Hur man förvarar färska gröna bönor/haricot verts

Är du nyfiken på hur man förvarar färska haricot verts (franska för gröna bönor) på rätt sätt? Vi har några bra tips på hur du kan hålla dina gröna bönor fräscha.

Att ha färska gröna bönor till en måltid börjar redan vid köptillfället. Du måste vara super noga med att välja ut de bästa gröna bönorna redan innan du lämnar butiken.

Tips för att hålla haricot verts fräscha:

Det viktigaste för att hålla gröna bönor fräscha är att planera i förväg och se till att du kan laga dem inom 7 dagar. Välj sedan ljusgröna bönor i matbutiken som är lätta att knäppa. Förvara dem sedan i lådan med hög luftfuktighet i ditt kylskåp.

1. Planera i förväg

Färska gröna bönor håller sig ungefär 7 dagar i kylskåpet. Därför rekommenderar vi starkt att du har en plan för dina gröna bönor innan du köper dem.

Det är så frestande att stå i färskvaruavdelningen, se de vackra, perfekta gröna bönorna och tänka: ”Visst kan jag använda dem”.

Detta har hänt i mitt liv långt fler gånger än jag vill erkänna. Jag gjorde faktiskt just detta med en sparrisbukett. Slutet på den historien var ganska sorgligt.

2. Välj de bästa gröna bönorna i affären.

Om de gröna bönorna är på väg ut, kommer de inte att hålla länge när du får hem dem. Se därför till att välja de färskaste gröna bönorna du kan hitta.

Ett snabbt tips för att plocka färska gröna bönor är att göra en visuell inspektion och bara plocka de som är ljusgröna och inte har några bruna fläckar. Knäpp också en av dem och om de böjer sig i stället för att knäppa sig köper du dem inte.

3. Förvara dem ordentligt i kylskåpet.

Tvätta inte dina färska gröna bönor förrän du är redo att använda dem. Förvara dem i kylskåpets krisplåda. Förvara dem inte på bänkskivan eller i skafferiet.

Hur man förvarar färska gröna bönor i kylskåpet

Färska gröna bönor kan hålla sig i upp till 7 dagar i kylskåpet om de förvaras på rätt sätt. Följ bara dessa enkla steg.

  1. Tvätta inte bönorna förrän du ska använda dem. (Även om detta tekniskt sett inte är ett steg är det viktigt att veta.)
  2. Lägg bönorna i en plastpåse.
  3. Lägg en torr pappershandduk i påsen.
  4. Placera påsen i kylskåpets krisplåda.
  5. Ställ in fuktigheten i lådan på hög.

Hur man väljer ut färska gröna bönor

Det här är en enkel checklista för att välja ut de bästa gröna bönorna i matbutiken. Du vill bara köpa gröna bönor som är ljusgröna, släta, utan bruna fläckar och krispiga.

  • Välj ljusa gröna bönor. Ju ljusare desto bättre.
  • Kontrollera att bönorna inte har några bruna fläckar.
  • Känn på bönorna för att se till att de är mjuka.
  • Knäpp en ärta. De ska vara lätta att knäcka. Om de böjer sig ska du inte köpa dem.

När ska du kasta gröna bönor?

Om dina gröna bönor har bruna fläckar måste du troligen kasta dem. Om det bara är några få fläckar här och där kan du skära upp bönorna och kasta de delar som har fläckar.

Om dina gröna bönor är slemmiga bör du låta dem gå.

Om fröna ser ut att hoppa ut ur de gröna bönorna betyder det att de är för gamla och att du bör kasta dem.


Även om vi vet att gröna bönor håller i ungefär 7 dagar i kylskåpet rekommenderar jag att du kontrollerar dem var tredje dag. Om de börjar se lite mindre ljusa ut eller om du får en känsla av att de snart kommer att bli förfärliga bör du antingen gå vidare och koka dem eller frysa in dem.

Vi har en detaljerad guide om hur du fryser gröna bönor med eller utan blanchering. Att frysa in dem behöver inte alls ta lång tid. Att blanchera de gröna bönorna kommer att bevara smaken lite bättre men det tar mer tid.

Mitt råd är att hoppa över steget att blanchera gröna bönor om du har ont om tid eftersom en liten förlust av smak är bättre än att helt förlora ett gäng gröna bönor.

Förresten, om du tänker för dig själv att du aldrig kommer att komma ihåg använd Siri, Alexa eller Google för att påminna dig. Ända sedan vi placerade en Amazon Echo-enhet i vårt kök har jag använt den för alla slags påminnelser som denna. Det är vansinnigt hjälpsamt.

Lämna en kommentar