Hur länge håller flingor?

 

Du har just hittat en låda med utgångna flingor i skåpet och vet inte om de fortfarande är okej att äta.

Oavsett om det är dina barns eller dina egna (jag äter också flingor) är det nu dags att bestämma hur du ska göra.

Din första tanke var förmodligen att slänga frukostflingorna, men sedan tänkte du: det är torrfoder, kan det ens bli dåligt?

Och du har rätt, nästan alla flingor håller månader (om inte år) efter datumet och blir aldrig dåliga på samma sätt som mjölk. Men det betyder inte att flingor håller för evigt och att en gammal låda smakar lika bra som en nyinköpt. Långt därifrån.

I den här artikeln talar vi om lagring, hållbarhet och hur flingor blir dåliga. Om du är redo att äntligen städa upp i skåpet och ta itu med de gamla flingpåsarna, läs vidare.

Blir flingor dåliga? Hur länge håller flingor?

Frukostflingor blir inte dåliga på samma sätt som många andra livsmedel men de håller inte heller kvaliteten för evigt. En typisk oöppnad påse håller kvaliteten i 6-12 månader efter datumet på etiketten och minst 4-6 månader efter öppnandet. 

Frukostflingor håller inte för evigt, men det är ingen bra idé att kasta förpackningen om den har gått ut. Bäste före datumet på etiketten är inte ett utgångsdatum och har inget med livsmedelssäkerhet att göra. Det är bara en indikator på ungefär hur länge produkten bör behålla sin högsta kvalitet.

Kan du äta utgångna flingor? Ja, så länge det inte är något fel på dem (jag tar upp tecken på dåliga flingor nedan) och kvaliteten är tillräckligt bra för dig.

Perioden 6-12 månader för oöppnade flingor fungerar för vanliga flingor (som klassikern havrefras eller Kellogg’s produktlinje), men numera finns det även mer avancerade frukostflingor med torkad frukt och liknande.

Dessa produkter håller kanske inte kvaliteten så länge, och därför rekommenderar jag att du äter upp dem inom 3 till 6 månader från datumet på förpackningen. Återigen, de kommer inte att förstöras eller något, men de kommer (troligen) att förlora kvalitet snabbare än vanliga flingor.

TIPS

Om du förvarar flingor i behållare och är osäker på datumet, kontrollera dem för tecken på förstörelse som vi går igenom i nästa avsnitt. Om de klarar alla dessa kontroller kan du gärna använda dem.

Hur man vet om flingorna blivit dåliga

Som du redan vet har flingor en ganska lång hållbarhet om de förvaras på rätt sätt. Men i vissa situationer kan flingor bli dåligt. Här är vad du ska leta efter:

  • Insekter i förpackningen. Om lådan har stått i lager i flera månader kan du ta en titt inuti och kontrollera att det inte finns några insekter. Invasiva insekter i skafferiet, som snytbaggar och liknande, gillar torra livsmedel, så flingor är ett perfekt val. Om förpackningen är angripen ska du göra dig av med den.
  • Flingorna är mögliga. Om vatten skulle komma in i flingorna skulle det bli mögel. Om så är fallet ska du återigen slänga hela produkten.
  • Härsken lukt: Fullkornsprodukter innehåller naturliga oljor, och som du säkert vet har oljor en tendens att bli härskna efter långvarig lagring under mindre bra förhållanden.
  • Något som inte stämmer när det gäller utseende och lukt. Även om det är osannolikt är det ändå bra att ta en närmare titt på flingorna och lukta på dem. Om något är fel kommer du att märka det.

Okej, nu när din flingor har klarat testet ”är den säker att äta?” är det dags att prata om att kontrollera kvaliteten. Det man ska komma ihåg är att smaken och konsistensen hos flingor gradvis förändras till det sämre.

INFO

Är gamla flingor dåliga för dig? Nej, det enda problemet med gamla flingor är att de kanske inte smakar så bra. Överväg att ge det ett försök och släng kartongen endast om smaken inte längre är acceptabel.

Sist men inte minst, smaken. För att testa kvaliteten behöver du bara ta ett par flingor och äta dem råa. Om smaken är okej får du gärna använda dem. Annars vet du vad du ska göra med dem.

Hur man förvarar flingor

Förvara flingorna på ett svalt och torrt ställe, borta från solljus. När du öppnar påsen eller lådan ska du hålla flingorna tätt försluten. När det gäller tillagade flingor är deras plats i kylskåpet i en lufttät behållare.

Som du kan se är reglerna ovan ganska lika med förvaringsmetoderna för havregryn.

Du kan behålla dina Kellogs (eller vad du nu har) i sina ursprungliga lådor eller förpackningar, eller välja fina flingbehållare. 

TIPS

Det är bäst att förvara flingor som innehåller torkad frukt i en lufttät behållare. Du kan  överväga att köpa en plastbehållare för att hålla dem väl förslutna. På så sätt kommer frukten inte att torka ut helt och hållet och kommer att behålla fräschheten längre.

Lämna en kommentar