Hur man värmer upp lasagne och får den att smaka fräscht

Ja, det är möjligt att värma lasagne utan att den torkar ut. Det kan vara lite knepigt MEN oroa dig inte, för vi har tagit hand om dig med steg-för-steg-instruktioner och tips. Vi älskar pasta i mitt hem. Vi är stora fans av lasagne och jag gör ofta stora lass och fryser in.

När det gäller att återuppvärma lasagne är oron alltid att vi kommer att värma den för länge och att den blir mosiga eller ännu värre, torr och tråkig. Du kan dock värma upp lasagne igen, det lovar jag. Den kanske aldrig blir exakt likadan som när den kom ut ur ugnen, men vi kan få den jäkligt nära. Ett viktigt tips på förhand som kan göra stor skillnad på hur överbliven lasagne smakar är att förvara den ordentligt från början.

Vi ger dig några tips och tricks nedan, men det viktigaste är att förvara den i en lufttät behållare så snabbt som möjligt efter att du har lagat lasagnen.

Hur länge håller överbliven lasagne i kylskåpet?

Överbliven lasagne kan hålla sig i upp till en vecka i kylskåpet. Om du förvarar den överblivna lasagnen i en lufttät behållare och sedan förvarar den i kylskåpet kan den lätt hålla sig okej i en vecka.

Behållaren hindrar överflödig fukt från att komma in och håller även föroreningar borta, vilket är anledningen till att lasagnen kan hålla sig så länge.

Tips och tricks

 • Om du vill förlänga livslängden på överbliven lasagne kan du förvara den i kylskåpet inom två timmar efter tillagningen. På så sätt håller sig resterna fräscha under lång tid.
 • Skär lasagnen i enskilda portioner innan du lägger den i kylskåpet. Detta gör det mycket lättare att värma upp en portion i taget.
 • Du kan få lasagnen att hålla i ungefär en månad om du förvarar den i frysen.
 • Kontrollera alltid den överblivna maten innan du värmer den på nytt.
 • Några vanliga tecken på en förstörd lasagne är en konstig lukt och missfärgade pastalager.
 • När du återuppvärmer en lasagne ska du se till att hålla ett öga på den. Ställ inte in temperaturen på uppvärmningsanordningen och bara gå därifrån.
 • Om du vill värma lasagne på nytt tar du bort lite lasagne från mitten och lämnar ett hål i rätten. Detta hjälper till att fördela värmen jämnt i hela maten.
Lasagne på tallrik med basilika

Hur man värmer Lasagne utan att torka ut den

Om du vill förlänga livslängden på överbliven lasagne kan du förvara den i kylskåpet inom två timmar efter tillagning. Det bästa sättet att värma lasagne är i en stekpanna. Tekniken förhindrar att den torkar ut och du kan fortfarande njuta av smaken.

Vi rekommenderar att du använder en mindre 8-tums stekpanna om du bara värmer upp en portion. Om du värmer upp 2 eller 3 portioner åt gången kan du gärna använda en 12-tums stekpanna. Anledningen är att vi vill fylla botten av stekpannan med en kombination av vatten och pastasås.

Samla ihop dina verktyg:

– Stekpanna
– Spatel

Samla ihop dina ingredienser:

-0.5 dl vatten
– 1 dl pastasås
– en portion överbliven lasagne

Samla ihop dina ingredienser:

1. Sätt stekpannan på medelhög till hög värme.
2. Tillsätt lite vatten och pastasås i stekpannan. Använd en blandning av vatten och pastasås. Du vill ha tillräckligt mycket för att fylla stekpannan ungefär 0.5 cm på djupet.
3. Tillsätt portionerna med lasagne. (Skikten kommer att absorbera såsen och göra pastan mjuk igen).
4. Låt det hela sjuda till en liten kokning. Täck över med ett lock.
5. Koka den i ca15 minuter.
6. Ta bort locket och koka i ytterligare 5 minuter.

Kan man värma lasagne två gånger?

Det är den viktigaste frågan, och jag har länge varit orolig för att lasagnen ska bli dålig om man värmer den mer än en gång. Jag bestämde mig dock för att experimentera lite och fick de bästa resultaten.

Jag återuppvärmer lasagnen vid 75 C eftersom det dödar alla bakterier som finns i maten. Jag kände dock att kvaliteten på maten försämrades efter att ha återuppvärmt den mer än en gång. Så min rekommendation är att försöka äta upp den överblivna lasagnen efter att du har värmt den en gång. Men du kan också värma den två gånger om behovet uppstår.

Hur man värmer upp lasagne

Om du vill förlänga livslängden på överbliven lasagne kan du förvara den i kylskåpet inom två timmar efter tillagning. Detta kommer att hålla den Lyckligtvis finns det några sätt att värma lasagne utan att behöva kompromissa med smaken.

1. Hur man värmer lasagne i ugnen

Att värma lasagne i ugnen är ett utmärkt sätt att få den så nära den ursprungliga smaken och konsistensen som möjligt.

 • Förvärm ugnen på 180 C.
 • Lägg en portion lasagne i en ugnssäker form med höga sidor.
 • Använd aluminiumfolie för att täcka den ordentligt.
 • Kontrollera alltid den överblivna maten innan du värmer den.
 • Se till att du placerar den i mitten av hyllan.
 • Värm den på nytt i 25 minuter och kontrollera sedan om den har en innertemperatur på 75 C. Om den inte är genomvarm ännu fortsätter du att värma i upp till 15 minuter till.

2. Hur man värmer Lasagne i en Air Fryer

Vi rekommenderar att du lägger en portion lasagne i en liten form, t.ex. en brödform, för att kunna värma den i air fryern. På så sätt undviker du att det blir en stor röra i din air fryer. Om du inte har en tillräckligt liten kastrull kan du bara slå in den i folie.

 • Förvärm fritösen till 180 C.
 • Använd en liten ugnssäker ugn för att värma upp lasagnen.
 • Täck formen med en bit aluminiumfolie.
 • Håll ett öga på lasagnen och kontrollera den var 10:e minut.
 • Den är klar på 15-20 minuter och du kan njuta av en god lasagne igen.

3. Hur man värmer lasagne i mikrovågsugn

 • Lägg lasagnen i en skål och täck den med plastfolie.
 • Försegla den ordentligt så att ångan stängs inne.
 • Ställ bara in timern på 2-3 minuter och kontrollera lasagnen hela tiden.
 • Det är bättre att flytta på lagren i lasagnen lite så att värmen kommer in mellan dem.

Sammanfattning

Eftersom det tar mycket tid att göra lasagne har jag alltid velat hitta det bästa sättet att värma den. Och tack och lov, efter att jag kom över dessa metoder blev processen ganska enkel.

Lämna en kommentar