Hur länge håller jäst? En guide till torr och färsk jäst

Har du ett paket eller en behållare med torrjäst som har gått ut och är osäker på om du fortfarande kan använda den? Blir torrjäst dåligt med tiden?

Eller kanske så har du köpt ett block med färsk jäst som snart är slut och du frågar dig själv: hur länge håller färsk jäst egentligen?

Jäst kan vara förvirrande, särskilt om du inte är en erfaren bagare.

Det finns  torrjäst och färskjäst. De fungerar på lite olika sätt.

I den här guiden går jag igenom grunderna för förvaring, hållbarhet, jäsning (eller aktivering) och jästens utgångsdatum.

Jag har delat in artikeln i två stora delar.

Den första handlar om  torrjäst. 

Den andra handlar om färsk jäst – de där små blocken som du köper i kylskåpsavdelningen.

Torr jäst

Hur länge håller torrjäst? Blir den dålig med tiden?

Torrjäst  har en hållbarhetstid på 1-2 år, vilket framgår av bäst-före-datumet på etiketten. Och den håller sig ofta i ytterligare 1-3 månader än vad bäst före datumet antyder. 

Om du köper torrjäst i en behållare (i stället för små paket), kyl den efter öppnandet och använd den inom fyra månader. Eller frys in i upp till ett halvår.

Naturligtvis är detta inga fasta regler – ibland kan din jäst behålla sin styrka längre. Om du har otur eller inte följer rätt förvaringsrutiner kan det hända att jästen blir dålig tidigare.

Kan man då använda torrjäst som har gått ut?

Ja, så länge den aktiveras på rätt sätt och inte är ett år eller mer över bäste före datum. Torrjäst som har gått ut i mer än ett år skulle förmodligen inte aktiveras ändå.

 

Om din jäst har passerat datumet föreslår jag att du testar den för att se till att den fortfarande är aktiv. Annars riskerar du att få ett platt och kompakt bröd.

Under vissa omständigheter bör du dock slänga torrjäst. Det gäller bland annat följande:

 • Jästkornen klumpar ihop sig eller bildar fasta klumpar.
 • Tecken på vatten eller organisk tillväxt (t.ex. mögel) i förpackningen.

Hur man förvarar torr jäst

Förvara oöppnad torrjäst  på ett svalt och torrt ställe, t.ex. i ett skåp i köket. Kylskåpet och frysen är också bra alternativ, men inte nödvändigtvis nödvändiga.

När du har öppnat förpackningen kan du kyla eller frysa in den överblivna torrjästen.

Om du köper torrjäst i små paket för enstaka portioner kan du förvara dem där du förvarar dina kryddor.

Men om du använder torrjäst regelbundet är det förmodligen bättre att välja en stor behållare i stället för dussintals paket. Om du gör det, kom ihåg att:

 • Försegla torrjästen ordentligt och med så lite luft som möjligt. En fryspåse är ett mycket bättre alternativ än en lufttät behållare eftersom du kan pressa ut all extra luft.
 • Placera den förseglade påsen i kylskåp eller frys.

TIPS

Se till att din torrjäst har rumstemperatur innan du använder den. Om du tar den från kylskåpet eller frysen, låt jästen ligga på köksbänken i minst en halvtimme innan du använder dem.

Kan man frysa torr jäst?

Ja, du kan frysa torrjäst. Det är faktiskt ett av de rekommenderade sätten att förvara den efter att behållaren först öppnats.

Det finns ingen särskild process för att frysa torrjäst. Du behöver bara försegla jästentätt (eventuellt i en påse) och lägga den i frysen.

Innan du använder jästen ska du låta den ligga minst 30 minuter på köksbänken innan du använder den. På så sätt når den rumstemperatur och kan aktiveras igen.

Hur länge kan man frysa torrjäst?

Jästen bör användas inom 6 månader efter frysningen. Det kan hjälpa om du märker påsen med frysdatumet så att du vet vad du arbetar med när du tar fram den.

Sexmånadersperioden är bara ett allmänt och ganska säkert förslag. Om jästen ligger i frysen längre är chansen stor att det fortfarande fungerar bra. Återigen, testa den  för att vara säker.

