Hur man förvarar tomater

Jag blir alltid lite avundsjuk på folk med trädgårdar under sommarmånaderna.

Jag har de bästa minnena av att handplocka söta, färska tomater och skära dem tillsammans med mina föräldrar när jag växte upp, men de senaste åren har det varit… ja, annorlunda.

På senare tid har jag bott i olika lägenheter.

Min mamma och pappa har rivit ut vår gamla gungställning för att skapa sin egen oas med trädgårdsprodukter, inklusive en djungel av tomatplantor. Vilket innebär att de har en massa tomater över varje år. 

Jag är säker på att många av er har en liknande situation hemma, med en riklig skörd! Man kan göra jättesatser med salsa eller ger bort tomater till vänner och familj men det räcker ofta ine. 

Hur förvarar du då det ständigt växande utbudet av tomater?

Och om du som jag bor i staden och letar efter tomater till extrapris, vad ska du då göra med dem när du kommer hem med dina påsar fulla av färska tomater?

Oavsett om du är en stadsbo eller en hängiven trädgårdsförvaltare kan du läsa vidare nedan för att få vår guide till hur du förvarar nästa skörd av läckra tomater!

Tvätt och rengöring

För att förlänga fräschheten hos dessa frukter/grönsaker (beroende på vem du frågar) rekommenderar vi att du väntar med att tvätta och rengöra dem tills du är redo att äta dem.

De bör inte tvättas innan de lagras, eftersom extra fukt påskyndar mögeltillväxten. Och mögel är inte vad du vill hitta när du väl ska använda dem.

När du är redo att förbereda dem sköljer du dem under diskbänken och gnuggar dem med en handduk för att ta bort överflödig smuts.

Förvaring i rumstemperatur

Vi rekommenderar helt enkelt att tomater förvaras i rumstemperatur i ett enda lager, utan täckning och borta från direkt solljus.

Det är viktigt att förvara dem i ett enda lager för att de ska hålla längre. Försök att undvika att stapla dem på varandra.

Jag har gjort mig skyldig till att lägga alla mina färska råvaror i en enda skål när jag rusat hem från affären, och glömt bort att förvara dem ordentligt efteråt.

Konsekvenserna av denna typ av glömska är inte vackra.

Om tomaterna är packade ihop är luftflödet kraftigt begränsat. Tomater är otroligt känsliga, särskilt när de är mogna.

Detta krossar inte bara dina dyrbara grönsaker, utan påskyndar också mognaden och mögelbildningen. Dessutom lockar det till sig fruktflugor. Usch.

Bänkskivan är den perfekta platsen för att förvara dem i rumstemperatur. Öppenheten ger dessa runda skönheter rätt mängd luftexponering.

När man behöver kyla tomaterna

Tomater som är rumstempererade är bäst för att få fram de mest livliga smakerna, men du kan kyla dem.

Vi rekommenderar kylning av följande skäl:

Om tomaterna är mycket mogna, men du inte är redo att använda dem omedelbart, är det bäst att kyla dem för att bevara och förlänga deras livslängd.

Om du bestämmer dig för att skära upp dem i förväg är det viktigt att du förvarar dem i kylskåpet tills de ska serveras och ätas.

Förvara nyskurna tomater i en lufttät plastbehållare eller zip-top-påse i kylskåpet. Det är bäst att använda dem så snart som möjligt, inom 2-3 dagar.

Kom bara ihåg att det krävs kylning när du skurit upp en färsk tomat!

Frysning

Om du är en frysfantast är det här en mycket enkel grönsak att frysa in, som inte kräver mycket underhåll.

Du kan helt enkelt frysa in hela tomater för att använda dem senare, men du kan också lägga till några extra förberedelser innan du fryser in dem.

Den kulinariska förberedelsemetod som kallas concassée, från franskans concasser eller ”krossa eller mala”, är i princip en grovhackning som kan tillämpas på en mängd olika grönsaker.

Den är idealisk för att förbereda större, saftigare tomatsorter för frysförvaring. När de tinats upp är de redo att läggas till i dina recept på ett ögonblick.

Concassée-tomater förbereds i tre huvudsakliga steg: skala, fröa och tärna.

Den här metoden är inte bara begränsad till frysförvaring – det är en enkel teknik som också kan användas i alla recept där du inte vill ha skalets konsistens eller den extra saften från fröna.

Förvara tomaterna i zip-top frysförvaringspåsar och se till att trycka ut all extra luft för att få bästa möjliga förslutning och långvarig förvaring.

För att spara så mycket plats som möjligt i frysen, fördela tomaterna i påsen så att de bildar ett tunt lager. När du har fryst in har du ett tunt ark som enkelt kan staplas med andra frysta produkter.

Och glöm inte att datera väskan!

Genom att märka upp med produktens namn och datum för tillverkningen håller du frysen välorganiserad och ditt upptagna sinne avlastat! Håll dig till principen: först in, först ut. Förvara äldre artiklar överst och längst fram i frysen så att de används först.

Tomater produkt kan förvaras i frysen i upp till 6 månader.

För att tina tomatkoncassén på ett säkert sätt är det bästa sättet att tina den långsamt i kylskåpet över natten. Eftersom frukten redan är skuren i mindre bitar bör detta inte ta mer än 8-12 timmar.

Kvällen innan du ska laga receptet lägger du den frysta påsen i en stor skål (för att samla upp kondensvatten) och ställer den omedelbart i kylskåpet.

 

Lämna en kommentar