Hur man förvarar avokado

Vi har en regel om att köpa en enda avokado per butiksbesök i vårt hus om vi inte har planer på att göra guacamole inom 24 timmar.

Anledningen till att vi har den här regeln är att vi kämpar för att hålla avokados färska, gröna och fasta innan vi använder dem. Vi ”tänker” alltid att vi säkert kommer att äta den andra eller tredje avokadon i tid.

Vi vill ha avokado till allt: som en krämig klick på rostat bröd, på en rejäl kalkonmacka eller bredvid nötter, jordgubbar, oliver och kex på en snacktallrik.

Om du är som vi och tenderar att överköpa dessa gröna, läckra grönsaker är det viktigt att veta hur man förvarar avokado på rätt sätt.

Vi är besatta av att hålla frukten fräsch, vilket du kan se i den här artikeln om hur man förvarar avocado.

Hur man plockar en avokado

Du står i affären och har blivit påkommen med att testa avokados. Trots de konstiga blickarna försöker du hitta den perfekta avokadon.

Men fråga dig själv: Behöver du en som är redo att användas i dag, i morgon eller i övermorgon? Eller om en vecka?

  • Observera avokadons färg. Ju mörkare avokadon är, desto mognare är den.
  • Lägg avokadon i handflatan och tryck försiktigt på den utan att använda fingertopparna.
    1. Dina fingertoppar kan skada avokadon.
    2. I det här skedet försöker du få en känsla av hur mjuk eller fast avokadon känns.

Fasta avokados är inte mogna ännu; ju hårdare de är, desto mindre mogna är de. Detta innebär att de inte är färdiga att användas förrän om flera dagar (3-5 dagar).

Om avokadon ger lite efter innebär det att den är nästan mogen. En avokado i detta skede är troligen redo att ätas om 1-2 dagar.

En mjuk avokado är en mogen avokado. Om avokadon är mjuk men inte mosig ska den konsumeras inom 24 timmar.

Övermogen avokado. Det är denna typ av avokado som du vill undvika. Du kanske kan känna ”dips” där fruktköttet har dragit sig loss från skalets insida. Detta är mörka områden som till och med kan vara mögliga när du skär upp den.

Hur man förvarar avokado

Omogna avokados bör förvaras på köksbänken, inte i kylskåpet förrän de är mogna. Den idealiska temperaturen för att förvara en avokado är cirka 20 grader.

Förvara inte avokado tillsammans med bananer och potatis om du inte vill att avokadon ska mogna snabbt. Avokado producerar etylen precis som bananer och om du förvarar dina avokado tillsammans med bananer kommer de att mogna snabbare.

Mogen avokado bör läggas direkt i kylskåpet. De håller sig 2-3 dagar i grönsakslådan, men du bör förbereda dig på att konsumera dem inom två dagar.

Hur man förvarar en skuren avokado

Ju tidigare du följer nedanstående steg för att förvara den oanvända delen av en avokado, desto bättre bevarad blir avokadon.

När du skär upp en avokado ska du först äta delen utan kärnan. Kärnan hjälper till att hålla den andra halvan fräschare i kylskåpet genom att täcka en del av fruktköttet.

Genom att följa nedanstående process förlänger du avokadons livslängd med 1-2 dagar:

  • Gnugga citron- eller limejuice på den exponerade delen av det återstående fruktköttet.
  • Lägg den del av avokadon som återstår i en plastpåse och ta bort så mycket luft som möjligt ur påsen innan du förseglar den.
  • Lägg avokadon i en plastbehållare.
  • Ställ behållaren i kylskåpet.

Kan man äta en avokado med bruna fläckar inuti?

Det beror verkligen på, så du måste ta reda på det.

Små bruna områden som inte är särskilt djupa är ofarliga och har förmodligen god smak, men om de är mycket mjuka vid beröring eller har ljusgrå eller svarta fläckar är köttet på väg att brytas ner och mögel kan bildas.

Detta påverkar smaken och konsistensen avsevärt.

När du ska kyla avokado

När avokadon är mogen bör du lägga den i kylskåpet. I detta skede bör avokadon konsumeras inom två dagar.

Om du vill bromsa mognadsprocessen för en avokado kan du lägga den i kylskåpet innan den är mogen.

Detta stoppar inte mognadsprocessen, men ger avokadon ytterligare några dagar innan den blir för mörk och mosig för att ätas.

Kan man frysa avokado?

Hela avokados fryser inte in bra, men nymosad eller hackad avokado kan frysas in i upp till tre månader utan att smaka illa.

Rådet är att tillsätta en matsked citron- eller limejuice och blanda den med den mosade avokadon innan den fryses in.

Se till att avokadon tinas upp i kylskåpet när du ska använda den.

Den kan vara mer mjölig än när den är färsk eftersom cellväggarna bryts ner, men om du bara gör guacamole eller använder den som pålägg kan det gå obemärkt förbi av dina matgäster.

Under åren har jag haft mer än min beskärda del av avokados som har blivit dåliga. Och det tog mig lång tid att lära mig att välja en bra avokado i matbutiken.

Det är helt och hållet mitt fel att jag köpte för mycket och inte kom ihåg att lägga dem i kylskåpet.

Lämna en kommentar