Aktivering av torrjäst

Kontrollen av jästens effektivitet (eller jästprovning) är ganska likartad för både torrjäst och färskjäst. Du behöver bara lite varmt vatten och socker för att göra det.

Förbered följande:

 • 0.5 dl varmt vatten. Om du har en kökstermometer kan du se till att vattnet har temperatur mellan 40° till 46°C, vilket är idealiskt för jästen att växa i. Annars ska du använda varmt men inte hett vatten. Om receptet inte använder vatten, använd den vätska som anges i receptet i stället (t.ex. mjölk).
 • 1 paket torrjäst eller 2 1/4 teskedar
 • en tesked socker

VARNING

Om vätskan är hetare än 60 °C förstör den jästen.

 • Tillsätt sockret till vattnet och rör om.
 • Tillsätt torrjäst och blanda allt väl.
 • Låt blandningen stå i minst 10 minuter på en varm plats.

Det tar 5-10 minuter för torrjäst att aktivera sig. Om du låter den stå kallt kan det ta ännu längre tid.

Om det är mitt i vintern och rumstemperaturen är kallare kan du överväga att värma upp ugnen i 3-4 minuter på låg temperatur och jäsa där.

Du vet att jästen är aktiverad om den skummar upp till ungefär 1.2 dl. Om det inte finns något skum eller skum på toppen är den inte tillräckligt potent för att användas. Om det bara finns lite, ge blandningen ett par minuter till att reagera, särskilt om den inte står på en varm plats.

TIPS

Kom ihåg att dra av socker och vatten från receptet för att justera för de ingredienser du använde för jäsning.

I många recept som använder torr  jäst är steget för jäsning inbyggt. Ibland ber receptet dig att förutom socker och vätska även tillsätta ett par matskedar mjöl för att hjälpa till att aktivera jästen. Det är ganska vanligt och fungerar bra.

Färsk jäst

Färsk jäst har en mycket kortare hållbarhet än torrjäst och ärligt talat är den lite jobbig att arbeta med.

Men det brukar också ge bättre bakverk och många bagare föredrar färsk jäst.

Nedan tar jag upp allt du behöver veta om förvaring, hållbarhet, frysning och aktivering av färsk jäst.

Hur länge håller färsk jäst?

Färsk jäst är en levande organism som förblir aktiv (och därför potent) i ungefär 2-3 veckor efter tillverkningen, vilket framgår av bäst-före-datumet på etiketten.

Till skillnad från torrjäst håller färskjäst inte mycket längre efter bäst före datumet. Visst, du kan få ett par dagar, ibland kanske en vecka, men det är allt. Självklart kan din färska jäst lika gärna bli inaktiv ännu tidigare.

Om du vet att du inte kommer att kunna använda resten av paketet är det en bra lösning att frysa in färsk jäst. Eller så kan du baka det du tänkte baka och frysa in det i stället.

Hur vet man om färsk jäst är dålig?

Kasta ut färsk jäst som är:

 • missfärgad
 • torkad
 • har mögel på sig
 • luktar illa

Om din färska jäst ser ut och luktar gott och inte är äldre än ett par dagar efter bäst före datumet är det troligt att den kan användas. Se dock till att jäsa den innan du lägger in alla dina ingredienser.

Hur man förvarar färsk jäst

Färsk jäst finns i kylskåpsavdelningen och bör alltid förvaras i kylskåpet.

När du behöver den, skär av så mycket som receptet kräver och lägg resten i kylskåpet.

Se också till att den är ordentligt förpackad. Annars kommer den att torka ut redan efter ett par dagar efter att du öppnat förpackningen för första gången.

Kan man frysa färsk jäst?

Ja, du kan frysa in färsk jäst, och den fryser in riktigt bra. Den håller i minst 5 månader. Jag vet det eftersom jag faktiskt har testat det.

Allt du behöver göra är att skära upp blocket i portionsstorlekar, slå in varje portion i aluminiumfolie och frysa in den.

Lämna en kommentar