Detta är skillnaden mellan soppa och gryta

Soppa och gryta är så lika varandra att det ibland kan vara svårt att skilja dem åt. I grund och botten bygger både soppa och gryta på samma grund av ingredienser, men det finns en viktig faktor som skiljer dessa två rejäla måltider åt.

Skillnaden mellan soppa och gryta

Både soppa och gryta är en kombination av grönsaker, kött eller fisk som kokas i vätska. Den största skillnaden mellan dessa två rätter är mängden vätska som används, där grytor i allmänhet innehåller mindre vätska än soppa. Det finns egentligen inget matematiskt sätt att skilja dessa två åt, men den punkt då en soppa blir en gryta bestäms av hur länge den får sjuda och reduceras. Ju tjockare en soppa blir, desto mer sannolikt är det att den påminner om en gryta.

Mer om soppa

Vanligtvis består soppa främst av vätska, vanligtvis någon form av buljong, ofta blandad med grädde och/eller puré. Buljongen eller den flytande delen av en soppa kombineras vanligen med ingredienser som grönsaker, kött eller fisk som sedan kokas upp och får sjuda för att få ut smak. Beroende på receptet kan vissa soppor tillagas så snabbt som på 20 minuter, medan andra har en längre koktid.

Mer om gryta

En gryta är en kombination av större ingredienser, t.ex. grönsaker, kött eller fisk, som knappt är täckta av kokvätskan och som får sjuda på låg värme under en längre tid. När en gryta kokar minskar vätskan betydligt, vilket gör den mycket tjockare än en vanlig soppa.

Grytor är goda i sig själva, men serveras ofta som en topping till fasta stärkelserika ingredienser som ris, polenta, nudlar eller potatismos. Vissa grytor, t.ex. chili, serveras ofta bäst med egna tillbehör som gräddfil eller riven ost. Det är också vanligare att grytor förtjockas med mjöl och/eller en roux. Dessutom är det populärt att lägga till extra smakkomponenter som vin eller öl i recept för gryta.

Vad är en chili

Även om du kanske tänker på chili som en egen liga av fyllig, soppliknande godhet, är det egentligen bara en underkategori av gryta! Ja, hur varierande chilis än kan vara så faller de under kategorin gryta, eftersom de traditionellt sett kokas under en längre tid tills de blir mycket tjocka. Det som blir kvar är en tät blandning som vanligtvis består av malet kött, grönsaker eller baljväxter som omges av en liten mängd tjock vätska.

Lämna en kommentar