Hur man gör kaffe med fransk press

För att göra fransk press kaffe behöver du först och främst en fransk press, vilket är en glaskanna med ett som du pressar ner i kanen efter att du har lagt kaffe i den. Du behöver även kaffebönor och kokhett vatten.

Så här gör du:

  1. Börja med att mala dina kaffebönor till en grovmalet konsistens. En dos på cirka 15 gram kaffe per 200 milliliter vatten brukar vara lagom. Givetvis går det också bra med färdigmalet kaffe.
  2. Koka upp vatten och vänta några minuter tills vattnet svalnat lite, till cirka 92-96 grader.
  3. Häll sedan över kaffet i fransk pressen och vänta i cirka fyra minuter.
  4. Tryck sedan ner pressen försiktigt, så att allt kaffe trycks ner mot botten.
  5. Häll upp kaffet i en kopp och njut!

Vad för kaffe behöver man till fransk press?

I princip vilket kaffe som helst fungerar att göra i press men allra bäst blir det om man använder ganska grovmalet kaffe. Ibland är kaffe speciellt gjort för fransk press markerade med ”presso” eller så har de en liten presskanne-symbol på sig.

Jag har gjort ett test där jag jämför olika typer av kaffe framtagna för att bryggas i press.

Vad är fördelarna med presskaffe?

Presskaffe smakar ganska annorlunda om man jämför med vanligt bryggkaffe. En av anledningarna är att om man använder ettt melittafilter så filtreras mycket av den oljan som finns i kaffebönorna bort. På så sätt påminner kaffe gjort i en fransk press mer om kaffe gjort i en espressomaskin.
Vad man föredrar varierar så klart. Jag tycker båda är goda men med presskaffe så får man lite rikare smak, en ”oljig” len känsla på kaffet och en eftersmak som är mer påtaglig.
En annan fördel är att en fransk press ofta är billigare och inte tar lika mycket plats som en vanlig kaffebryggare, därför är det en lämplig bryggningsmetod för de som inte gör kaffe så ofta.
En av nackdelarna med en press är att det kan vara besvärligt att slänga sumpen och rengöra pressen.

Varför heter det fransk press?

Den har sitt ursprung i Frankrike och har därför fått sitt namn. För att göra kaffe i en fransk press behöver du först värma upp vatten till cirka 95 grader Celsius. Sedan häller du kallt vatten över kaffebönorna i behållaren och låter det dra i några minuter. När det har dra i cirka fyra minuter trycker du ner gallret och filtrerar kaffet från bönorna. Sedan är kaffet klart att serveras.

 

Lämna en kommentar