Hur man förvarar kaffe

Håll bönorna lufttäta och svala Bönornas största fiender är luft, fukt, värme och ljus.

För att bevara den friska rostade smaken så länge som möjligt, förvara bönorna i en ogenomskinlig, lufttät behållare i rumstemperatur. Kaffebönor kan vara vackra, men undvik genomskinliga behållare som låter ljuset försämra kaffets smak.

Förvara dina bönor på en mörk och sval plats. Ett skåp nära ugnen är ofta för varmt, liksom en plats på köksbänken som får stark eftermiddagssol.

Förpackningar för kaffe i detaljhandeln är i allmänhet inte idealiska för långtidsförvaring. Investera om möjligt i förvaringsbehållare med lufttät förslutning.

Köp rätt mängd

Kaffe börjar förlora sin färskhet nästan omedelbart efter rostningen. Försök att köpa mindre partier av nyrostat kaffe oftare – tillräckligt för en eller två veckor.

Exponering för luft är dåligt för dina bönor. Om du föredrar att förvara dina bönor i en lättillgänglig och/eller attraktiv behållare kan det vara en bra idé att dela upp ditt kaffelager i flera mindre portioner, med den större, oanvända delen i en lufttät behållare.

Detta är särskilt viktigt när man köper förmalet kaffe, eftersom det då utsätts för mer syre. Om du köper hela bönor, mal den mängd du behöver omedelbart före bryggningen.

 

 

Fryser du ner dina bönor?

Friskhet är avgörande för en god kopp kaffe. Experter är överens om att kaffe bör konsumeras så snabbt som möjligt efter att det har rostats, särskilt när originalförpackningens försegling har brutits.

Det finns olika åsikter om huruvida kaffe bör frysas eller kylas eller inte, men en sak som är säker är att kaffe absorberar fukt – och lukter och smaker – från luften runt omkring det, eftersom det är hygroskopiskt.

De flesta förvaringsbehållare i hemmet släpper fortfarande in små mängder syre, vilket är anledningen till att mat som förvaras länge i frysen kan drabbas av frysbrännskador. Om du kylar eller fryser in dina bönor ska du därför se till att använda en riktigt lufttät behållare.

Om du väljer att frysa in ditt kaffe, ta snabbt ut så mycket som du behöver för högst en vecka åt gången, och lägg tillbaka resten i frysen innan det bildas kondens på det frysta kaffet.

Frysning av dina bönor ändrar inte den grundläggande bryggningsprocessen.

Lämna en kommentar