Hur man förvarar lime.

 

Den här artikeln handlar om lagring av lime. Lär dig hur du väljer limefrukter i mataffären, om du ska kyla dem och vilka andra sätt att förvara dem som finns.

Du kanske köpte ett gäng limefrukter och undrar vad som är det bästa sättet att förvara dem så att de håller sig fräscha längre? Hur förvarar ni limefrukter?

Det korta svaret

Färska limefrukter håller sig ungefär en vecka på bänken och upp till en månad i kylskåpet. Om du vill att de ska behålla sin kvalitet så länge som möjligt, lägg dem i en fryspåse.

Det är den korta versionen om du har bråttom.

Här är vad vi diskuterar nedan:

  • välja limefrukter i livsmedelsbutiken eller stormarknaden
  • lagring av hela limefrukter
  • välja mellan kylning och rumstemperatur
  • hantering av skurna limefrukter

Är du intresserad? Läs vidare.

Hur väljer man lime?

Välj limefrukter som är gröna, ganska fasta vid beröring (lite svikt är okej), känns tunga i förhållande till sin storlek och inte har några mjuka fläckar eller blåmärken. Om du planerar att skära dem, välj sådana som inte har några fläckar eller missfärgningar.

Limens övergripande utseende, dvs. perfekt färg och avsaknad av visuella brister, är inte så viktigt om du bara vill göra juice av den. Även om skalet ser grovt ut på utsidan, så länge frukten är ganska fast, känns tung och inte har mjuka punkter, kommer den att vara ganska saftig.

Det borde vara en lättnad, eftersom knappast någon lime ser lika bra ut som de som du ser på bilder eller på Internet.

(En vanlig lime ger bara ungefär två matskedar juice, om du inte visste det.)

Med andra ord behöver du bara ett perfekt skal om du vill skala lime. Såvida du inte är okej med att skala en hel massa för att få ett limeskal värt en limes skal.

Med detta i åtanke kan vi tala om att förvara hela limefrukter.

Hur förvarar man hela limefrukter?

Det bästa sättet att förvara hela limefrukter är att kyla dem i en fryspåse eller en lufttät behållare. På detta sätt håller de i fyra veckor eller längre. Utan påse eller behållare bör limefrukterna hålla sig i 3-4 veckor.

Om du låter dem stå på bänken i rumstemperatur håller de bara en vecka.

Om du förvarar dina limefrukter i kylskåpet ska du lägga dem i grönsakslådan. Det är vanligtvis den fuktigaste platsen i kylskåpet, så om du förvarar dem där kommer frukten att behålla sin kvalitet längre.

Dessutom är limefrukter inte särskilt känsliga för etylengas och har inget emot att förvaras tillsammans med andra frukter, så det borde inte vara något problem att förvara dem där.

För att få så lång lagringstid som möjligt kan du lägga limefrukterna i en fryspåse eller lufttät behållare och försegla den ordentligt. Om du gör det spelar det ingen roll om frukten ligger i grönsakslådan eller inte, eftersom den inte behöver en fuktig miljö. Påsen eller behållaren tar hand om att upprätthålla fuktigheten.

Om du lämnar limefrukterna i rumstemperatur ska du förvara dem på en sval och välventilerad plats, borta från direkt solljus. De behåller sin kvalitet längre än om de står på en solbelyst disk.

Alternativa lagringsalternativ

När du använder limefrukter till matlagning behöver du i många fall bara saften, skalet eller båda. Men ofta behöver du inte ha hela frukten till hands.

Därför finns det ett alternativt lagringsalternativ som är värt att överväga. Förutsatt att du inte behöver limeskivor eller klyftor för att dekorera en drink eller toppa din limepaj.

Det alternativet är att pressa och skala limefrukten och lagra den limesaften och limeskalet i stället.

Naturligtvis håller inte både limeskal och hemlagad limesaft så länge, men de kan frysas in bra. Och det gör att du kan förvara dem i flera månader i sträck och ha dem redo när du behöver dem.

Så om du har köpt för många limefrukter eller har oväntade rester kan du överväga att extrahera saften, ta bort skalet och frysa in dem. På så sätt hamnar inget i soporna och du får mycket tid på dig att fundera ut hur du ska använda dem.

Måste limefrukter kylas?

Limefrukter behöver inte kylas, men förvaringstiden är mycket längre om du förvarar dem i kylskåpet än om du låter dem stå på bänken. Kylda limefrukter håller lätt i 3-4 veckor, medan de bara håller i en vecka eller så om de står i rumstemperatur.

Med andra ord är det okej att låta dina ligga ute, så länge du ska använda dem inom några dagar. Om du inte har några planer är det bättre att lägga dem i kylskåpet.

När du har skurit upp limefrukten måste du kyla ner den.

Hur förvarar man limefrukter?

Lägg de skurna limefrukterna i en lufttät behållare eller en fryspåse och ställ dem i kylskåp. De håller sig 3 till 4 dagar om de förvaras på detta sätt. Om du använder en påse, pressa ut luften innan du förseglar den.

Om du inte har någon påse eller behållare till hands kan du slå in dem i plastfolie. Se bara till att du inte använder aluminiumfolie, eftersom det reagerar med sura livsmedel som limefrukter.

Om du har en limehalva att förvara kan du också använda en matbehållare i silikon. Dessa fungerar bra, ser snygga ut och tar mycket mindre plats än en behållare. Om du ofta förvarar rester som bananhalvor, citronhalvor, halverade gurkor med mera kan det vara en bra idé att köpa en uppsättning av dessa.

Slutligen bör du komma ihåg att skivade limefrukter bara håller ett par dagar innan de börjar torka ut och tappar i kvalitet. Så om du har en lime till hands och inte är säker på hur du ska använda den, är det förmodligen bättre att frysa in den direkt (eller frysa in saften eller skalet eller båda). 

Lämna en kommentar