ska du tvätta och skrubba potatisen. Klappa sedan potatisen torr med en pappershandduk, men se till att det finns lite vatten kvar på skalet.

Stick 3-4 hål i potatisskalet med en gaffel. På så sätt ventileras ångan, vilket förkortar tillagningstiden och förhindrar att potatisen exploderar.

Smörj potatisen lätt med olivolja och krydda den med salt och peppar eller andra kryddor eller örter för att ge mer smak.

Lägg den förberedda potatisen på en mikrovågsugnssäker tallrik och lägg den på ett pappershanddukspapper. Låt den gå i mikrovågsugn i 5 minuter på hög effekt.

Vänd på potatisen på andra sidan för att fördela värmen jämnt. Koka i ytterligare 3-5 minuter eller tills ett spett lätt går igenom mitten av knölen.

Använd ett spett för att kontrollera att potatisen är klar. Om spettet lätt går igenom mitten av potatisen, ta försiktigt ut potatisen ur mikrovågsugnen.

Lägg till krispig bacon, hackad grönlök och ost med en skopa gräddfil för att njuta av den nybakade potatisen, eller skala skalet medan den är varm för att göra ett potatismos efter eget val.

Potatis i mikrovågsugn: Slutsats

Att mikrovågsugga potatis är ganska enkelt, okomplicerat och idiotsäkert. Hushållsapparaten är ett utmärkt matlagningsverktyg för att få jobbet gjort för att skapa hälsosamma och näringsrika sidorätter när du har ont om tid att laga mat eller förbereda recept.

Hela potatisar har dock en tendens att explodera i mikrovågsugnen. Det är därför man måste sticka eller sticka runt potatisskalet med en gaffel för att undvika att potatisen exploderar, eftersom ångan på så sätt lätt kan komma ut.

Eftersom potatisen ska serveras och tillagas med skalet på, bör du tvätta och skrubba potatisen ordentligt. Klappa potatisen torr och stick i knölen med en gaffel runt om.

Smörj lätt med olivolja och krydda med salt och peppar för att förstärka smaken.

Lägg potatisen på en mikrovågsugnssäker tallrik och täck upp. Koka potatisen på full effekt i 5 minuter. Vänd potatisen och fortsätt med mikrovågsugnen i ytterligare 3-5 minuter.

Kontrollera att potatisen är klar genom att sticka i den med ett spett. När potatisen är färdiggräddad, ta ut den ur mikrovågsugnen, garnera med tillbehör och servera den varm.

Lämna en kommentar