Hur man mikrar smör.

När du sprider mjukt smör på en skiva rostat bröd eller smälter smör till popcorn inser du att smör är en viktig ingrediens för godhet. Vad är det bästa sättet att mikrovågsugga smör utan att göra en stor röra?

Resultaten kan variera beroende på smörets temperatur, mikrovågsugnens effekt och mängden du mikrovågar. Du måste dock förstå de olika faserna som smöret går igenom.

När du mikrovågsugnar smör, ändra inställningen till låg effekt och låt det koka i 15 sekunder i taget. Beroende på målet kan du behöva täcka den mikrovågsugnssäkra skålen med smörpapper eller pappershandduk för att undvika stänk.

Smör består av smörfett, vatten och mjölktorrsubstanser. När smöret smälter ändrar fettkomponenten viskositet och blir mer flytande och mindre slamig.

När temperaturen värms upp börjar fettet bli mjukare och blir så småningom flytande. Vattnet förändras inte mycket, men det kommer att fastna under fettlagret.

Är det säkert att mikrovågsugga smör?

Det är helt säkert att mikrovågsugga smör. De fasta ämnena separeras från vätskorna och smöret smälter på mycket kort tid.

Smör kan dock explodera i mikrovågsugnen om du inte är försiktig. Anledningen är att smör består till största delen av fett, så om det tillagas för länge på för hög temperatur exploderar det.

Om smörstången på insidan är mjukare än på utsidan kommer den dessutom att smälta innan utsidan gör det och explodera.

Detta är skälen till att mikrovågsugnen måste ställas in på låg effekt till att börja med så att du undviker onödiga olyckor.

Kan man använda smörpapper i mikrovågsugn?

Det är mycket vanligt att mjuka upp smöret genom att mikrovågsugga det i originalförpackningen.

Om smöret är förpackat i folie måste du ta bort den och använda en mikrovågssäker behållare för att mikrovågsugga smöret. Om omslaget är av vaxpapper är det dock okej att mikrovågsugga smöret.

Jag föreslår att du endast låter smörpappret mjukna i mikrovågsugn på avfrostningsläget. Om du vill smälta eller bränna smöret bör du undvika att mikrovågsugga smörpappret, annars blir det en enda röra.

Vad händer med smör när det värms upp?

När smöret är upphettat kan det tillredas på många olika sätt. Det finns många olika användningsområden för uppvärmt smör, från mjukt till smältande och med nötter i form av brunt smör.

När temperaturen ökar börjar fettet röra sig och övergår från mjukt till brunt smör:

 • Mjuka upp:Ställ in mikrovågsugnen på 30 % effekt i 15 sekunder och använd en mikrovågssäker skål för att mjuka upp smöret i mikrovågsugnen. Om smörförpackningen är vaxpapper kan du använda originalförpackningarna beroende på smörets temperatur innan det läggs i. Om smörförpackningen är folie måste du ta bort förpackningen innan du sätter i mikrovågsugn.
 • Smältning:Använd en mikrovågssäker skål i stället för en tallrik för att smälta smöret smidigt i mikrovågsugnen. För en snabb omgång, justera till 100 % effekt på hög effekt ca 30-45 sekunder eller tills smöret är helt smält.
 • Klargörning:När du klargör smör i mikrovågsugn, tärna smöret i tärningar och lägg det i en hög mikrovågsugnssäker mätbägare. Stoppa mikrovågsugnen när smöret når den övre kanten av bägaren och se till att smöret delar sig i tre lager. Släng det översta lagret av mjölkskum och det nedersta lagret av vatten, behåll endast det mellersta lagret av smörfett för tillagning.
 • Brynning:Om du vill bryna smör i mikrovågsugn använder du en mikrovågsugnssäker skål, täcker löst med ett lock och låter det brinna i 3 till 5 minuter. Kontrollera ofta för att uppnå önskat brunt smör mellan ljust brunt och mörkt bärnstensbrunt, vilket ger en mer intensiv nötig och fyllig smak.
 • Avfrostning:Använd mikrovågsugnens avfrostningsinställning eller justera effektnivån till 30 % för att snabbt tina fruset smör. Böj smörstången för att se om den har rumstemperatur och är tillräckligt bra för att användas. För att snabbt tina upp smöret i mikrovågsugnen kan du behålla smöret i originalförpackningen om inte förpackningen är gjord av folie.

Smör innehåller cirka 15 % vatten, så när det värms upp i mikrovågsugnen under längre tid är det enda som händer med smöret att vattnet avdunstar och smörfett och mjölktorrsubstanser blir kvar. Av den anledningen kan du använda smör i så många olika former till all matlagning.

Hur länge ska man mikrovågsugga smör?

I mikrovågsugnen kan du mjuka upp, smälta och till och med bryna smöret på bara några minuter. Men det kan bli knepigt när det gäller att hitta rätt tid för att hålla formen som du önskade.

På grund av värmefördelning, vridbara funktioner och inkonsekventa watttal kan mikrovågsugnen ge ojämna värmepunkter.

Beroende på mängden smör och mikrovågsugnens effektinställning tar det 30-45 sekunder att smälta smör, 15 sekunder att mjuka upp och tina upp smöret, 2 minuter att klargöra smöret och 3 minuter att bryna smöret i mikrovågsugnen.

Tiden varierar beroende på hur mycket effekt mikrovågsugnen har och hur mycket du värmer. Titta noga och fortsätt att vända, rotera och röra om för att smöret ska värmas jämnt.

Saker att känna till innan du mikrovågsugnar smör

Känn till de olika egenskaperna hos smör från fast till flytande fas för att kunna använda rätt metod. Du kan säkert mikrovågsugga smör för att tillgodose behoven i alla dina matlagnings- och bakrecept.

Här är de viktigaste sakerna du behöver veta för att snabbt kunna mikrovågsugga smör och förbättra dina färdigheter till nästa nivå:

 • Skär smöret i ½” eller 1″ tärningar för att snabbt kunna mikrovågsugga det.
 • Om din mikrovågsugn inte har någon avfrostningsinställning kan du sänka effekten manuellt till 30 % för att avfrosta eller mjuka upp smöret.
 • Överför alltid smöret till en mikrovågsugnssäker skål för att undvika att det bränns eller stänker.
 • Låt den koka i korta tidsintervaller för att uppnå den önskade smörfasen.
 • Håll dig under smörets rökpunkt som är 150 grader Celsius. Rökning är ett tecken på att fettet bryts ner på grund av den höga värmen.
 • Använd en ostduk eller ett kaffefilter för att rena det brynta smöret och avlägsna mjölkfibrerna från det genomskinliga smörfettet.

Beroende på mängden smör och mikrovågsugnens värmenivå tar det 30-45 sekunder att smälta smöret, 15 sekunder att mjuka upp smöret, 2 minuter att klargöra smöret och 3 minuter att bryna smöret.

Från smält smör till brynning och upptining till mjukgörning – mikrovågsugnssmöret kan du använda med självförtroende för att få det resultat du vill ha. Överhettat smör kan eskalera över smältpunkten, vilket helt kan förändra den form av smör som du behöver.

Oavsett om du använder smör till matlagning eller bakning, använd den här ultimata guiden till mikrovågssmör för att uppnå den form och fas du behöver för varje specifikt recept.

Lämna en kommentar