Hur länge håller muffins egentligen?

 

Här finns allt om muffinsens hållbarhet, förvaring och hur de blir dåliga. Lär dig hur länge de håller, när du ska kasta dem och hur du ska förvara dem beroende på vilken typ av muffins du har.

Har du bakat eller köpt en massa muffins och är osäker på hur många dagar de behåller sin kvalitet? Hur länge håller muffins egentligen?

Eller kanske vill du veta vad som är det bästa sättet att förvara dem. Om du låter dem ligga på bänken som de är, torkar de antingen ut eller blir genomblöta, och det är en ganska smärtsam upplevelse att äta dem.

Vill du lära dig mer om hur du hanterar hembakade och köpta muffins? Läs vidare.

INFO

Det finns en uppsjö av recept på muffins. Därför är det omöjligt att komma fram till exakta lagringstider och metoder som är idealiska för muffins som du har till hands just nu. Istället tar jag upp allmänna principer så att du kan räkna ut vad som är bäst för dina rester.

Hur länge håller muffins?

Muffins håller i 2 till 7 dagar, beroende på ingredienserna och var du förvarar dem. Söta muffins med färsk frukt håller bara ett par dagar, medan matmuffins och muffins med mestadels torra ingredienser håller sig säkra att äta längre. Om du behöver längre tid än så är frysning i de flesta fall det bästa alternativet.

Hur länge dina muffins håller beror helt och hållet på ingredienserna.

Populära muffins med färsk frukt, till exempel blåbär, hallon, bananer och ett dussin andra alternativ, toppas ofta med fruktbitar. Dessa muffins håller inte längre än 1-2 dagar på bänken innan frukten får mögel.

Om frukterna är gömda inuti och ytan är torr, håller de ofta sin kvalitet i 3-4 dagar.

TIPS

Om du är osäker på hur länge dina muffins ska vara hållbara eller hur de ska förvaras kan du läsa receptet.

Sedan finns det muffins med smält choklad, nötter, havre, torkad frukt och liknande. Dessa är (oftast) inte särskilt fuktiga och kan hålla i upp till en vecka.

Sist men inte minst finns det salta muffins som ofta innehåller ost, kött och hackade grönsaker. Dessa kräver vanligtvis kylning och brukar hålla i 4-6 dagar.

På det hela taget finns det inte något allmängiltigt svar på frågan om muffinsens hållbarhet. Ta de muffins du har till hands och försök att placera dem i någon av de nämnda kategorierna.

Hur man förvarar muffins för att hålla dem fräscha

Söta muffins får bäst smak om du förvarar dem i en lufttät behållare på bänken. Lägg ett ark pappershandduk under dem och lägg ett till över dem för att fånga upp extra fukt. Matmuffins kräver vanligtvis kylning. Återigen är en plastbehållare och ett par pappershanddukar allt du behöver.

Många guider säger att muffins aldrig ska kylas, men det stämmer inte riktigt.

Det är sant att de flesta populära recept håller bättre kvalitet om muffins står i rumstemperatur men vissa sorter (matmuffins) är bättre i kylskåpet. Särskilt om du lastar dina muffins fulla med mejeriprodukter eller kött (t.ex. skinka, korv, chorizo och liknande).

TIPS

Det är bäst att kontrollera vad receptets författare säger om förvaring. Och om du köper dina muffins i bageriet, tveka inte att fråga om du ska kyla dem.

Innan vi går över till förvaringstips finns det en sak som många blivande bagare glömmer bort, nämligen att låta muffinsen svalna innan du ställer dem någonstans. Om du inte gör det slutar muffins ofta med en våt botten, och ingen gillar blöta bakverk.

För att undvika det kan du ta ut muffins ur formen (och ur pappers- eller silikonformar om du använder sådana) 5-10 minuter efter att du bakat klart. Lägg dem i ett enda lager, eventuellt på ett galler, så att fukten kan flyta ut. På så sätt släpps all ånga inuti ut och muffinsen blir fuktig, inte våt eller blöt.

När muffinsen har svalnat, lägg dem i en brödlåda eller en lufttät behållare som är fodrad med en kökshandduk eller hushållspapper. Toppa det lagret muffins med en annan handduk för att fånga upp fukten från toppen.

TIPS

Om du inte har någon lämplig behållare kan du använda fryspåsar. Se återigen till att det finns pappershanddukar under och över bakverken.

Hur vet man om en muffin är dålig?

Kasta ut muffins som:

  • Är mögliga. Om det finns några skum på ytan är det dags att släppa dem.
  • Står i förvaring för länge: Om din produkt står i ett par dagar efter den rekommenderade förvaringstiden ska du av säkerhetsskäl slänga den. Den kan fortfarande vara säker att äta, men man vet aldrig.
  • Luktar eller smakar illa. Om något av dessa är fallet är det kört för dem.

Sist men inte minst bör du tänka på kvaliteten på den gamla muffinsen.

Om den är ganska gammal och smakar som bäst, är den förmodligen inte värd att behålla eller äta. Om det är din söta (eller salta) godbit, se till att det är en sådan.

Lämna en kommentar