Kan man frysa in biff?

Att unna sig en läcker filé eller ryggbiff i slutet av en hektisk arbetsvecka är en av livets enkla nöjen. Men om du har lite biff över, hur kan du bevara den så att den inte blir dålig?

Kan man frysa in stek? Ja, du kan frysa in biff, både tillagad och rå. Den kan frysas i upp till 6 månader. Rå biff fryser bättre eftersom köttet behåller mer näringsämnen och är mycket saftigare. Om du vill frysa in steken ska du slå in den tätt innan du lägger den i en frystålig påse.

Kan man frysa in stek igen?Nej

Fryser steken bra?Ja

Hur man fryser in biff

Att frysa in en biff är ett utmärkt sätt att bevara den längre än vad den skulle hålla om du förvarade den i frysen. Den goda nyheten är att du kan frysa in alla typer av biffar, oavsett om det rör sig om filé, ryggbiff eller T-bone.

För att säkerställa att du fryser in din biff på rätt sätt presenterar vi nedan de steg som du måste följa för att frysa in både okokta och kokta biffar:

Hur man fryser råa biffar

Om du kan välja ett sätt att frysa in biff, välj då okokta biffar med denna metod:

 1. Slå in
  Placera din biff i ett ark aluminiumfolie eller plastfolie och slå in den hårt. Om du fryser in mer än en okokad biff måste du packa in varje biff individuellt.
 2. Lägg den i en frysväska:När biffen är tätt inpackad lägger du den i en lämplig storlek på en frysväska som är säker för frysen.
 3. Märka och frys in
  Skriv det datum du köpte biffen och bäst-före-datumet på framsidan av den fryståliga påsen och lägg biffen i frysen. Du kan frysa in okokt biff i upp till sex månader utan problem.

Hur man fryser tillagade biffar

Om din biff redan är tillagad måste du välja detta tillvägagångssätt:

 1. Låt svalna
  Oavsett vilken tillagningsmetod du har använt måste du låta din biff svalna innan du fryser in den – du får aldrig lägga varmt eller hett kött i frysen, det är absolut förbjudet!
 2. Slå in
  Linda in den tillagade biffen i ett ark aluminiumfolie eller plastfolie, så att den är tätt inpackad och skyddad från frysbrännskador. Om du har mer än en stek att frysa in måste du packa in dem var för sig.
 3. Lägg i en frysväska
  När din biff är förpackad lägger du den i en fryspåse och förseglar den.
 4. Märka och frys in
  Skriv datumet för tillagning och sista förbrukningsdag på framsidan av den fryståliga påsen och lägg biffen i frysen. Du kan frysa in tillagad biff i upp till tre månader utan problem.

3 tips för att frysa in biff

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in stek för att få bästa möjliga resultat:

Rått är bäst
Även om du kan frysa in kokt biff utan problem är det mycket bättre att frysa in okokta biffar om du kan.

Biffen behåller nämligen många av sina näringsämnen och safter när den är okokad, och du kommer inte att märka någon märkbar skillnad i smak när du ska laga den efter en period av frysning.

Underkoka den
Om du fryser in en kokt biff rekommenderar vi att du inte kokar den tillräckligt hårt. Om du vill ha din biff medium bör du alltså tillaga den så mycket att den är rå, så att du inte överkoka den när du värmer den en andra gång. Överkokt biff är seg och gummiaktig och bör undvikas.

Frys bara en gång
Du bör bara frysa in steken en gång. Om du har en särskilt stor biff som du inte tror att du klarar av i ett svep bör du portionera den innan du fryser in den, så att du kan ta ut mindre portioner när som helst och slipper slösa bort din biff.

Hur länge kan man frysa in en stek?

Du kan frysa in okokt biff i ungefär sex månader, medan du kan frysa in kokt biff i upp till tre månader.

Skillnaden i frystid är viktig att notera, eftersom tillagad biff snabbare börjar försämras i smak och arom än okokad biff.

Så om du vill bevara din biff under en längre tid i frysen är det bäst att låta den vara okokt.

Du kan frysa in biff i upp till 6 månader

Hur tinas en stek upp?

Det bästa sättet att tina upp en biff är att ta ut den ur frysen och lägga den i kylskåpet kvällen innan du ska äta den.

Du kan tina upp steken i mikrovågsugnen, men vi rekommenderar inte att du gör det eftersom det kan påverka dess smak och konsistens. Du bör aldrig tina upp biff – vare sig kokt eller okokad – i rumstemperatur.

Kan man frysa in stek igen?

Nej, du ska bara frysa in steken en gång. Även om det i vissa fall kan vara säkert att frysa in biff igen kan det påverka den totala konsistensen när den tillagas eller värms upp på nytt, så det är bäst att undvika det.

Lämna en kommentar