Hur förvarar man banan för att hålla den fräsch längre?

 

Här är allt du behöver veta om att förvara bananer. Lär dig hur du förvarar omogna bananer, vad du ska göra med mogna bananer och hur du ska göra med skalade eller halverade bananer.

Har du ett stort gäng bananer som du vill hålla färska så länge som möjligt? Eller kanske har du en överbliven bananhalva eller en skalad banan och behöver veta hur du ska förvara den för senare.

Om det låter bekant är den här artikeln något för dig. I den tar vi upp följande:

  • förvaring av omogna och mogna bananer (och hur du kan avgöra om dina bananer är mogna eller inte)
  • olika alternativ för att förvara en överbliven bananhalva
  • hantera skalade bananer och hur man undviker att de blir bruna
  • lagring av torkade bananer (eller bananchips)

Läs vidare.

Hur man förvarar en banan

En omogen banan bör ligga i rumstemperatur tills den blir gul och mognar helt. Det tar vanligtvis 1-5 dagar. När bananen är mogen kan du låta den stå på köksbänken i 2 till 3 dagar eller kyla den i 7 till 10 dagar.

Som du säkert vet är omogna bananer gröna och blir gula när de mognar. Och även om omogna bananer är ätbara är skillnaden mellan dem och fullt mogna bananer enorm.

När bananerna mognar omvandlas stärkelsen i dem till socker. Detta leder till att bananköttet mjuknar och blir sötare, vilket gör den till den mjuka och söta frukt som alla älskar.

Du kan välja att köpa gröna bananer om du vill att de ska hålla länge eller hålla dig till gula mogna bananer om du behöver dem snart. Eller köpa några av varje sort.

Nu när du vet det, låt oss tala om lagringsmetoder.

Gröna omogna bananer

Förvara omogna bananer i rumstemperatur och bort från direkt solljus tills de mognar. Lägg inte omogna bananer i kylskåp, eftersom det kan störa mognadsprocessen, vilket innebär att du kan få en fast banan som inte är så söt, oavsett hur länge den mognar.

Hela mognadsprocessen tar vanligtvis mellan en dag och 5, kanske 7 dagar, beroende på fruktens färg. Gröna frukter tar mycket längre tid, medan frukter som är mestadels gula med några inslag av grönt bara behöver en extra dag eller två för att mogna färdigt.

För att påskynda mognadsprocessen kan du lägga bananerna i en brun påse och vika öppningen. Lägg till en annan etylenproducerande frukt i blandningen, t.ex. ett äpple eller ett päron, för att påskynda processen ytterligare.

Detta fungerar eftersom den etylengas som bananerna producerar hjälper dem att mogna, och genom att försegla dem i en påse fångas gasen upp. Genom att lägga till en annan frukt i påsen ökar koncentrationen av etylen.

(För övrigt bör du om möjligt inte använda en plastpåse. Det beror på att den fångar upp all fukt, vilket kan leda till att bananen ruttnar. )

Om du vill bromsa mognadsprocessen finns det också ett knep för det: svep in bananstjälken med plastfolie eller aluminiumfolie.

Stjälken avger mest etylen, så när du lindar in den fångas gasen upp och tillgången till resten av frukten begränsas, vilket saktar ner mognadsprocessen. Med det här knepet kan du förlänga det omogna stadiet med ett par extra dagar.

Mogna bananer

Mogna bananer håller sig 2-3 dagar på bänken och 7-10 dagar i kylskåpet. Medan bananskalet mörknar snabbt i kylskåpet håller fruktköttet kvaliteten mycket längre.

Med andra ord beror det på när du planerar att äta eller använda mogna bananer om du ska lägga dem i kylskåpet eller inte.

Om du kommer att använda dem snart går det bra att låta bananerna ligga kvar på köksbänken. Men om du vill att de ska hålla sig fräscha i mer än några dagar är kylning ett bättre val.

När det gäller exakt var du ska placera dina bananer i kylskåpet finns det minst två alternativ.

Den första är att placera den i fruktlådan, där du förmodligen förvarar andra frukter och grönsaker.

Problemet med detta är att även fullt mogna bananer producerar en viss mängd eten. Det är inte alls lika mycket som mogna plantor avger, men det är något. Och det är något som påskyndar mognaden och förfallet av andra frukter och grönsaker som är känsliga för etylen. Det är något som vi naturligtvis vill undvika.

Det andra alternativet är att placera bananerna på en kylskåpshylla. På så sätt kommer den etylengas som produceras inte att påverka andra frukter och grönsaker, förutsatt att du inte lägger några i närheten. Och det är vad jag rekommenderar.

Om du lägger bananer i kylskåp i mer än några dagar ska du veta att skalet blir brunt och till slut svart. Det betyder att bananerna kommer att se ganska dåliga ut från utsidan, men fruktköttet kommer fortfarande att vara vackert och vitt i ungefär en vecka eller så.

