Blir vitvinsvinäger dålig med tiden?

Vitvinsvinäger är inte en av de ingredienser som folk använder hela tiden. Oftast ligger den i skafferiet i veckor eller till och med månader utan att röras.

När du skulle använda den i en soppa eller sås märker du att datumet på etiketten är passerat. Då kanske du ställer dig frågan: kan vitvinsvinäger bli dålig?

Den verkar vara helt okej, men du är inte helt säker på om du kan använda den.

Om så är fallet tycker jag att det är ett bra tillfälle att lära sig lite mer om lagring, hållbarhet och hur vitvinsvinäger fördärvas.

Hur man förvarar vitvinsvinäger

Förvaring av vitvinsvinäger liknar förvaring av andra sorters vinäger, t.ex. rödvin eller äppelcider. Flaskan bör stå på en sval och mörk plats,borta från värmekällor och ljus. Skafferiet är det bästa valet, men ett skåp i köket fungerar också.

När du öppnar flaskan ska du se till att den alltid är ordentligt förseglad. Du behöver inte kyla vitvinsvinäger efter att du öppnat flaskan.

Hur länge håller vitvinsvinäger?

Liksom andra vinäger håller vitvinsvarianten i stort sett oändligt länge. Det är en mycket sur produkt, vilket gör det nästan omöjligt för bakterier eller svampar att växa i den. Därför blir den inte dålig.

INFO

Vissa producenter anger ett bäst-före-datum på etiketten, men det är mer en formalitet än ett datum som du bör hålla dig till.

Liksom andra typer av vinäger kan vit vinäger försämras något med tiden. Det innebär att smaken efter att ha förvarat en halvöppen flaska i ett decennium kanske inte är lika god som den var direkt efter att flaskan öppnats.

TIPS

Om du inte minns när du använde vinägern senast, smaka på dem innan du använder dem. Om smaken är tillräckligt god och den smakar fräscht kan du fortsätta att använda den. I annat fall betyder det att den har passerat sin tid och du bör kasta den.

Lämna en kommentar