Den stora listan med olika sätt att använda en banan på

Varför vi älskar bananer

Bananer är förmodligen en av de mest mångsidiga frukterna vi har att tillgå. Beroende på din smak och vad du använder dem till har de olika stadier av mognad och sötma.

De är rika på kalium, som är viktigt för att leda nervimpulser i hjärnan, reglera hjärtslag och blodtryck och för att kontrollera energiproduktionen i kroppen. Två bananer innehåller tillräckligt med kalium för att täcka ditt dagliga behov.

Visste du att bananer kan frysas? Om du har några undermogna bananer kan du faktiskt frysa in dem över natten och sedan tina upp dem i en timme på morgonen – resultatet är mjuka och mogna bananer, redo för bakning.

22 saker du kan använda en banan till

Oavsett om du har köpt för många bananer eller om dina bananer börjar bli dåliga finns det alltid en användning för dem. Du minskar inte bara onödigt matavfall utan sprider också de naturliga hälsofördelarna med vår gula favoritfrukt.

 1. Bananbröd – ju mognare bananer desto bättre.
 2. Banansmoothie – det är den perfekta frukten att blanda upp med din stavmixer. De får din dryck att smaka sötare (förutsatt att du använder en mogen sådan), och de fungerar bra för att få dig att känna dig mätt längre.
 3. Bananglass – det här är en favorit i vår familj. Vi använder ofta våra mogna bananer i vår glassmaskin.
 4. Fryst banan yoghurt
 5. Sött pålägg till pannkakor, våfflor och glass.
 6. Bakad banan med smält choklad. Det här är mer än läckert. På sommaren älskar vi att slå in en banan i folie och lägga den på grillen. När den är tillagad ringlar vi Nutella över den. Mums.
 7. I en curry –de ger en god sötma till en curry, särskilt om du också lägger till några sultanrussin.
 8. I en soppa –som ovan. Precis som i en curry fungerar bananer riktigt bra när de blandas i en soppa. Jag gjorde en currybanansoppa i min soppmaskin och kryddan från currypulvret i kombination med bananens sötma kompletterar varandra väl.
 9. Som ett hälsosamt mellanmål med torkad frukt (du kan använda din ugn eller en dehydrator).
 10. Som en hudrengöring
 11. Som en vårdande hårmask
 12. Som en hälsosam slickepott kan du stoppa in en pinne i en banan och lägga den i frysen.
 13. Som barnets första mat. De är en perfekt introduktion till fast föda eftersom bananer är lätta att mosa och smälta.
 14. Som en flingor som toppning av flingor. De är en rik källa till protein och är därför ett bra livsmedel att inkludera i frukosten. Lägg till en hackad banan i en skål gröt så har du gott om energi för att klara dig hela morgonen.
 15. För att lugna en upprörd mage
 16. Som ett naturligt botemedel mot sår.
 17. För att hjälpa dig att känna dig mätt längre.
 18. Som en energiboost både före och efter träning.
 19. Det kan tyckas motsägelsefullt, men bananer kan inte bara ge energi utan också hjälpa dig att bli sömnig. De innehåller en aminosyra som kallas tryptofan och som fungerar som ett naturligt lugnande medel.
 20. Som en del av en plan för viktminskning/hälsosam kost. En genomsnittlig banan innehåller cirka 100 kalorier, men är rik på näringsämnen. De innehåller mycket fibrer, vilket gör dem bra för en sund tarmrörelse.
 21. Som ett mellanmål när du är på språng. Den har till och med sin egen naturliga förpackning.
 22. Skalet kan användas som gödningsmedel i trädgården. Bananskal är en rik källa till mineraler och näringsämnen som dina växter och din jord behöver.

Lämna en kommentar