Tyvärr vet du inte riktigt i förväg om bananen med svart skal kommer att vara helt okej inuti eller inte.

Men om fruktköttet blir mörkt och övermoget efter skalningen kan du fortfarande använda bananen i bakning. Ett populärt alternativ för att använda övermogna bananer är bananbröd. Klicka här om du vill se vad mer man kan göra med överblivna bananer.


Hur man förvarar en halv banan

Låt oss säga att du skär din banan på mitten (eller i fjärdedelar, eller vad som helst) och att du vill förvara den överblivna delen.

Så här förvarar du en delvis uppäten banan:

  1. (Valfritt) Doppa den skurna delen av frukten i citronsaft för att förhindra att den mörknar under lagringen. Om du inte har tillgång till citronsaft kan du använda limejuice, apelsinjuice eller till och med grapefruktjuice. Och om du inte bryr dig om brunfärgning eller inte har någon fruktjuice till hands kan du gärna hoppa över det här steget.
  2. Täck bananens snittyta med plastfolie och se till att alla delade delar av skalet också täcks. Det handlar om att förhindra att bananköttet kommer i kontakt med luften. Använd inte aluminiumfolie om du doppar den skurna änden i fruktjuice (syra reagerar med aluminiumfolie).
  3. Lägg bananen i kylskåpet i 3-4 dagar.

Vissa rekommenderar att du lägger den halva bananen i en fryspåse eller en lufttät behållare för att skydda den ytterligare från luften, men jag tror inte att det är nödvändigt. Du kan förvara en hel banan som den är i kylskåpet, så den borde hålla sig bra så länge det bara bananköttet är tätt täckt.

Alternativt kan du placera bananhalvan i en fryspåse eller lufttät behållare utan att täcka den skurna delen och sedan avsluta dagen. Du ska bara veta att bananköttet som inte är täckt kommer att börja bli brunt och slemmigt efter någon dag eller så.

Oavsett vilket alternativ du väljer kommer det att bli en viss brunfärgning på den skurna sidan om du inte sprejar den med fruktjuice (eller en annan sur lösning). Det är okej och inget att oroa sig för; se bara till att du skär bort den försämrade biten innan du använder resten.

Förvaring av skalade bananer

Bananer håller mycket bättre kvalitet med skalet på, så om du vet att du bara ska använda halva bananen, skär av den andra halvan och förvara den enligt riktlinjerna ovan.

Men säg att du redan har skalat bananen och att du har kvar en hel eller delvis uppäten skalad banan. Så här förvarar du skalade bananer:

  1. (Valfritt) Spraya bananen med citronsaft. Bananköttet har en tendens att bli brunt under lagringen, och om det stör dig måste du täcka det med något syrligt, till exempel juice från en citrusfrukt som citron, lime, apelsin eller grapefrukt. Hur du applicerar den sura lösningen på bananen är inte viktigt. Använd en pensel för att täcka fruktköttet eller doppar frukten i saften.
  2. Lägg bananen i en återförslutningsbar påse och pressa ut all överflödig luft innan påsen försluts ordentligt. Jag rekommenderar att du använder påsar just för att det finns lite luft kvar jämfört med behållare. Och mindre luft innebär mindre oxidation och något långsammare kvalitetsförlust.
  3. Lägg i kylskåp i 2-4 dagar.

Om du inte sprutar bananen med en syra kommer fruktköttet att börja bli brunt inom en dag eller så, särskilt nära de skurna ändarna.

Så här ser det ut när köttet börjar brynas:

Som du kanske kan tänka dig kan du ersätta påsen genom att slå in bananen i plastfolie. Jag rekommenderar dock förvaringspåsar helt enkelt för att de är återanvändbara och är ett mycket mer miljövänligt alternativ än plastfolie.

Sist men inte minst, om du har sprayat bananen med något surt, använd inte aluminiumfolie för att slå in den. Folien reagerar nämligen med det sura ämnet och du vill förmodligen inte få i dig extra mycket aluminium.

(Du blir troligen inte sjuk om du äter en banan som är sprejad med citrusjuice och inlindad i aluminiumfolie, men det är bättre om du inte gör det från början.)

Hur man förvarar torkade bananer

Det bästa stället att förvara torkade bananer (eller bananchips) är i skafferiet – välj ett svalt och torrt utrymme. På så sätt håller de lätt i minst ett par veckor efter bäst-före-datumet.

När du har öppnat förpackningen ska du försegla den ordentligt eller lägga den i en lufttät behållare om det inte går att försegla den.

En bra förslutning är viktig om du förvarar torkade bananer i kylskåp eller om du bor i ett område med hög luftfuktighet. I båda fallen kan din torkade vara, om den inte är ordentligt förseglad, ta upp fukt från omgivningen och eventuellt utveckla mögel.

Lämna en kommentar