Kan man frysa musslor?

Musslor är ett mycket populärt skaldjursalternativ och är utsökta när de tillagas med en god vitvinssås och serveras med krispiga pommes frites och färska grönsaker. Men vad är det bästa sättet att bevara musslor? Kan man frysa musslor på ett säkert sätt?

Musslor kan frysas i upp till 3 månader. När de är färska bör du inspektera skalen noggrant innan du lägger dem i fryståliga påsar. När de är förseglade kan du frysa in musslor råa i 3 månader eller 6 månader om de redan har tillagats.

Musslor mer morötter i soppa

Hur man fryser musslor

Du kan frysa råa eller tillagade musslor och processen är likadan för båda. När du har att göra med färska musslor är det troligt att de fortfarande lever tills du fryser in dem.

Låt oss titta på de steg du måste ta för att frysa färska musslor så att de är säkra att äta i framtiden:

 1. Kontrollera skalen
  Innan du fryser musslor måste du kontrollera skalen individuellt för att se till att de är stängda. Om dina musslor har öppnat sig, knacka på skalen för att se om de stänger sig själva. Om inte måste du kasta dem.
 2. Lägg i fryssäkra påsar
  Lägg musslorna i kraftiga fryspåsar som tål att frysas in. Det är en bra idé att frysa in dem i portionsförpackningar, eftersom det underlättar när du ska tina upp dem och njuta av dem.
 3. Försegla
  Se till att du inte överfyller dina påsar och lämna minst en 2.5 till 5 cm i marginal. Tryck sedan ut så mycket luft som möjligt ur påsarna innan du förseglar dem.
 4. Märk och frys in
  Skriv dagens datum och musslornas sista förbrukningsdag på framsidan av påsen. Kom ihåg att du kan frysa musslor i cirka tre månader.

3 tips för att frysa musslor

Nu vet du hur du fryser in musslor och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in musslor för att få bästa möjliga resultat:

Tillaga först
Stegen ovan handlar om hur man fryser färska musslor, men du kan koka dem först om du föredrar det. Om du fryser in kokta musslor ska du slå in dem tätt i aluminiumfolie innan du lägger dem i fryståliga påsar. Du kan förvara kokta musslor i upp till sex månader i frysen.

Du bör inte äta döda musslor
När du har kokat musslorna ska du bara äta de musslor vars skal har öppnats. Musslor som förblir stängda eller är spruckna är döda och bör inte ätas. Anledningen till detta är att de medför en mycket högre risk att orsaka matförgiftning, så du bör bara äta de som har öppnat sig under tillagningsprocessen.

Rengör alltid musslor före tillagning
Kom ihåg att dina musslor kommer från havet och att de förmodligen har kommit i kontakt med allt möjligt skräp och smuts innan de hamnade på din tallrik. Se därför till att tvätta skalen ordentligt innan du tillagar dem, eftersom du inte vill orsaka dig själv magbesvär.

Hur länge kan man frysa musslor?

Du kan frysa råa musslor i ungefär tre månader. Som nämnts kan kokta musslor frysas i upp till sex månader, så det är bättre om du först kokar dem om du vill att de ska hålla längre.

Du måste vara försiktig med hur du tillagar musslor, för om du inte rengör dem eller äter ”döda” musslor kan det leda till matförgiftning. Om du misstänker att dina musslor är döda efter att ha fryst in dem i tre månader är det bäst att göra dig av med dem.

Du kan frysa musslor i upp till 3 månader

Hur tinas musslor upp?

Även om musslor kan tillagas frysta är det alltid bättre att tina upp dem först. För att tina musslor tar du ut dem ur frysen och lägger dem på en tallrik i kylskåpet. Du kan låta dem ligga kvar i sin förpackning, och de bör tina inom 5-6 timmar.

Om du kommer ihåg det, ta ut dem ur frysen kvällen innan du ska tillaga dem, så att de hinner tina. Du kan sedan tryggt förvara musslor i kylskåpet 3-4 dagar innan du behöver använda dem.

Kan man frysa in musslor?

Du bör bara frysa musslor en gång. Om musslor fryses in på nytt kan de förstöras och bli osäkra att äta.

Dessutom är det troligt att återfrysningen påverkar köttets konsistens, vilket kan innebära att musslorna blir gummiaktiga. Därför är det bäst att frysa musslor endast en gång och använda dem inom tre månader om du kan.

Fryser musslor bra?

Musslor, råa eller kokta, fryser in extremt bra. Det viktigaste att komma ihåg när man fryser in musslor är att man bara ska frysa in dem som fortfarande lever, och musslor som är ”döda” efter tillagning (skalet är stängt eller sprucket) ska kasseras.

Annars bör det inte vara några problem när du fryser musslor, och detta utsökta skaldjursalternativ bör hålla i flera månader i frysen.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av musslor eller om musslor i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in kokta musslor?

Ja, kokta musslor kan frysas in. När musslorna är kokta och svalnade, svep in dem tätt i aluminiumfolie innan du lägger dem i en fryspåse. Försegla påsen och lägg den i frysen.

Kan man frysa musslor i vitvinssås?

Vi skulle undvika att frysa musslor i vitvinssås. Vitvinssåsen kan dela sig och bli grynig. Gör i stället en ny sats av såsen när du ska servera de frysta musslorna.

Lämna en kommentar